Nepaleser först att nå K2:s topp på vintern

Nepalesiska klättrare har blivit de första att nå toppen på berget K2 i Pakistan på vintern, enligt ett företag som lett en av expeditionerna.
Publicerad 16 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Nepalesiska klättrare uppges vara de första att nå toppen på berget K2 på vintern. Arkivbild.
Nepalesiska klättrare uppges vara de första att nå toppen på berget K2 på vintern. Arkivbild.Foto: Pakistan Toursim Office, HO/AP/TT

De senaste veckorna har tiotals klättrare samlats i försök att nå toppen på K2, som brukar kallas klättrarnas berg eftersom det är mycket krävande att bestiga. Toppen har varit den sista över 8 000 meters höjd som tidigare inte bestigits vintertid.

"Vi gjorde det", twittrar företaget Seven Summit Treks.

"Nepalesiska klättrare nådde till slut toppen på K2 i eftermiddags klockan 17 lokal tid."

Det första försöket att nå toppen på vintern gjordes säsongen 1987/1988. Sedan dess har bara några vinterexpeditioner försökt sig på det 8 611 meter höga berget i det nordpakistanska bergsmassivet Karakorum längs gränsen mot Kina. Ingen har nått högre än 7 650 meter förrän i dag.

Denna vinter har fyra grupper på totalt runt 60 klättrare samlats på berget, vilket är fler än alla tidigare vinterexpeditioner sammanlagt.

De tio nepalesiska klättrarna hade tidigare ingått i flera av de olika grupperna, men bildade en ny grupp för att kunna göra anspråk på prestationen för Nepals räkning.

Uppe på toppen av K2 kan det blåsa mer än 55 meter per sekund och temperaturerna kan sjunka till minus 60.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.