Inrikes

70-tal anmälningar mot bluffmisstänkt klinik

Polisen har fått in en mängd anmälningar mot den klinik som misstänks ha utfärdat falska coronaintyg. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen har fått in omkring 70 anmälningar mot den läkarklinik i Göteborg som misstänks ha utfärdat falska coronaintyg.

Den ansvarige läkaren vid kliniken har ännu inte delgivits misstanke om brott eller förhörts.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Motorsågsman attackerade bar

En man med motorsåg ska ha hotat gäster på en bar i Kungsbacka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Scener hämtade ur en skräckfilm utspelade sig i Kungsbacka, när en man med en igångsatt motorsåg ska ha rusat in på en bar och hotat gästerna.

Enligt polisen blev ingen skadad.

– Det bröt ut panik bland gästerna som tvingades fly ut bakvägen, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen, till Göteborgs-Posten.

Larmet kom in vid halv åtta på kvällen och först rådde det förvirring bland vittnena om det rörde sig om en motorsåg eller en lövblås. Nu är polisen övertygad om att det var en motorsåg.

Motivet är okänt, likaså om mannen var ute efter någon särskild person.

– Så har man inte uppfattat det, utan hotet riktades mot alla i lokalen vilket skapade stor rädsla, säger Stefan Gustafsson.

Mannen ska sedan ha försvunnit i en bil som väntade utanför lokalen. Ingen är ännu gripen och händelsen rubriceras som olaga hot mot grupp.

Inrikes

Mordförsök på tonårspojke i Värmbol

Inrikes
Inrikes

En tonårspojke i Värmbol i Katrineholm har förts till sjukhus efter en attack som polisen rubricerar som försök till mord.

Pojken, som enligt polisen är i högstadieåldern, skadades med ett vasst tillhygge av en eller flera personer utomhus på måndagskvällen. Ingen misstänkt fanns kvar på platsen.

– Pojken kunde själv gå in i ambulansen. Men han hade flera skador på kroppen, säger polisens presstalesperson Björn Öberg som inte kan uttala sig om hur skadad pojken är.

– Men brottsrubriceringen är försök till mord. Den drabbade har utsatts för stor fara genom att flera gånger ha skadats med ett tillhygge.

Polisen fick larmet klockan 18.35. Hur attacken gick till kan polisen ännu inte berätta.

– Vi har inte kunnat förhöra honom ännu eftersom han är under vård. Vi har fått tag i något vittne, men söker efter fler, säger Björn Öberg.

Polisen har tekniker på plats för en brottsplatsundersökning och en hundpatrull har sökt efter spår på platsen.

Fredrik Lilja/TT

Inrikes

Tonåring gripen efter knivdåd på skola

En skolelev fick livshotande skador i samband med ett bråk på en skola i Trelleborg.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes En tonårspojke har gripits misstänkt för mordförsök på jämngammal pojke på en skola i Trelleborg. Offret vårdas för livshotande skador. Den misstänkte kom självmant till polisstationen.

Polisen fick tidigt uppgifter om vem som skulle kunna ligga bakom dådet och genomförde husrannsakan på flera adresser – men utan resultat.

Sedan kom den misstänkte själv in till polisstationen i Trelleborg och anmälde sig. Enligt polisen kan det dröja innan både han och offret, som är mellan 15 och 18 år, förhörs mer ingående.

– Ambitionen är att göra det så fort som möjligt. Han som vårdas behöver sin vård först och när han är i skick nog ska man göra det, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Personal på plats

Larmet kom in till polisen via SOS Alarm vid lunchtid. I samband med ett bråk inne på skolan hade en person fått skär- eller stickskador. När polisen kom dit hade den misstänkte gärningspersonen redan försvunnit.

Enligt skolans biträdande rektor inträffade händelsen i ett uppehållsrum. Platsen har under dagen varit avspärrad och kriminaltekniker har genomfört en teknisk undersökning.

– Det var personal på plats när det hände. Mer kan jag tyvärr inte säga, säger den biträdande rektorn, som hänvisar till den pågående polisutredningen.

Skolledningen har gått ut med information till alla anställda och elever, och de som behöver samtalsstöd kommer att erbjudas detta med kurator eller psykolog.

Polisens presstalesperson Rickard Lundqvist har inga uppgifter om vad som låg bakom bråket.

– Det är någonting som måste utredas. Det är inget vi kan gå ut med just nu.

"Totalt överraskande"

Polisen letar inte efter fler misstänkta gärningsmän.

Skolan, och i förlängningen kommunen, har ansvar för säkerheten för människor när de är på skolan – så kallat tillsynsansvar. Samtidigt påverkas detta av en rad omständigheter, säger Ester Alavei, förvaltningschef på bildningsförvaltningen.

Det finns heller inga kroppsvisitationer, och denna typ av ovanliga händelser kan vara svåra att helt förhindra, menar hon.

– Det har kommit totalt överraskande. Personalen är i chock, säger Ester Alavei.

FAKTA

Fakta: Skolattacker i Sverige

December 2017: En 17-årig elev vid en gymnasieskola i Enskede i södra Stockholm avled efter att ha knivskurits av en 16-årig elev.

Januari 2016: En 15-årig pojke på Göingeskolan i Skånska Broby avled efter att ha knivskurits av en 14-årig elev.

Oktober 2015: En 17-årig elev, en 20-årig elevassistent och en 42-årig lärare dödades när en ung man gick till attack med ett svärd på skolan Kronan i Trollhättan. Gärningsmannen sköts senare ihjäl av polisen.

Januari 2001: En 16-årig pojke sköts ihjäl på Bromma gymnasium i Stockholm.

Inrikes

Stöldligor coronaanpassar sin verksamhet

Av de entreprenadmaskiner och redskap som stjäls i Sverige fraktas mycket utomlands. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Stängda gränser under pandemin kan ha försvårat för stöldligor. Under inledningen av 2020 minskade stölderna av maskiner inom bygg-och jordbruksbranschen, för att sedan öka igen i slutet på året.

Totalt sett minskade stölderna av entreprenadmaskiner med elva procent i fjol.

Mats Galvenius, vd för Larmtjänst, säger att det beror på att många gränser stängdes i och med pandemin.

– Mycket av det som stjäls forslas ut ur landet, så när våra grannländer stängde gränserna i våras märkte vi en minskning, säger han.

I slutet året skedde dock en ökning av stölderna igen.

– Vi ser tydligt att ligorna börjar komma tillbaka. Nu verkar de ha en liten annan inriktning på stölderna, de går mer på redskap än hela maskiner.

Lite kommer tillbaka

Enligt Galvenius kan det vara en följd av att det är mindre trafik och färre färjor som går, vilket gör att det är lättare att komma över gränsen med mindre stöldgods som är enklare att gömma.

Stockholmsområdet är mest drabbat av stölder av entreprenadmaskiner. Det beror på de stora byggprojekt som finns i huvudstadsområdet. I andra delar av landet är stölderna mest inriktade på jordbruksmaskiner.

Ett problem är att endast 75 procent av stöldgodset som forslas ur landet återfinns.

– Det är väldigt lite som kommer tillbaka, men det handlar om vilka resurser samhället tillför mot stöldligor. Där kan det göras betydligt mer, till exempel att polis och rättsväsende prioriterar den här typen av stölder som skapar mycket otrygghet och kostnader för de som drabbas, säger Mats Galvenius.

Viktigt att efterlysa

Larmtjänst AB ägs av branschorganisationen Svenska sakförsäkringsbolagen, och verkar som en kontakt mellan försäkringsbolag och myndigheter. De skickar ut information till polisen, tullar och hamnar både i Sverige och internationellt för att hitta stöldgods.

– Vi hoppas att de håller ögonen öppna så det går att få tillbaka godset. Det hittas en hel del utomlands, inte minst vid gränsövergångar. Då är det viktigt att det är efterlyst i Sverige, säger Galvenius.

Tea Oscarsson/TT

FAKTA

Fakta: Stulna entreprenadmaskiner och redskap

2020: 246 stycken

2019: 276

2018: 236

2017: 267

Källa: Larmtjänst.

Inrikes

Sökes: Ägare till femsiffrigt belopp kontanter

Den 23 april tillfaller pengarna staten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen i Sölvesborg och Karlshamn söker efter ägaren till ett femsiffrigt belopp i kontanter. Pengarna beslagtogs under en utredning i slutet av 2019 och brinner snart inne, skriver SVT Blekinge.

Utredningen, som pågick i Sölvesborgstrakten, lades ned och nu är polisen skyldig att gå ut med en så kallad kungörelse där man efterlyser pengarnas ägare. Om inte ägaren ger sig till känna inom tre månader tillfaller beloppet staten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Inrikes

Exoplaneter roterar kring stjärna i rytmisk dans

En animation av planeternas omloppsbanor runt stjärnan. Den innersta planeten roterar inte enligt det rytmiska systemet.
Foto: ESO/L. Calçada
Inrikes
Inrikes Astronomer har upptäckt fem planeter som är låsta i sin omloppsbana runt en stjärna 200 ljusår från oss. Banorna fascinerar forskarna och tyder på att systemet utvecklats utan störningar.
PREMIUM

Exoplaneterna roterar kring stjärnan med det glamorösa namnet TOI-178, som hittas på himlavalet i den ljussvaga stjärnbilden Bildhuggaren.

När forskarna studerade systemet förstod de först inte riktigt hur många planeter de upptäckt med tanke på de märkliga och regelbundna omloppsbanorna, säger Adrien Leleu vid Genèves och Berns universitet i Schweiz, som lett studien av exoplanetsystemet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Så har svensken dött genom åren

Den andel av medelfolkmängden som dör varje år har minskat stadigt ända sedan mätningarna började 1749.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Förra året dog fler svenskar än vanligt, på grund av pandemin. Under hela 1900-talet och fram till nu finns det bara två årtal som sticker ut mer än vad 2020 gör. Inte ens de båda influensorna asiaten och Hongkong fick dödstalet att skjuta i höjden så mycket som coronaviruset gjorde.
PREMIUM

Hittills har fler än 10 000 svenskar som smittats med viruset dött och enligt Statistiska centralbyrån (SCB) kommer den så kallade överdödligheten under förra året att hamna någonstans mellan 6 000 och 7 000 personer. Det vill säga att knappt 7 000 fler svenskar dog förra året, jämfört med ett snitt för de fem föregående åren. Människor som – rent statistiskt – hade varit i livet i dag om det inte vore för coronaviruset.

– På det stora hela var 2020 ett år som avviker ganska mycket, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Studie: Vaccinera äldre först räddar flest liv

Genom att låta de gamla och sköra vaccineras först räddas flest liv, visar forskning.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Att låta de äldre gå först i vaccinkön är den smartaste strategin. Då räddas flest liv, visar forskning.
PREMIUM

Covid-19 är en extremt diskriminerande sjukdom såtillvida att det är de äldre som löper allra störst risk att bli svårt sjuka och dö av viruset. Av de 11 005 personer som var registrerade som avlidna med viruset i måndags, var fler än 10 000 personer 70 år eller äldre.

Men är det därmed självklart att det är de äldre som också ska vaccineras först? I Sverige ja, men inte i exempelvis Kina där man satsat mer på att vaccinera den arbetande befolkningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL