Inrikes

Tvivel på Astravaccinets effektivitet

Forskare i Australien vill vänta med att introducera Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ledande immunologer i Australien tvekar inför att använda Astra Zenecas vaccin mot covid-19, som även Sverige köpt in i stora mängder av. Vaccinet är inte tillräckligt effektivt, hävdar de.
PREMIUM

Precis som i Sverige och EU är Astra Zenecas vaccin mot covid-19 på väg att godkännas i Australien, som planerar att köpa hela 53 miljoner doser av vaccinet. Men där vill ledande forskare nu vänta med att introducera Astravaccinet, uppger Reuters. Vaccinet är inte tillräckligt effektivt, hävdar forskarna.

– Frågan är om det har förmågan att resultera i flockimmunitet. Vi spelar en lång match här, och vi vet inte hur lång den matchen kommer att bli, säger professor Stephen Turner, ordförande för Australian and New Zealand Society for Immunology (ASI).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kexfabrik i brand – personal evakueras

Det brinner i en fabrik i Kungälv. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner inne på Göteborgs Kex fabrik i Kungälv, uppger SVT Väst. 80 personer som befann sig inne i byggnaden när branden bröt ut, har fått hjälp att ta sig ut.

Larmet kom vid 5-tiden på morgonen. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats.

– Alla är ute ur byggnaden och vi håller på med ventileringsarbete , säger Fredrik Johansson, larm och ledningsoperatör på Räddningstjänsten i Storgöteborg, till SVT.

Inrikes

Misstänks ha mördats av vän – nu kommer domen

Ljus, blommor och minnessaker vid minnesplatsen på torget i Tollarp dagen efter att en 20-årig kvinna hittades mördad i Vramsån. Nu kommer domen mot en 22-årig man som åtalats för mordet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den unga kvinnan låg i en skånsk å i elva dagar innan hon hittades död av dykare.
En 22-årig barndomsvän åtalades mot sitt nekande för mord och i dag kommer tingsrättens dom mot mannen.

Ett stort antal frivilliga hjälpte till med att söka efter den 20-åriga kvinnan sedan hon försvunnit i skånska Tollarp den 22 november 2019. Elva dagar senare hittades hon mördad i Vramsån, som löper genom det lilla samhället.

Misstankarna riktades tidigt mot den nu 22-årige barndomsvännen och hemma hos honom hittades offrets peruk, som fortfarande var blöt efter mordet. Dessutom hittades den misstänktes jacka i närheten av mordplatsen och i fickan hittades en kökskniv, som tros komma från offrets bostad.

Nekar till mord

22-åringen har dock konsekvent nekat till anklagelsen om att ha mördat kvinnan.

– Han har ingenting med det här mordet att göra – det vore konstigt för han är barndomsvän med den avlidna, sade försvarsadvokat Melka Kjellberg till TT när rättegången startade i mitten av oktober förra året.

I slutskedet av rättegången begärde Kristianstads tingsrätt att den 22-årige mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därmed kan han dömas till fängelse.

– Nu kan man naturligtvis misstänka att han blir dömd och det kommer vi att överklaga till hovrätten, sade försvarsadvokaten Kjellberg till Kristianstadsbladet när undersökningens resultat blev offentlig och det bestämdes att han skulle förbli häktad.

Åklagare Kristina Amilon har yrkat på 18 års fängelse, skriver Kvällsposten. Hon har i rätten lyft fram att offret utsatts för ett 30-tal stickskador och att hon även hade avvärjningsskador.

"Besinningslöst våld"

– Det ger stöd för att hon kämpat för sitt liv. Det rör sig om ett besinningslöst våld hon blivit utsatt för, sade åklagaren Kristina Amilon under den sista förhandlingsdagen, enligt Kristianstadsbladet.

Om mannen fälls för mord kan han räkna med att få straffrabatt eftersom han var under 21 år när brottet begicks.

Inrikes

Tvivel kring vaccin med bara en dos

Professor Matti Sällberg, till höger, med kollegan professor Ali Mirazimi, vid Karolinska institutet i Huddinge. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes En vaccindos i stället för två.
Läkemedelsjätten Johnson & Johnson hoppas att deras vaccinkandidat ska förändra hela vaccinprocessen.
Forskaren Matti Sällberg är dock tveksam.

På tisdag släpper amerikanska Johnson & Johnson nya delårssiffror. Grundat redan 1886 är nu den amerikanska läkemedelsjätten mer intressant än på länge för investerare, men också för allmänheten, utifrån förhoppningar och förväntningar kring bolagets pågående framställan av vaccin mot covid-19.

På den amerikanska marknaden finns redan Pfizer/Biontech och Moderna, medan Astra Zeneca har fått ett godkännande bland annat i Storbritannien.

Johnson & Johnson hoppas nu att deras kandidat ska ha stora fördelar gentemot alla tre tillgängliga alternativ:

Precis som Astra Zenecas vaccin har inte Johnson & Johnsons vaccinkandidat samma krav på kyl- eller frysförvaring, vilket underlättar logistiken avsevärt, särskilt i U-länder.

Den stora fördelen är dock att Johnson & Johnson hoppas nå framgång med ett vaccin där endast en dos ska vara tillräckligt.

– Vi vet från vaccinationskampanjer att ju enklare logistik, desto större framgång för vaccinprogrammen, säger Dan Barouch, virolog vid Beth Israel Deaconess Medical Center, som samarbetar med Johnson & Johnson, till tidningen New York Times.

100 miljoner doser

Bolaget förväntas i månadsskiftet januari-februari kunna lämna resultat från den kliniska prövning som nu har nått fas 3. Förhoppningen är att ha tolv miljoner doser redo i februari och 100 miljoner i slutet av juni.

– Det vore kanon, helt enkelt superbra, men jag skulle i slutändan tro att man ändå kommer att rekommendera två doser, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, till TT.

Enkelt förklarat skiljer sig Johnson & Johnsons variant genom att det inte använder sig av så kallad MRNA-teknik som Pfizer/Biontech och Moderna.

I stället utgår man från ett så kallat adenovirus, som är en form av förkylningsvirus. Denna metod har använts bland annat i framställningen av ebolavaccin.

Vid försök på apor har man funnit att endast en dos räcker för att skydda djuren från coronainfektion och i en studie nyligen publicerad i ansedda tidskriften New England Journal of Medicine styrks förhoppningarna. Försökspersoner som har fått endast en dos uppvisade efter 71 dagar fortfarande höga nivåer av antikroppar och i vissa fall till och med stigande nivåer.

Matti Sällberg är dock tveksam till att man kommer att lyckas efter att ha läst studien.

– Man har testat med både en och två doser och studien visar att man får betydligt bättre immunsvar från två doser. Jag tror att man i slutändan kommer att rekommendera två doser. En dos kan sannolikt ge ett skydd, men då är vi nere och dansar kring 50 procents effektivitet, säger han.

50 procent – magisk gräns

Just 50 procent är gränsen för att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, och dess europeiska motsvarighet, ska godkänna ett vaccin. Även om det finns uppenbara fördelar med att bara behöva ge vaccinet vid ett tillfälle väger andra faktorer tyngre, menar Matti Sällberg:

– Det är klart att man kan få en temporär effekt av en dos, men med två doser vet man att det kommer att hänga kvar längre.

Just Johnson & Johnson är ett av flera företag som har tecknat avtal med EU och därmed Sverige. Oavsett om det blir en eller två doser som rekommenderas i slutändan tror dock Matti Sällberg att Johnson & Johnsons variant är en av de som närmast står på tur att inkluderas i vaccinprogrammen.

– Dom tillsammans med Novavax (amerikanskt företag) skulle jag säga ligger längst fram i nuläget.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Johnson & Johnson

Johnson & Johnson, grundat redan 1886, är en amerikansk läkemedelsjätte med över 130 000 anställda världen över.

Inom bolaget finns en rad dotterföretag, vars produkter säljs i över 175 länder. Bland kända produkter finns Band-Aid, som tillverkar plåster och förband, samt Tylenol, som tillverkar feber och smärtstillande medicin.

Det totala börsvärdet uppgår till över 400 miljarder dollar.

Aktien har i år stigit drygt två procent, och på ett år cirka åtta procent.

FAKTA

Fakta: Vaccinläget i Sverige

Sverige är med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

Astra Zeneca

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Pfizer/Biontech

Moderna

Curevac

Vaccinationerna mot covid-19 startade den 27 december i Sverige med covidvaccinet från Pfizer/Biontech, efter godkännande från EU-kommissionen den 21 december.

Numera används även Modernas covidvaccin, som godkändes den 6 januari.

Källa: Regeringskansliet, Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Mer än varannan 80-åring på intensiven överlever

Fler äldre som får intensivvård på grund av covid-19 överlever i dag, jämfört med i våras.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Fler äldre får intensivvård på grund av covid-19 nu, än i våras. Dödligheten för åldersgruppen har gått ner och nu överlever mer än varannan 80-åring den tuffa vården.

Avsevärt fler äldre erbjuds sjukhusvård på grund av covid-19 nu än i våras. Både på vanlig vårdavdelning och på intensiven. Under veckorna 49–52 skrevs 1 142 personer som var 80 år eller äldre in på sjukhus i Sverige på grund av covid-19, enligt Socialstyrelsens statistik. Av dessa var en klar majoritet (712 personer) 90 år eller äldre.

Även antalet äldre som vårdas med hjälp av intensivvård har blivit fler, jämfört med i våras, då det fanns farhågor om att personer 80 år eller äldre prioriterades bort, för att på så sätt säkerställa lediga platser – framför allt i Stockholm där trycket på akutmottagningarna var som störst. Exempelvis väckte ett internt sjukhusdokument, som konstaterade att personer med en biologisk ålder över 80 år skulle prioriteras bort, starka reaktioner.

Nu, däremot, får alltså betydligt fler 80-åringar intensivvård.

– Det kan vara så att man lärt sig att det lönar sig, eftersom många av de här patienterna faktiskt överlever, säger Sten Walther, docent, överläkare samt Socialstyrelsens expert angående covid-19 och intensivvård.

Mer än varannan

Mellan den 1 januari och 31 maj avled 60 procent inom 30 dagar, av dem som var 80 år eller äldre och som hade vårdats på intensiven på grund av covid-19. Från och med september fram till årsskiftet var motsvarande andel nere på 48 procent.

Det visar statistik från intensivvårdsregistret, som också visar att en stor andel av dessa patienter fortfarande var vid liv även 90 dagar från inskrivningstillfället på intensivvårdsavdelningen.

– Mer än varannan patient som är 80 år eller äldre och som har vårdats på intensiven för covid-19 är alltså fortfarande vid liv efter 30 dagar, och de flesta även efter 90 dagar. Det är inte så dåligt, säger Sten Walther.

Nya metoder

Orsakerna till den förbättrade överlevnaden är det ingen som vet. En förklaring kan vara att det är friskare 80-åringar som läggs in i dag, jämfört med i våras. Alternativt att vården har förbättrats. En sådan förbättring skulle kunna vara att det i dag inte är alla patienter på intensiven som får en slang nerstoppad i halsen, så kallad intubering. I stället får många syrgas i högflödesgrimma, vilket inte är en lika tuff behandling.

Att covid-19 är en besvärlig sjukdom som kräver många äldres liv, även på intensiven, framgår dock om man jämför denna grupp med dem som vårdades på intensiven under 2019, det vill säga av andra orsaker än covid-19. Bland dessa patienter var dödligheten efter 30 dagar "bara" 34 procent. Avsevärt lägre än för covid-patienterna, alltså.

Johan Nilsson/TT

Inrikes

Syftet kan mildra straff för dyk vid Estonia

Ett hål i Estonias skrov som visades i dokumentärserien 'Estonia – fyndet som förändrar allt'. Hålet har uppskattats vara ungefär fyra meter högt. Bilden togs av en dykrobot.
Foto: Dplay / TT
Inrikes
Inrikes I dag inleds rättegången mot två män i ett filmteam som åtalats för att de sänt en dykrobot till färjan Estonias vrak. Männen anklagas för att ha brutit gravfriden.
Filmmaterialet blev sedan intressant för haverikommissionen. Det kan kanske mildra straffen.
PREMIUM

Det var i september 2019 som dokumentärfilmaren Henrik Evertsson och hans team tog sig med båt till platsen i Östersjön där Estonia förliste 1994.

I höstas visades dokumentärserien "Estonia – fyndet som förändrar allt" på Discovery. Bilder visade ett hål i skrovet som inte har varit känt. Uppmärksamheten blev stor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Inrikes

Snövarningar i Stockholmsområdet i dag

Det kan bli besvärligt i trafiken i Stockholm och Uppsala län i dag. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Stockholm och Uppsala bör rusta sig för kraftigt snöfall och besvärliga vägar i dag. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i båda länen.
PREMIUM

Ett lågtryck har under natten rört sig norrut och i samband med det väntas snön falla över östra Svealand.

– Framför allt är det Uppland där den större mängden väntas komma, säger Petter Lind, meteorolog vid SMHI.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Försvaret ger värnpliktiga gratis mensskydd

Kvinnor som gör värnplikten får gratis mensskydd. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Försvarsmakten erbjuder nu alla värnpliktiga kvinnor gratis mensskydd, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Beslutet är ett av ett 40-tal punkter inom ett projekt som ska undanröja hinder för kvinnor i det militära och bana väg för att fler kvinnor ska anställas. Målet är att 30 procent av de värnplikta 2025 ska vara kvinnor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Cykeltur i det gröna kostade 18 000 kronor

Cykla gärna i naturen, men inte där det är förbjudet. Genrebild.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En cykelutflykt kan vara härlig på många sätt – men den kan också kosta mer än den smakar. Det fick ett par från Linköping erfara när de i somras gav sig ut på cykel i Vålådalens naturreservat i Åre. Det skriver Corren.se.

De två gav sig nämligen ut i delar av naturreservatet där länsstyrelsen i Jämtlands län hade utfärdat ett tillfälligt förbud mot att cykla.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL