Kris i Italien sedan regeringen spruckit

Publicerad 13 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Italien står inför ännu en regeringskris sedan Matteo Renzis parti Levande Italien spräcker regeringen. Här meddelar han beslutet på onsdagen.
Italien står inför ännu en regeringskris sedan Matteo Renzis parti Levande Italien spräcker regeringen. Här meddelar han beslutet på onsdagen.Foto: Alberto Pizzoli/AP/TT

Ett Italien som kämpar hårt med pandemins följder får nu också en regeringskris på halsen. Förre premiärministern Matteo Renzi har meddelat att hans lilla parti Levande Italien lämnar regeringen, som därmed tappar sin majoritet i parlamentet.

Två ministrar från Levande Italien tackar nu för sig. Renzis beslut kastar in landet i politiskt kaos, men det var inte oväntat; han har länge hotat med att hoppa av regeringskoalitionen på grund av premiärminister Giuseppe Contes planer på hur alla miljarder euro från EU:s virusfond ska spenderas. Renzi har också kritiserat Contes pandemihantering.

Conte försökte in i det sista överbrygga spänningarna inom koalitionen och övertala Renzi att ändra sig.

– Landet kommer självklart definitivt inte ha förståelse för en kris. Folk manar oss att fortsätta i en sådan här komplex och svår situation, sade Conte innan Renzi släckte hoppet.

Italien är ett de värst drabbade länderna av coronaviruset med nära 80 000 döda och ekonomin är på stark tillbakagång.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.