Inrikes

Beslut klubbas om ersättning vid biverkningar

Staten garanterar ersättning till alla som drabbas av biverkningar efter vaccinering mot covid-19, även om vaccinet inte ingår i läkemedelsförsäkringen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Alla som vaccineras mot covid-19 i Sverige garanteras ersättning vid eventuella biverkningar, oavsett om vaccinet ingår i läkemedelsförsäkringen eller inte. Det beslutar regeringen vid ett extrainsatt regeringssammanträde under torsdagen, uppger socialminister Lena Hallengren (S) för TT.

Bakgrunden är att det amerikanska företaget Moderna, vars vaccin godkänts inom EU, inte ingår i den svenska läkemedelsförsäkringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Pfizer drar ner – färre doser till Sverige

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för TT att Sverige kommer att få färre vaccindoser de kommande veckorna. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Läkemedelsbolaget Pfizer drar ner på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19.
För Sveriges del innebär det ett minskat antal doser de kommande fyra veckorna, bekräftar vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Läkemedelsjätten Pfizer drar ned på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa för att ställa om till en högre produktionstakt.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för TT att även Sverige kommer att få färre doser de kommande veckorna.

“Pfizer har meddelat att med start nästa vecka och under fyra veckor får vi färre doser per vecka”, skriver han i ett sms.

15 procent färre

Totalt rör det sig om cirka 15 procent färre doser, enligt Richard Bergström.

Orsaken är att Pfizer ska öka produktionstakten till två miljarder vaccindoser per år, från tidigare 1,3 miljarder, och bolaget tillägger att leveranserna till alla länder i Europa påverkas. Det är oklart hur lång tid uppgraderingen av produktionsanläggningarna kommer att ta.

Hittills har Sverige fått 170 625 doser, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Försvårar vaccineringen

Anders Bergström, vårdkvalitetschef i region Norrbotten, säger till Aftonbladet att uteblivna leveranser kan komma att försvåra vaccineringen avsevärt.

– Om det blir 15 procent färre doser nästa vecka och framåt så kommer vaccinationstakten att sjunka. Vi kommer att klara kommande veckor genom att minska antal patienter som får dos ett, för att säkra klarvaccineringen av dos två, säger han till tidningen.

Folkhälsomyndigheten upprepade senast i tisdags att regionerna inte ska spara doser.

– Vi är nu tydliga med att regionerna ska använda så många doser som möjligt och lita på att leveranserna kommer som de ska, sade statsepidemiolog Anders Tegnell då.

"Blir riktigt besvärligt"

Enligt Anders Bergström innebär beskedet att de kommer att behöva gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Om Pfizer inte kan leverera så blir det riktigt besvärligt för dem som inte har sparat doser.

Rickard Lundin, representant för den särskilda sjukvårdsledningen i Region Östergötland, berättar för TT att han precis fått information om den uteblivna leveransen.

– Det ser inte ut som det primärt berör Östergötland. Vi hörde till de regioner som initialt sparade vaccin till dos två så vi är inte lika sårbara som vi kanske hade varit annars, säger han.

Planen ligger fast

Även Region Västmanland uppger att de inte berörs av de minskade leveranserna – i alla fall inte under de närmaste veckorna.

– Vår plan för vaccination för nästa vecka och veckan därefter kan ligga fast, säger han.

Skulle leveranserna av doser minska ytterligare framöver skulle det påverka vaccinationshastigheten.

– Vi är en de regioner som varit tydliga med att vi använder alla doser vi får. Blir det fördröjningar så blir det det.

Alice Nordevik/TT

Petronella Uebel/TT

Pfizer uppgraderar produktionsanläggningarna för att öka årstakten av vaccin mot covid-19 per år, vilket tillfälligt slår mot leveransvolymerna. Arkivbild.
Pfizer uppgraderar produktionsanläggningarna för att öka årstakten av vaccin mot covid-19 per år, vilket tillfälligt slår mot leveransvolymerna. Arkivbild.
Foto: Kelsey Brunner/AP/TT

Inrikes

Karlshamnsstyre måste väljas om

Sverigedemokraterna i Karlshamn har överklagat hur valet av kommunstyrelse gick till 2018. Nu måste kommunfullmäktige göra om valet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En tvist om rösträkningen efter valet 2018 har lett till att Karlshamns kommunstyrelse måste väljas om. Sverigedemokraterna överklagade rösträkningen och har fått rätt i både förvaltningsrätten och kammarrätten. Eftersom nu Högsta förvaltningsdomstolen har sagt nej till att överpröva de tidigare domarna är det omval av kommunstyrelsen som gäller, rapporterar lokala medier.

Vid den första omröstningen 2018 skrev kommunfullmäktiges ledamöter på lappar vilket alternativ de ville ha. Totalt förekom fem olika stavningar av "Karlshamnsoppositionen" har bland andra Blekinge Läns Tidning tidigare rapporterat. Valsedlar med felaktig stavning eller särskrivning ogiltigförklarades. Detta missgynnade SD, som därefter drivit frågan i domstol.

– Nu hoppas vi få en vågmästarroll och mer politiskt inflytande i kommunen, säger Sverigedemokraternas Björn T Nurhadi till SVT Nyheter Blekinge.

Nytt kommunstyrelseval måste hållas inom kort på ett extrainsatt kommunfullmäktige, rapporterar tv-stationen.

Inrikes

Partier kräver vaccinkampanj och plan

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att alla i vården som har kontakt med riskgrupper ska vaccinera sig, eller fundera på att byta jobb eller acceptera omplacering.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill se en stor vaccinationskampanj omgående. Ett mål ska vara att all personal i vård och omsorg ska säga ja. Vill de inte det bör de byta jobb eller omplaceras.
KD och C oroas över brist på plan för vaccinering.

– Vi måste ha nationella riktlinjer för hur regioner och kommuner och privata arbetsgivare ska agera om det är så att medarbetare som dagligen träffar personer som är i riskzonen, till exempel på äldreboenden, inte låter sig vaccineras. Vad ska då gälla? sade Moderatledaren Ulf Kristersson inför fredagens partiledarsamtal med regeringen om coronaläget.

– Det kan man inte låta varje arbetsgivare själv sköta, regeringen måste ge Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att skapa tydliga riktlinjer.

Moderatledaren säger att han är livrädd för att det ska vara upp till varje arbetsgivare att dra upp riktlinjerna, med risk för flera hundra olika versioner med kaos som resultat.

Kan inte tvinga

Enligt lagen går det inte att tvinga en anställd att vaccinera sig och den enskilde är inte heller skyldig att uppge om han eller hon är vaccinerad. Däremot kan en arbetsgivare när en person anställs kräva ett vaccinationsintyg.

Moderaterna anser att den som säger nej till att vaccinera sig då ska fundera på att byta jobb eller att acceptera omplacering.

Ulf Kristersson säger att han inte kan uttala sig om det är ett stort eller litet problem att personal skulle överväga att säga nej till vaccin. Men han säger att moderata politiker ute i landet oroar sig för att det kan bli ett problem.

Kräver kampanj

Moderaterna kräver att regeringen drar i gång en bred informationskampanj om vaccinet och vikten av att vaccinera sig. Misstagen i början av pandemin med information om regler och smitta får inte upprepas. Information nådde inte ut i exempel utanförskapsområden på grund av sådant som språkproblem eller att det inte prioriterades. Det har också synts i hur många som bokade tester åt sig eller testades i olika områden, framhåller han.

Kräver plan

Centerpartiet och Kristdemokraterna vill ha svar från regeringen om det finns en hållbar plan för massvaccineringen, utan risker för bakslag.

– Alla hinder för massvaccinering måste undanröjas för att undvika vårens senfärdighet med testning och spårning, säger Centerledaren Annie Lööf till TT och oroar sig för att bara distriktssköterskor och barnsjuksköterskor ska vara de som har rätt att ordinera vaccin.

Centern kräver att regeringen ger ett uppdrag att snabbutbilda andra sköterskor för att möta behovet. Det måste bli slut med att regionerna sparar vaccindoser, statistiken måste komma i gång ordentligt och Försvarsmaktens utsträckta hand om hjälp med vaccineringen måste tas.

KD har liknande krav och vill se en tydlig, öppet redovisad nationell plan för vaccineringen. KD oroar sig för hur samhället ska klara den enorma uppgift de beskriver den omfattande vaccineringen som, inte minst den tredje fasen när uppemot sex miljoner människor ska få sina sprutor i maj och juni, när väl riskgrupperna är vaccinerade.

– En av coronakommissionens stora kritikpunkter var bristen på statlig styrning, vi har inte råd att göra om samma misstag igen, säger KD-ledaren Ebba Busch till TT.

Regeringen måste försäkra sig om och säkerställa att regionerna har realistiska planer för vaccineringen och göra möjligt för alla, om det så är apotek eller Försvarsmakten, att hjälpa till.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Skolverket granskar skolstängningar

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

Skolverket inleder en blixtöversyn för att få ett grepp om hur många högstadieskolor som infört fjärr- och distansundervisning och varför, rapporterar Läraren.se.

Myndigheten kommer att ringa upp aktörer i samtliga 290 kommuner och de 33 största enskilda friskoleaktörerna under fredagen och måndagen.

Det handlar enligt Anna Castberg, enhetschef på analysavdelningen på Skolverket, om att intresset är stort hos både allmänheten och uppdragsgivaren.

– Skolverket har bedömt att det finns ett brådskande behov av en undersökning riktad till de huvudmän som bedriver undervisning på högstadienivå för att få en samlad bild, säger Anna Castberg.

Undersökningen kommer att ge en ögonblicksbild av hur läget ser ut.

De 30-tal anställda på Skolverket som ska genomföra undersökningen kommer också att ställa frågor om varför skolhuvudmän valt att gå över till distansundervisning. Materialet ska sammanställas i en rapport som ska vara klar inom kort.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

100 punkter ska rädda Sveriges hav

Miljömålsberedningen vill införa en havsmiljölag. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes Från skärpta krav på sportfisket till flyttade farleder för kommersiell fartygstrafik – Miljömålsberedningen presenterar i dag en brokig bukett av förslag som ska hjälpa ekosystemen i Östersjön och Västerhavet att återhämta sig.

– Vi har tagit fram ungefär 100 förslag, som vart och ett kan tyckas otillräckliga. Men tillsammans bildar de en stark helhet som kan ge en bättre havsmiljö och att vi lyckas uppnå miljökvalitetsmålen, säger Emma Nohrén, ordförande för den grupp inom Miljömålsberedningen som fokuserat på hav och marina resurser, till TT.

Det mest genomgripande förslaget är en särskild havsmiljölag, som ska säkerställa att beslut måste vägas mot hur de påverkar havens ekosystem.

Beroende av havet

– Havsmiljöpolitiken måste stärkas och integreras i all annan politik. Hur vi brukar våra åkrar och transporterar oss påverkar havet, och havet påverkar hur vi kan leva på land. Vi är helt enkelt otroligt beroende av havet, säger Emma Nohrén.

Dessutom föreslås att regeringen varje mandatperiod ska lämna en havsmiljöpolitisk proposition till riksdagen, som beskriver hur havsmiljöarbetet ska genomföras.

– Det gör att man hela tiden har en kontinuitet, säger Emma Nohrén.

Bland de mer detaljerade punkterna finns förslag på att rutterna för den kommersiella fartygstrafiken ska läggas om, för att exempelvis skydda de grunda områden söder om Gotland som är en viktig miljö för Östersjöns tumlare.

Begränsa trålfiske

Utredarna föreslår även att gränsen för trålfiske flyttas längre ut från den svenska kusten, för att skydda det kustnära fisket.

– Där tycker vi att området från Ålands hav till Kalmar sund kunde vara ett pilotområde. I dag finns problem med storskalig trålning på bland annat lekande bestånd av strömming, säger Emma Nohrén.

I något mindre skala vill utredarna även att sportfisket ska regleras mer än i dag. Bland annat föreslås någon form av obligatoriskt rapporteringssystem för fångster.

– Det skulle ge ett underlag till fiskeförvaltningen om vilka arter och vilka mängder som fångas, för att få nödvändig överblick, säger Emma Nohrén.

Nytt båtregister

Även fritidsbåtlivet kan få vissa nya regleringar. Utredningen innehåller förslag som ska förhindra anläggning av nya bryggor i grunda vikar. Dessutom vill utredarna införa ett nytt fritidsbåtregister.

– Det fanns ett som försvann i början av 90-talet. Men vi ser det som intressant att titta på det igen. En anledning är att kunna ta hand om herrelösa båtar, som blivit allt vanligare, säger Emma Nohrén.

Jörn Spolander/TT

Rebecka Fogelmarck/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Inrikes

Försvaret: Attack på minkfarm inte extremism

De båda tilltalade poserade med någon form av vapenreplika under vad de själva kallar en fyllefest. Enligt åklagaren har de på sig masker som kan kopplas till ekofascism.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Inrikes
Inrikes Ett attentat med grund i en våldsbejakande högerextrem ideologi – eller ungdomligt oförstånd som fick oanade proportioner?
De unga männen har erkänt att de tände eld på en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019, nu är det upp till rätten att avgöra om åklagarens tes om ekofascistisk övertygelse håller.

20-åringen satt klädd i en grå huvtröja och lång lugg som ibland gled ned över ansiktet. 18-åringen var kortklippt och för dagen iklädd en mörkblå tjocktröja med röda mönster. Båda följde huvudförhandlingen som inleddes under fredagen i Nacka tingsrätt under tystnad.

Via sina försvarare uppgav de att de medgav ansvar för grov skadegörelse men förnekade mordbrand, vilket åklagare Henrik Olin har åtalat dem för.

Enligt åklagaren agerade de utifrån en våldsbejakande, högerextrem ideologi när de den 30 oktober 2019 satte eld på en tom minkfarm i Sölvesborg.

Ville befria minkar

Försvaret menar att det snarare rör sig om ungdomlig omogenhet. De var inga extremister, utan de var sökare i sin politiska identitet, sade båda männens försvarare i tingsrätten.

– Det är två unga killar som har tagit sig ned till Blekinge för att befria minkar, det är syftet med resan. Det har sin grund i NN:s (18-åringens) övertygelse som går långt tillbaka gällande djurskydd och djurrätt, sade 18-åringens försvarare Ulrika Borg.

Men väl på plats insåg de att de inte fanns några minkar att befria, verksamheten var nedlagt och det hela slutade med att 18-åringen satte eld på en säck sågspån som senare spred sig och ödelade hela byggnaden.

– Idén blir att förstöra för att förhindra att det ska komma några minkar dit i framtiden, sade Borg.

Enligt åklagaren har dock männen haft samröre med de amerikanska grupperna The Base och The Green Brigade.

Grupperna kan kopplas till en form av extremism som kallas ekofascism, som i korthet kopplar samman miljöproblem med överbefolkning och pekar ut invandringen som drivande faktor – och där även många av nazismens idéer om vit överhöghet är framträdande.

Hårdare straff

Detta bör få avtryck i straffmätningen, anser Henrik Olin.

– Det är allvarligare, menar jag, att bränna ned en minkfarm som en del i något man gör i ett samhällsstörtande perspektiv av ideologisk övertygelse, än att göra det för att man är förbannad på ägaren.

I rätten visade åklagaren bilder på bland annat 18-åringen klädd i SS-uniform, och bilder där männen poserar framför uttryck kopplade till ekofascism, som "no policital solution" och "acceleratate the collapse".

– Accelarationism är ett viktigt begrepp i de här rörelserna. Det handlar om att påskynda samhällets förfall för att kunna bygga upp ett nytt och i deras ögon bättre samhälle, sade Olin.

Förnekar extremism

Förutom bilderna presenterade Henrik Olin chattar mellan 18-åringen och en man som pekas ut som ledare för en av rörelserna. Efter att 18-åringen skickat bilder som han tog på branden i Sölvesborg till mannen publicerade The Green Brigade filmen på internet, där man tackade sina "soldater som utfört en framgångsrik operation i Sverige".

18-åringens försvarare Ulrika Borg sade att hennes klient inte var någon extremist.

– För mig är det tydligt att det är en ung person som är sökande efter en tillhörighet.

– I dag har han mognat i sitt sökande, och nu i efterhand kan han se att vissa personer (som han haft kontakt med) har åsikter som är främmande för honom, och vissa var främmande redan då.

Drivande för honom har i stället varit ett djurrättsintresse, sade Borg.

Inte heller 20-åringen har varit anhängare av en högerextrem ideologi, sade hans försvarare Anders Björk.

– Han är inte medlem och har ingen avsikt att gå med i någon våldsbejakande extremiströrelse. Han har inte haft något djupare engagemang, utan hans agerande har präglats av ett ungdomligt oförstånd och en viss omogenhet i sitt agerande.

Huvudförhandlingen i Nacka tingsrätt fortsätter på måndag och avslutas tisdag 19 januari.

Marc Skogelin/TT

En av de tilltalade filmade branden på minkfarmen. Arkivbild.
En av de tilltalade filmade branden på minkfarmen. Arkivbild.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
De tilltalade dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.
De tilltalade dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Inrikes

Hundmat återkallas – kan orsaka sjukdom

Torrfoder återkallas på grund av för höga mängder D-vitamin. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Flera partier hundmat av varumärket Pedigree återkallas. Orsaken är att produkterna innehåller så pass höga mängder D-vitamin att en del hundar kan bli sjuka av varan.

Återkallelsen gäller produkterna: Pedigree vital protection 10 kg adult kyckling & grönsaker, med bäst före-datumen 5, 6 och 15 februari 2022. Pedigree vital protection adult kyckling 3*3 kg med bäst före-datumen 6 och 16 februari 2022. Samt Pedigree adult mini dog oxkött 2 kg med bäst före-datumet 12 november 2021.

I december återkallades även produkten Pedigree adult mini dog oxkött 6x2 kg, med bäst före-datum 12 november 2021.

Tillverkaren Mars Sverige ber även de kunder som köpt varan att genast sluta ge den till sina djur och ta kontakt med konsumenttjänsten. Om djuret ätit av produkten och visar tecken på sjukdom såsom överdrivet drickande och urinering rekommenderar företaget sina kunder att ta kontakt med en veterinär.

Inrikes

Tidigare häktad stryks ur mordutredning

Åklagaren har avskrivit misstankarna mot en man i 25-årsåldern som tidigare varit häktad för ett mord på en restaurang i Gislaved i december 2019. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Inrikes
Inrikes

En man som tidigare varit häktad för ett mord i Gislaved i december 2019 har avskrivits från utredningen.

"Vidtagna utredningsåtgärder har inte stärkt misstankarna mot mannen. Det går därför inte att bevisa att han varit delaktig i gärningen", säger kammaråklagare Adam Rullman i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Ingen annan är misstänkt i utredningen, som nu åter kommer att ledas av polisen.

Mordet skedde vid ett julbord på en restaurang. Offret, en man i 60-årsåldern, var gäst på restaurangen. Han blev knivdödad i ett bråk, sedan flera maskerade män kommit in i lokalen. En teori har varit att de maskerade männen försökte genomföra ett rån.

Mannen som nu avförts från utredningen satt häktad under en period under hösten 2020.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL