Sport

Saknar flera fingrar – klar för grand slam

Arkivbild.
Foto: Darron Cummings/AP/TT
Sport
Sport Hon saknar flera fingrar och tår.
Men Francesca Jones trotsar oddsen.
Den 20-åriga tennisspelaren har kvalificerat sig för Australian Open.
PREMIUM

Francesca Jones föddes med ett ärftligt syndrom som gör att hon har tre fingrar och en tumme på varje hand, tre tår på sin högra fot och fyra på sin vänstra.

Hon har opererats tio gånger och fick tidigt i livet höra av läkare att en professionell tenniskarriär vore en omöjlighet. Men Jones slog dövörat till.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Här är Göteborg FC:s scenarion

För två månader sedan lyfte Göteborg FC-spelarna Emma Kullberg, Stina Blackstenius och Filippa Angedal SM-pokalen för första gången i föreningens historia. Frågan är under vilket namn klubben kommer att spela 2021?
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Juridiskt sett kommer Göteborg FC att spela i damallsvenskan även i år.
Men ett eventuellt samarbete med BK Häcken kan resultera i ett namnbyte.
TT frågade Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg om andra möjliga scenarion kring mästarlaget.

Den 29 december meddelade Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman att det damallsvenska mästarlaget lägger ned sin elitverksamheten. Beskedet skakade om Fotbollssverige och skapade både sportsliga och juridiska frågetecken som kvarstår än i dag.

På nyårsafton, bara två dagar efter den omvälvande beskedet, kom en vändning då GFC gav beskedet att föreningen lever vidare över säsongen 2021, men meddelade också att man långsiktigt vill ha en sammanslagning, eller ett övertagande, av en större Göteborgsklubb.

BK Häcken rapporteras nu vara närmast ett samarbete. Men för det krävs ett godkännande av klubbens medlemmar på ett extrainstatt årsmöte den 27 januari.

TT ringde Svenska fotbollförbundets (SvFF) förbundsjurist Christine Stridsberg för att höra hur landet ligger kring några nyckelpunkter.

– Vi har inte fått någon formell begäran från varken Göteborg eller Häcken om någon form av överlåtelse av serieplats, någon namnändring eller liknande. Däremot ser vi vad som händer i media och har haft vissa kontakter med Kopparbergs/Göteborg, säger hon.

– Det vi generellt kan säga, och som de (Kopparbergs/Göteborg FC) har kommunicerat, är att de inför den här säsongen inte kommer att göra någon formell överlåtelse av den serieplats som de har i damallsvenskan, för den är kopplad just till föreningen, med organisationsnummer och juridisk person.

– En förening som är medlem inom Riksidrottsförbundet (RF), och därigenom Svenska fotbollförbundet (SvFF), kan välja vilket tillfälle de vill ansöka om namnändring. Det förutsätter att Göteborgs medlemmar, på ett årsmöte, beslutar om ett sådant och det är också något som kräver ett godkännande från RF, som då också tar in yttranden från SvFF – vad vi tycker om det föreslagna namnet.

– Är det så att man vill ansöka om ett namnbyte på en förening. Till exempel att Kopparbergs står som juridisk person, ska finnas kvar och spela vidare men vill byta namn till något annat. Då kan man också ge in en sådan ansökan när man vill under året. Däremot har vi den praxisen att mellan perioden 1 april och 14 november, typiskt sett den period då vi har i gång seriespelet, då godkänner vi på SvFF bara namnbytet om det finns synnerliga skäl för det.

– Man kan bedriva samarbeten även om man är olika föreningar juridiskt sett. Om man till exempel vill dela träningsanläggning eller så finns det inget som förhindrar det.

– Samgående och sammanslagning av förening kan man egentligen göra när man vill i tiden. Det är ett sådant beslut som ska tas på ordinarie eller extrainsatt årsmöte.

– Den föreningen, i juridisk mening med organisationsnummer och så som de har i dag... Ja, det tror jag att vi kan vara rätt säkra på att de nog, som det ser just nu i alla fall, kommer att finnas kvar.

– Men sedan är allt beroende av vad deras egna medlemmar beslutar. Just nu är det mycket förslag som kommit från styrelser och liknande. Jag tror inte att de själva ens, till hundra procent, kan säga exakt var de kommer att landa. Däremot hur de förhåller sig till ett namnbyte, där får du nästan fråga föreningen själv hur de tänker. Jag kan tänka mig att det skulle kunna komma in en ansökan, beroende på vad medlemmarna säger.

Göteborg FC inledde 2021 med att träna hemma på Valhalla IP under torsdagen, spelar sin första träningsmatch i början av februari, i Svenska cupen i mars och i damallsvenskan i april.

David Hjorter/TT

FAKTA

Bakgrund: Turerna kring mästarklubben

7 november: Göteborgs första SM-guld säkras den 25:e säsongen av damallsvenskan. Det blir 7–0 mot Linköping i den näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborg ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

29 december: Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan. Som skäl anges att det inte finns ekonomi att satsa på den nivån som krävs för att lyckas internationellt. Klubbledningen önskar att en stor herrklubb i Göteborg tar över och driver en damallsvensk klubb. Advokaten Carl Fhager uppger att han har i uppdrag att hjälpa spelarna att hitta nya klubbar, alternativt få en annan klubb att ta över Göteborg.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben.

31 december: Klubben meddelar att att man spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över elitverksamheten. Det sägs att Häcken, som har en stark ekonomi tack vare ungdomsturneringen Gothia Cup, är nära ett övertagande.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte för att ta beslut om ett övertagande.

Sport

Horváth tillbaka efter tio månader

Efter en höst som bara innebar rehab är Bálint Horváth redo att greppa klubban igen och spela match med sitt Tyringe.
Foto: Robert Rolf
Sport
ISHOCKEY Det tog nästan ett halvår att diagnostisera skadan och sedan ytterligare fem månader att bygga upp musklerna, men nu är Bálint Horváth tillbaka på isen igen.
– Det är skönt att var tillbaka och jag kommer att bli bättre och bättre.

Tyringes spelskicklige center Bálint Horváth har saknats hela hösten, men i vårpremiären mot Tranås var han med i truppen för första gången denna säsongen. Orsaken till hans frånvaro har varit ett sportbråck som tagit sin lilla tid att få rätt på.

– Jag gick med det nästan ett halvår innan de kom på vad det var, sen har det varit rehab och bygga upp musklerna sen i augusti.

När och hur började det?

– Från februari så spelade jag med smärtor i ljumsken och då trodde vi först att det var överbelastning, för det är ju ganska vanligt på hockeyspelare. Men sen gick det upp mot magen och till slut var det så illa att jag inte kunde sitta upp ordentligt, säger 21-årige Bálint som gjorde ena undersökningen efter den andra utan att få svar på vad som var problemet.

Lösningen blev ett besök hos en sjukgymnast hemma i Ungern. Efter ett besök hos honom i augusti kunde diagnosen sportbråck ställas, och därmed också en plan för när Bálint skulle kunna vara tillbaka på isen.

Tränade hemma i Ungern

Under hösten har han varit hemma en del i Ungern och skött träningen där, något som varit både bra och dåligt menar han.

– Det var skönt att vara hemma hos mamma och pappa lite, och sjukgymnasten där hjälpte mig jättemycket. Men det har varit tråkigt att bara kolla på matcherna och inte kunna vara med grabbarna och hjälpa till. Så det har inte bara varit jobbigt fysiskt utan psykiskt också, säger Bálint som under december kom allt närmare matchdugligt skick men för att inte stressa fram någon reaktion väntade man med comebacken till vårserien började i söndags.

Bálint Horváth kan äntligen spela match igen.
Foto: Foto: Stefan Sandström

Hur var det att få spela match igen?

– Skönt. Det var skönt att få vara med de andra och vara en del av laget igen.

Hur kändes det i kroppen?

– Jo, men det kändes bra. Inga smärtor eller så, så nu är det bara att köra på. Sen var det lite rostigt, och jag har en bit kvar till max. Men jag kommer att bli bättre och bättre för varje match så det är skönt att matcherna kommer tätt.

Glömt senaste insatsen

Vad säger du om er insats mot Tranås?

– Jag kommer knappt ihåg den, haha. Nej, men de var tuffare än oss framför allt i början. Men målen vi släpper är två i box och ett i öppen kasse så vi är egentligen inte så långt efter och med tanke på det är det en match som vi borde kunna vinna. Det kändes mer som om vi förlorade den än att de vann den, säger Bálint som lovar Tyringesupportrarna att det är ett revanschsuget gäng som kommer ut på isen mot Halmstad i kväll.

– Det var riktigt bra kamp på träningen i går (läs: i onsdags), och konkurrensen kan man inte klaga på nu så alla är taggade.

Vad blir nyckeln för att besegra Halmstad igen (vann med 3–2 hemma i grundserien)?

– Vi kan inte komma ut och sova från början, då är det kört. Vi måste köra från början och det kommer vi att göra, säger Bálint Horvath.

Sport

Bäckström på målhumör direkt

Washingtons Nicklas Bäckström firar säsongen första mål.
Foto: Jeffrey T Barnes/AP/TT
Sport
Sport Nicklas Bäckström visade vägen för Washington i NHL-premiären mot Buffalo. Svensken gjorde första målet vid 6–4-segern och såg därmed till att laget fick en flygande start på årets förkortade säsong.
PREMIUM

Oshie till Ovetjkin till Bäckström och mål.

Hört den förut? Washingtons stjärnor öste in poäng i fjol och kedjan har inlett den nya NHL-säsongen på samma spår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nya smittofall i handbolls-VM

Sveriges Fredric Pettersson i kamp mot Nordmakedoniens försvar under torsdagens match i handbolls-VM, som Sverige vann med 32–20.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Coronasmittan fortsätter att spöka i handbolls-VM. Internationella handbollsförbundet (IHF) meddelar att spelare i tre lag var coronasmittade när de anlände till VM.
PREMIUM

Det rör sig om sammanlagt sju smittade spelare i Kap Verde, Slovenien och Brasilien. Inget av de lagen spelar i Sveriges grupp i VM i Egypten.

Slovenien, som på torsdagen besegrade Sydkorea med 51–29, har på nytt testat hela laget, men resultaten har inte kommit ännu.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Norsk premiärförlust: "Kniven mot strupen"

Norges stjärna Sander Sagosen i premiärmatchen mot Frankrike i handbolls-VM i Egypten.
Foto: IHF via NTB/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Norges handbollsherrar jagar sitt första mästerskapsguld, men det blev en tung start på VM-äventyret i Egypten.

Frankrike slog Norge med 28–24 i premiären.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Sport

Solberg efter premiärsegern: "Otroligt stolt"

Glenn Solberg, förbundskapten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Landslaget har knappt kunnat träna ihop, men det märktes inte i VM-premiären.
Förbundskapten Glenn Solberg var stolt och glad efter 32–20 mot Nordmakedonien.
PREMIUM

Norrmannen hade inte mycket att klaga på efter sin första mästerskapsmatch som blågul förbundskapten.

– Jag tror att vi har fyra eller fem tekniska fel, i en VM-premiär med så många nya spelare och vi har bara haft två träningar efter isolationen, en i Sverige och en i Kairo. Det gör mig otroligt stolt, säger han efter drömstarten på VM.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Matchvinnaren Wanne: "En perfekt premiär"

Hampus Wanne gjorde elva mål mot Nordmakedonien.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Hampus Wanne har längtat länge – och gjorde ingen besviken i VM-premiären.
Det gällde för övrigt hela det svenska laget.
– En perfekt premiär, säger matchvinnaren.
PREMIUM

Bakom handbollslandslagets segersiffror 32–20 mot Nordmakedonien dolde sig en alldeles strålande insats från Hampus Wanne. Han började bra direkt, satte sina första fyra avslut och strax före slutsignalen lekte han in sitt elfte mål för kvällen i Kairo.

Både Sverige och Wanne fick därmed en smakstart på VM.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Stopp på segertåget för Arsenal

Arsenals Bukayo Saka, till vänster, stoppar Wilfried Zaha i Crystal Palace i det mållösa Londonderbyt.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Efter fyra raka i liga- och cupspel tog segertåget stopp för Arsenal. Det blev bara 0–0 i Londonderbyt mot Roy Hodgsons Crystal Palace i Premier League-fotbollen.

Storklubben har efter en krisartad säsongsinledning kommit i gång och kunde med en fjärde raka ligaseger ta steget upp på övre halvan i tabellen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL