Annons

Exguvernör riskerar fängelse efter blyskandal

Dricksvattnet i Flint i delstaten Michigan, USA, blev förorenat av bly efter det att staden 2014 bytte dricksvattentäkt.
Nu ställs den före detta guvernören Rick Snyder inför rätta.
Publicerad 15 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Michigans före detta guvernör Rick Snyder följs av medier i centrala Flint, efter det att han framträtt i domstol via videolänk på torsdagen.
Michigans före detta guvernör Rick Snyder följs av medier i centrala Flint, efter det att han framträtt i domstol via videolänk på torsdagen.Foto: Cody Scanlan/AP/TT

Nästan sju år efter skandalen ställs nu Michigans dåvarande guvernör Rick Snyder inför rätta, anklagad för att medvetet ha försummat invånarna i den förfallna industristaden. Snyder misstänks för två olika brott, som kan ge ett års fängelse vardera. Han anser sig vara oskyldig.

Ytterligare åtta tjänstemän i den pågående rättsprocessen misstänks för att ha vållat skandalen, som har blivit en symbol för de sociala orättvisorna i USA. Flint har till stor del en svart befolkning och många lever under fattigdomsstrecket.

Annons

Den nya rättsprocessen är den senaste i en lång rad juridiska strider som har följt efter blyvattenskandalen. Redan 2016 ställdes flera tjänstemän inför rätt.

Michigan har gått med på att betala motsvarande fem miljarder kronor till offren. Den största delen av pengarna ska gå till de drabbade barnen och är den största förlikningen i delstatens historia, enligt demokraten Dana Nessel, Michigans högste juridiskt ansvariga politiker.

Flint bytte vattensystem 2014, från Detroits kommunala system till floden Flint River, för att spara pengar, men flodvattnet visade sig vara mer frätande, vilket ledde till att mer bly frigjordes från stadens gamla vattenledningsrör och läckte ut i dricksvattnet. Omkring 25 000 människor drabbades, varav över 5 000 barn under tolv år. 2015 byttes vattnet tillbaka igen, men trots det var blyhalterna 2016 fortfarande oacceptabelt höga.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons