Huawei-produkter vanliga i kommunalt bredband

Huawei är den tredje största leverantören i de kommunala bredbandsnäten, skriver Ekot. Produkterna från det spionanklagade företaget används ofta i svenska fasta nät.
Publicerad 17 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Många fibernät i Sverige använder Huaweis produkter. Arkivbild.
Många fibernät i Sverige använder Huaweis produkter. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen förlitar sig på utrustning från kinesiska Huawei eller ZTE, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Stadsnätsföreningens medlemmar täcker drygt hälften av alla bredbandsuppkopplingar via fiber i Sverige.

Överklagan prövas

Huawei och ZTE har portats av Post- och telestyrelsen (PTS) från att delta i auktioner om det svenska mobila 5G-nätet. Huaweis överklagan prövas fortfarande, trots detta bedömer PTS att auktionerna kan inledas nästa vecka.

Beslutet innebär också att svenska 5G-operatörer måste fasa ut teknik från de kinesiska bolagen. Nyinstallation och implementering i frekvensbanden får inte genomföras med deras produkter, och i de fall de redan är leverantörer måste produkterna tas bort från systemet senast den 1 januari 2025.

Många miljarder

Post- och telestyrelsen vill inte kommentera för radion om även de fasta näten ska täckas av förbudet från Huawei-produkter. Svenska stadsnätsföreningens vd Mikael Ek skriver dock i ett uttalande att ”konsekvensen av beslutet skulle leda till att i princip all Huawei-utrustning i Sverige måste bytas ut i både de fasta och mobila näten.”

Detta riskerar att kosta det svenska samhället mångmiljardbelopp, enligt Mikael Ek.

Beslutet om att porta bolagen kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo. Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag är underkastade att rapportera till kinesiska myndigheter.

Niklas Svahn/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.