Annons

Tintin-tavla såld för rekordbelopp

Publicerad 14 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Hergés originalillustration till "Blå lotus"-albumet såldes för 3,2 miljoner euro. Arkivbild.
Hergés originalillustration till "Blå lotus"-albumet såldes för 3,2 miljoner euro. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

En originalillustration av Tintins skapare Hergé har sålts för 3,2 miljoner euro, motsvarande 32 miljoner svenska kronor, enligt AFP. Det är nytt rekord för serierelaterad konst. Tavlan föreställer Tintin och Milou i en porslinsurna tillsammans med en röd kinesisk drake, en rislampa och kinesiska tecken.

Det förra rekordet innehas också av ett Tintin-relaterat objekt. 2014 såldes ett dubbelsidigt original av en Tintin-illustration som funnits på insidan av alla Tintin-album från 1937–1958 för motsvarande 26 miljoner kronor.

Det var meningen att bilden skulle pryda omslaget till seriealbumet "Blå lotus" som utkom 1936, men dess detaljer gjorde att den ansågs för dyr att reproducera och i stället blev det en enklare version som hamnade på den slutliga framsidan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons