Sport

OS-mästare avstängd för dopningsbrott

Brianna McNeal (till höger). Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Amerikanskan Brianna McNeal, regerande OS-mästare på 100 meter häck, stängs av för dopningsbrott. Det meddelar friidrottens fristående antidopningsorgan Athletics Integrity Unit (AIU).

McNeal misstänks för att ha manipulerat testprocessen, skriver Reuters. Avstängningen innebär att 29-åringen, som vann OS-guld 2016 och VM-guld 2013, inte får träna eller tävla i väntan på dom.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Karlsson redo för comeback – kör i Falun

Frida Karlsson. Arkivbild.
Foto: Per Danielsson/TT
Sport
Sport

Frida Karlsson bröt Tour de Ski och stod över världscupen i Lahtis gångna helgen.

Nu är hon tillbaka i Sveriges trupp – och kommer att köra helgens tävlingar i Falun.

21-åringen skadade sig under Touren – då ett dörrfoder som Karlsson hängde i lossnade – och valde därefter att vila från tävlingarna i Finland.

Tillbaka i Sveriges trupp är även åkare som tog ledigt efter Tour de Ski, bland andra Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Oskar Svensson och Calle Halfvarsson.

"Det blir kul att få tillbaka dem i världscupen. De har haft en välbehövlig träningsperiod på hemmaplan men är nu redo att fightas igen", säger landslagschefen Anders Byström i ett pressmeddelande.

FAKTA

Fakta: Världscupen i Falun

Fredag: 10 km fristil för damerna, 15 km fristil för herrarna.

Lördag: 10 km klassiskt masstart för damerna, 15 km klassiskt masstart för herrarna.

Söndag: Sprint, klassiskt.

FAKTA

Fakta: Sveriges trupp

Damer: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Emma Ribom, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Linn Svahn, Moa Lundgren, Hanna Falk, Johanna Hagström, Evelina Settlin, Anna Dyvik, Moa Olsson, Maria Nordström, Lovisa Modig, Sofia Henriksson, Louise Lindström.

Herrar: William Poromaa, Johan Häggström, Calle Halfvarsson, Jens Burman, Björn Sandström, Oskar Svensson, Viktor Thorn, Marcus Grate, Anton Persson, Fredrik Andersson, Johan Herbert, Jonas Eriksson, Axel Ekström, Marcus Ruus, Leo Johansson, Karl-Johan Westberg, Gustav Eriksson, Eric Rosjö, Olle Jonsson, Gustaf Berglund, Erik Silfver.

Sport

Klart: Sveriges VM-trupp i skidskytte uttagen

Hanna Öberg. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Hanna Öbergs brons i masstarten blev den enda medaljen senast.

Nu jagar Sverige nya – och fler – VM-framgångar.

Här är åkarna som får chansen i skidskyttets mästerskap i slovenska Pokljuka.

Damer: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Johanna Skottheim.

Herrar: Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Peppe Femling och Martin Ponsiluoma.

Den sista herråkaren tas ut efter EM i Polen i veckan. Det står mellan Torstein Stenersen, Malte Stefansson och Oskar Brandt som alla kör EM.

VM i Slovenien inleds den 10 februari.

Sport

Sveriges fem bästa guldchanser i skidskytte-VM

Hanna Öberg och Sebastian har en bra medaljchans i singelmixedstafetten. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Om drygt två veckor inleds skidskytte-VM i Pokljuka – och Sverige åker dit med stora förhoppningar. Här listar vi de fem bästa guldchanserna.

13 februari: Damernas sprint

Inför säsongen hade Hanna Öberg aldrig vunnit en sprint. I år inledde hon med två raka segrar och hon har även en andraplats i sprint i vinter. Med hennes självförtroende på vallen och ett snäpp upp i åkningen från i fjol är hon en av favoriterna i varje distans, och det finns fler blågula åkare som kan slå sig in topp tre i just sprint. Skjuter lillasyster Elvira Öberg fullt är hon att räkna med tack vare sin kraftfulla åkning. Kanske till och med med en bom.

20 februari: Damernas stafett

Två segrar och en tredjeplats på fyra lopp. Sverige har petat ner Norge – som vann samtliga stafetter i fjol men i år bara vunnit en och missat pallen i resten – som huvudfavorit i stafetten. Visst finns det andra nationer att se upp med; Frankrike, Tyskland och Ryssland har alla starka lag och vilka som tar hem damstafetten är ganska öppet. Men allt annat än en svensk medalj är ett misslyckande.

18 februari: Singelmixedstafett

Förutsatt att Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson kör samtliga VM-distanser, precis som de gjort de senaste två åren, är den relativt nya distansen en bra medaljchans. Både Öberg och Samuelsson har tagit kliv i åkningen den här säsongen och båda är stabilare än någonsin på skjutvallen. 2019, när singelmixedstafett gjorde debut på VM, tog duon brons – i fjol hamnade de precis utanför pallen på en fjärdeplats. Dags att kliva upp på pallen igen?

16 februari: Damernas distans

Hanna Öberg är OS-mästare och tog även VM-guld i distans 2019. På VM i fjol blev hon fyra efter två kant-ut-bom och man kan nog räkna med att 25-åringen är sugen på att återerövra tronen som den främsta distansåkaren. Skyttet betyder mer i distans än i de andra loppen vilket gör att den passar Öberg, som gång på gång visar en imponerande kyla i avgörande lägen på vallen.

12 februari: Herrarnas sprint

Både Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma har varit på pallen i år. I Kontiolax som tvåa och trea just i en sprint, och prickar de formen på VM har de chans att ta medalj. Samuelssons skytte håller en hög nivå i år – precis som Ponsiluomas åkning. Om Samuelsson hittar tillbaka till åkningen han hade före jul, och Ponsiluoma hittar stabiliteten i framför allt sitt liggande skytte kan det bli riktigt bra. Sprinten är troligtvis Ponsiluomas bästa medaljchans, för Samuelsson är jaktstarten en kanske ännu bättre möjlighet – men då krävs ju åtminstone en hyfsad placering även i sprinten.

Marie Carlsson/TT

Sport

Bekräftat: Chelsea sparkar Lampard

Frank Lampard. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Sport
Sport Chelsea har beslutat att sparka tränaren Frank Lampard, det bekräftar klubben på sin hemsida.

Premier League-klubben har haft det tufft i ligan och bara vunnit en av sina fem senaste matcher. Chelsea besegrade Luton med 3–1 i FA-cupen i helgen, men det räckte inte för att Lampard skulle få behålla jobbet.

I ett meddelande på klubbens hemsida säger Chelseas ägare Roman Abramovich att det var ett tufft beslut att ta, men att det var det bästa alternativet just nu.

"Detta var ett väldigt tufft beslut för klubben, inte minst för att jag har en utmärkt relation med Frank och har stor respekt för honom", säger han.

"Han är en man med stor integritet och hög arbetsmoral. Men under nuvarande omständigheter tror vi att det är bäst att byta manager."

Som spelare gjorde Lampard 648 matcher för Chelsea och är klubbens bästa målgörare genom tiderna med 211 mål.

Han tog över som tränare i juli 2019.

Enligt The Telegraph kommer tysken Thomas Tuchel att ta över laget. Han har varit klubblös sedan han blev sparkad av franska storklubben Paris SG i slutet av 2020.

Sport

Stjärnan vill se OS utan publik

Katerina Stefanidi. Arkivbild.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Sport
Sport Stavhoppsstjärnan Katerina Stefanidi tycker att Tokyo-OS bör gå som planerat trots pandemin.
Guldmedaljören från OS 2016 i Rio menar att det är bättre att spelen blir av helt utan publik än att man ställer in det.

Grekiskan var kritisk till Internationella olympiska kommittén (IOK) förra året innan de tog beslutet att skjuta fram OS. Hon ansåg att man utsatte idrottarna för risker om man genomförde mästerskapet.

Men i år tycker hon att OS i Tokyo bör hållas, även om pandemin fortfarande pågår.

– Jag tycker att det är en väldigt annorlunda situation nu än förra året när vi inte visste någonting om viruset, säger Stefanidi till Kyodo News i en intervju.

Det viktigaste är att sommarspelen genomförs, oavsett om det är med eller utan publik, menar 30-åringen.

– Om vi kan hålla OS utan publik, så hade jag föredragit det i stället för ställa in helt och hållet, säger hon.

– Om vi kan ha det med lite publik vore det bättre, förstås. Men enligt mig vore det värsta scenariot om det ställs in helt.

Stefanidi är en av världens bästa stavhoppare, och tog hem guldet i senaste OS. I VM 2019 i Doha slutade hon på tredje plats.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Sport

Styrelsen stöttar klubbdirektören – inte Hunt

IFK Norrköpings styrelse menar att den och ytterst ordföranden Peter Hunt är ansvarig för arbetsmiljön i klubben. Något Hunt inte skriver under på. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport Flera mångåriga och profilerade ledare valde att sluta.
Skarp kritik riktades mot ordföranden Peter Hunts ledarstil.
Nu ger en majoritet i IFK Norrköpings klubbstyrelse avgående klubbdirektören Jens Magnusson sitt fulla stöd.
PREMIUM

Det har stormat rejält i den allsvenska storklubben den senaste tiden.

I ett officiellt uttalande på klubbens webbplats presenterar styrelsen resultat av den rapport där arbetsmiljön i föreningen kartlagts.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Klæbo gör comeback i Falun

I Falun gör Johannes Høsflot Klæbo comeback i världscupen. Arkivbild.
Foto: Ole Martin Wold
Sport
Sport
PREMIUM

Johannes Høsflot Klæbo kommer att göra comeback i världscupen i Falun. Han har inte tävlat sedan världscuptävlingarna i Ruka i slutet av november.

Resten av det norska landslaget gjorde sin återkomst i Lahtis i helgen, men Klæbo fanns inte med i truppen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Svenskarnas succé – målfest i NHL

Anaheimbacken Hampus Lindholm, till vänster, firar sitt 3–0-mål i matchen mot Colorado.
Foto: Alex Gallardo/AP/TT
Sport
Sport Svenskarnas målskytte var glödhett i nattens NHL.
Anaheims seger fixades av tre svenska målskyttar. Filip Forsberg gjorde säsongens fjärde mål för Nashville och Los Angeles vann efter både svenska mål och assister.
PREMIUM

Jakob Silverberg, Rickard Rakell och Hampus Lindholm (Anaheim). Carl Grundström och Lias Andersson (Los Angeles). Filip Forsberg (Nashville).

Tack vare nattens svenska målfest segrade Anaheim över Colorado med 3–1 och Los Angeles vann över St Louis med 6–3. Däremot räckte inte målet av Filip Forsberg, som spelades fram av Viktor Arvidsson, till seger för Nashville – som förlorade med 2–3 mot Dallas (där John Klingberg fixade en assist).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL