Hässleholm

Fick lugn trafiknatt efter hektisk onsdag

En lastbil i diket samtidigt som en personbil bärgas i en backe mellan Sandåkra och Sösdala på riksväg 23.
Foto: Johan Nilsson/TT
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Onsdagens snöfall orsakade stora problem i den nordskånska trafiken, även om antalet olyckor med skador var begränsade.
– Framför allt när det börjar så blir det mycket, konstaterar Christian Thulin på räddningstjänsten i Hässleholm.

När första olyckan ringdes in från 23:an på onsdagsförmiddagen var det bara en försmak av vad som komma skulle, även om det också var denna olycka som skulle påverka trafiken längst. Inte förrän under torsdagsmorgonen var vägen fri.

– Jag tror vi hade elva larm totalt, och framför allt när det börjar så blir det mycket. Först kommer ett larm från 23:an, sedan ett från 24:an och sedan ytterligare ett från 23:an, säger Christian Thulin.

– Fördelen vi har är våra deltidsstationer. Vi har en stark organisation över hela kommunen, fortsätter han.

Ett nerfallet träd röjs undan från länsväg 1902, Hovdalavägen, vid Sandåkra i riktning mot riksväg 23.
Foto: Johan Nilsson/TT

Lugn natt för räddningstjänsten

Den sista olyckan som man åkte på under kvällen var en kollision vid fyrvägsstoppet Industrigatan/Norra Kringelvägen, vid 21:30. Då hade snön slutat falla sedan någon timme tillbaka.

– Efter det har natten varit lugn. På morgonen hade vi två lastbilar som fastnade i en uppförsbacke mellan Vinslöv och Sandåkra och blev stående där, säger Thulin.

Christian Thulin vid räddningstjänsten i Hässleholm.

Vid flera av onsdagens trafikstopp var lastbilar inblandade. Antingen genom att köra av vägen eller genom att få stopp i uppförsbackar.

– Så länge lastbilarna bara rullar så brukar det inte vara något problem. Deras vikt och trycket det ger gör att de blir stabila. Men så fort de börjar kasa..., säger Thulin.

Länsväg 1902, Hovdalavägen, stängdes av under onsdagen. Dels på grund av halka, dels på grund av att träd fallit.
Foto: Johan Nilsson/TT

Under torsdagen väntas bättre förutsättningar på vägarna. Dels talas det inte om snöfall, dels ska temperaturen sjunka.

– Vår bemanning för torsdagen är normal, vi har inte byggt upp med extra resurser. Fördelen när det blir kallt är att det biter bättre i snön, säger Thulin.

Flera lastbilar står på led som inte kommer uppför en backe i snöovädret på riksväg 23 utanför Hässleholm på onsdagskvällen. Fram till torsdagsmorgonen var det stopp på 23:an.
Foto: Johan Nilsson/TT

Tyringebilen körde av vägen

För räddningstjänstens del kan en olycka i perfekt väglag ändå innebära problem när det gäller att nå fram till själva olycksplatsen. Att ta sig fram på spåriga vägar där inte mer än en fil är uppkörd och det är lätt att fastna för bilisterna, innebär ytterligare svårigheter.

– Det är inte ovanligt att vi själva kasar av vägarna vid sådana här tillfällen, men denna gång klarade vi oss hyfsat bra. Tyringe hade en liten avåkning med deras bil, men de kunde själva ta sig upp på vägen igen, säger Thulin,

Bilar på kö efter en lastbil som står still på en mindre väg på grund av snöovädret på onsdagskvällen.
Foto: Johan Nilsson/TT

Östra Göinge

Arbetsplatsolycka i snöovädret – bärgare förd till sjukhus

Foto: Johan Nilsson/TT
Östra Göinge
Hanaskog En bärgare, en man i 30-årsåldern, fördes sent på onsdagskvällen med ambulans till sjukhus efter att ha skadats i samband med arbete på riksväg 19 i höjd med Hanaskog.

– Han fick en grov kedja på sig i samband med bärgning, men det är inte utrett varför det blev så, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans. På torsdagsmorgonen var det fortsatt oklart hur pass allvarliga skador mannen ådragit sig.

Polisen har förhört mannen om omständigheterna vid olyckan och en anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats.

Skåne

Efter snövarningen - Trafikverket har full styrka på vägarna

Mycket snö på väg 21 utanför Hässleholm på onsdagen.
Foto: Sofia Åström
Skåne
Skåne Under onsdagen inträffade flera trafikolyckor på de skånska vägarna. SMHI gick ut med en klass 1-varning för snöfall och Trafikverket satte ut alla sina 200 resurser av plogbilar, saltbilar och traktorer för att få bukt med snön.

I Mellanskåne inträffade tre lastbilsolyckor, utanför Malmö och utanför Ystad inträffade två lastbilshaverier. Värst var det dock i norra Skåne där snön och halkan orsakade trafikkaos på flera håll. Utanför Hässleholm på väg 23 och väg 21 hamnade flera lastbilar i diket eller körde fast vilket orsakade kilometerlånga köer och stopp i trafiken. Utanför Kristianstad krockade två bussar och minst fem personer skadades - dock inte allvarligt. På onsdagskvällen gick polisen ut med en varning och uppmanade trafikanter att undvika att ge sig ut på vägarna på grund av halka.

SMHI gick under dagen ut med en klass 1-varning för snöfall och på sina håll har det snöat kraftigt.

– Det har talats om två decimeter snö i norr, det är rätt mycket för den korta tiden och det innebär bekymmer på vägarna. Våra entreprenörer har alla ute och plogar och saltar, säger Torbjörn Axelsson, enhetschef för underhåll på Trafikverket i södra Sverige.

Mycket snö på vägen utanför Ballingslöv. En skolbuss står parkerad vid sidan av vägen.
Foto: Sofia Åström

Alla Trafikverkets kontrakterade resurser är ute på vägarna. Det betyder omkring 200 plogbilar, saltbilar och traktorer.

– I söder är det inte så mycket snö, men de har ändå varit ute och plogat och saltat.

Även på de gång- och cykelvägar som Trafikverket har hand om saltas och plogas. Från den första oktober till sista april har Trafikverket vinterberedskap.

– Vi har varit oerhört skonade i många år nu, varken 2018, 2019 och 2020 hade vi så här mycket snö, säger Torbjörn Axelsson.

Har du någon uppmaning till alla skånska trafikanter?

– Ta det oerhört försiktigt. Om vi hjälps åt, med trafikanternas beteende ihop med våran väghållning, så kan vi undvika olyckor.

Mycket snö utanför Ballingslöv på onsdagen.
Foto: Sofia Åström

Hässleholm

Trafikkaos efter snöovädret

Under onsdagskvällen inträffadeeEn trafikolycka mellan två bussar på länsväg 118 i höjd med Torsebo norr om Kristianstad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Hässleholm
Skåne
HÄSSLEHOLM Det som började som ett lugnt snöfall under onsdagsförmiddagen orsakade innan dagen var slut ett stort trafikkaos, med välta bussar, lastbilar i diken, samt kilometerlånga köer på de nordostskånska vägarna.

Efter en dag med flera rapporterade olyckor, men utan några inrapporterade skador, så körde två bussar av vägen mellan Torsebro och Kristianstad vid 17.30-tiden på onsdagen. Enligt de inledande rapporterna låg båda ner i diket, men så småningom meddelades att båda säkrats från att välta. Tre kvinnor fördes med ambulans till sjukhus med lindriga skador.

Resterande passagerare kunde hämtas med ersättningsbuss och strax före klockan 19 var länsväg 118 åter öppen för trafik.

SMHI hade gått ut med en klass 1-varning och förutspått en decimeter snö. Den decimetern kom, och mer därtill. Redan strax före lunch började larmen om trafikolyckor komma. Först ut i nordostskåne var en sidokrock mellan en lastbil och en bil på väg 23 mellan Gulastorp och Sandåkra. Initialt angav Trafikverket att olycksplatsen skulle vara uppröjd efter en dryg timme, men i samma takt som olyckorna började rapporteras så sköts också sluttiden allt längre framåt. Enligt den senaste prognosen från Trafikverket, som kom vid elvatiden på onsdagskvällen, kommer vägen först att öppna upp igen under morgondagen.

För larmet var det första, men långt ifrån det enda. Inom en halvtimme efter olyckan på 23:an hade ytterligare en rapporterats på samma väg, strax norr om Sösdala, och ytterligare en på väg 24 genom Röke. I båda fallen rörde det sig om lastbilar som kört av vägen.

Väglaget är besvärligt på de nordostskånska vägarna. Så besvärligt att Hovdalavägen stängts av.
Foto: Sofia Åström

Också haverierna larmades ut. En lastbil fick stopp på 24:an vid Äljalt ungefär samtidigt som olyckan i Röke. En bil parkerade mitt på vägen i Mala på väg 117, på påfarten till väg 21 i Stoby, riktning mot Helsingborg, fastnade en annan lastbil.

På väg 24, i höjd med Bälinge gled sedan en buss av vägen.

Och vid det läget hade klockan fortfarande inte passerat 12. Strax efter 12 körde en lastbil med släp rakt igenom rondellen vid Björkviken på Hovdalavägen.

Strax efter klockan 15 gick polisen ut med att det rådde totalstopp på väg 23, och ett par timmar senare att köerna var kilometerlånga och att såväl lastbilar som personbilar låg i diket längs vägen.

Polis och räddningstjänst hade fullt upp i snökaoset under onsdagen med utryckningar till olycksplatser runt om på nordöstra Skånes vägar.
Foto: Johan Nilsson/TT

Trafiken söder om Hässleholms skars av än mer när också länsväg 1902, Hovdalavägen, stängdes helt av polisen. Dels på grund av den stora halka som rådde i området, dels på grund av ett träd som fallit över vägen.

På väg 21 blev det problem såväl i Tyringe som i höjd med Finja när lastbilar körde fast i backar, och köerna växte sig på flera platser långa.

Trafikverket hade omkring 200 plogbilar, saltbilar och traktorer ute på vägarna i Skåne för att försöka hålla jämna steg med snöfallet.

– Det har talats om två decimeter snö i norr, det är rätt mycket för den korta tiden och det innebär bekymmer på vägarna. Våra entreprenörer har alla ute och plogar och saltar, säger Torbjörn Axelsson, enhetschef för underhåll på Trafikverket i södra Sverige.

Två stillastående bussar behövde hjälp att komma loss efter att de kört fast på Andra avenyen i Hässleholm.
Foto: Lars-Åke Englund

Polisen uppmanade på onsdagskvällen trafikanter att undvika att ge sig ut på vägarna under kvällen och natten på grund av halka och kraftigt snöfall.

Hässleholm

Försökte ta fåtöljlån i annans namn

Hässleholm
Hässleholm

En man i 25-årsåldern har utsatts för ett försök till bedrägeri och olovlig id-användning. Han upptäckte det hela när han fick en kreditupplysning med posten. Av den framgick att han skulle ha beställt en fåtölj för drygt 30.000 kronor på nätet, och ansökt om kredit för köpet, vilket han inte hade gjort.

Då krediten nekades gick köpet aldrig igenom, så mannen förlorade inga pengar. Vem det är som försökt köpa fåtöljen är i nuläget okänt.

Hässleholm

Bröt sig in i villa via altanen

Hässleholm
Vinslöv

En villa på Ringvägen har haft påhälsning av tjuvar, någon gång mellan den 11 och 14 januari.

Den eller de skyldiga har tagit sig in i bostaden genom att slå sönder en ruta i altandörren. Eftersom de som bor där höll på att flytta fanns inte så mycket prylar kvar i huset – det enda som angetts som stulet i polisanmälan är diverse datortillbehör, som ändå skulle kastas.

I nuläget finns ingen misstänkt för brottet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Hässleholm

Lät arbetsgivaren betala privat byggmaterial

Hässleholm
Hässleholm

En man i 40-årsåldern är misstänkt för trolöshet mot huvudman efter att det uppdagats att firman han arbetade på har stått för kostnaden för byggmaterial som han egentligen skulle ha betalat för själv.

– Man har varit i en sådan position att man haft rätt att fakturera, säger Magnus Vendler vid Hässleholmspolisen.

Brottet uppdagades när firman, en tjänsteleverantör i byggbranschen, upptäckte fakturor som inte stämde. Hur mycket pengar det handlar om framgår inte av anmälan till polisen men brottstiden löper från den 1 januari till den 1 december 2020.

Hässleholm

Stal varor och bar kniv

Hässleholm
Hässleholm

När en kvinna i 40-årsåldern passerade kassan utan att ha betalat för de matvaror, till ett värde av 213 kronor, hon hade stoppat på sig ingrep en väktare och kontaktade polis.

När patrullen kom till platsen visiterades kvinnan och det visade sig då att hon bar kniv. Kvinnan är nu misstänkt för såväl ringa stöld som brott mot knivlagen.

Händelsen inträffade på Ica Kvantum vid 14-tiden på torsdagen.

Hässleholm

Frossa i tulpaner på tulpanens dag

Många vill ha tulpaner inför tulpanens dag. Nilla Haure slår in en lila bukett till en kund.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Vinslöv I dag är det tulpanens dag. Det är det alltid den 15 januari. Folk köper tulpaner i massor nu för få in lite färg och grönska i vintermörkret. Och varför inte prova en sallad med tulpan på lökväxtens bemärkelsedag.

Dofter och färgprakt fyller Blomsterdesign i Vinslöv. Maria Troberg-Linde har fyllt sin blomsterbutik med tulpaner med alla möjliga kulörer. Bakom disken binder Nilla Haure en vacker bukett med vita tulpaner och ranunklar.

– Tulpanförsäljningen börjar ta fart veckan före jul. Nyårsveckan drar försäljningen i gång på allvar. Egentligen är det säsong för tulpaner nästan hela året. Just nu är det högsäsong, säger Maria Troberg-Lind, som driver Blomsterdesign vid torget i Vinslöv sedan fyra år.

Nilla Haure plockar fram de finaste tulpanerna från kylen.
Foto: Sofia Åström

Holland

Hon köper nästan uteslutande tulpaner från Holland, som är Europas största odlare och exportör av den populära lökväxten.

– Under pandemin har vi märkt en ökad försäljning både med bud och över disk. Kunder köper blommor till jämna födelsedagar och begravningar. Vi som har butiker utanför städerna har nog haft lite tur. Det verkar som om kunderna väljer att handla lokalt istället för att köpa tulpaner i varuhusen och de stora butikerna i stan, säger Maria Troberg-Linde.

Tulpanens dag den 15 januari.
Foto: Sofia Åström

Många kunder betalar med swish och behöver därmed inte befinna sig inne i butiken och trängas med andra kunder, berättar Maria Troberg-Linde.

– Folk är förstående. Bara två gånger före jul fick vi säga till kunder att vänta utanför till de kunde gå in i butiken.

Blomförsäljningen har ökat under pandemin.
Foto: Sofia Åström

Skötsel

De holländska tulpanerna är lite större än de svenska. Maria Troberg - Linde håller de holländska för lite finare än de svenskodlade.

– Det finns svenska superfina tulpaner och de kostar lite mer. Jag säljer en del svenska tulpaner också.

Många har uppfattningen att tulpaner vissnar snabbt, vilket de inte alls behöver göra om de sköts på rätt sätt. De klarar sig även utmärkt ner till minus fem grader utomhus också.

– Vill man behålla sina tulpaner ska man skära stjälken i botten, ställa dem i lite kallt vatten och fylla på efterhand, säger Nilla Haure.

Maria Troberg Linde driver Blomster och Design i Vinslöv. Här med en pampig bukett tulpaner, vaxblommor och ranunkler i en spektakulär vas.
Foto: Sofia Åström

Ätbara

Vill man sätta lite extra guldkant på tulpanens dag kan man plocka blombladen, som passar perfekt att användas i sallader. Det blir både vackert och gott. Man kan även frysa in blomblad i iskuber och använda i bålen. Löken ska man däremot inte stoppa i munnen. Den innehåller tulipin som har irriterande egenskaper. På internet finns det gott om recept om hur man kan använda tulpaner i maten.

Nilla Haure har fullt upp med att binda buketter.
Foto: Sofia Åström
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL