Gömde kokain för 67 miljoner – åtalas

Publicerad 15 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Bland 500 säckar med antracitkol från Colombia hittade Tullverket sex säckar som innehöll kolpulver uppblandat med kokain.
Bland 500 säckar med antracitkol från Colombia hittade Tullverket sex säckar som innehöll kolpulver uppblandat med kokain.Foto: Tullverket

Två män från Nederländerna åtalas misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling, efter att de försökt smuggla in kokain värt miljoner kronor i Sverige.

I en container från Colombia, som anlände till Sverige i början på februari, hittade Tullverket kolpulver uppblandat med kokain. I en last på totalt 500 säckar antracitkol innehöll sex av dem kolpulver blandat med drogen. Efter extrahering skulle 18,7 kilo ren kokain ha kunnat utvinnas från kolpulvret – till ett värde som uppskattas till drygt 67 miljoner kronor.

"Det här är inget vanligt smuggelsätt i Sverige. Nere på kontinenten har det blivit allt vanligare och det var kollegor i Tyskland som uppmärksammade oss på just den här kolfrakten", säger Kristian Johansson, biträdande enhetschef på tullkriminalen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt den 26 januari. De båda åtalade männen nekar till brott.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.