Annons

Notiser Motor v 2

Publicerad 23 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Diagonalt övergångsställe i korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan i Stockholm.
Diagonalt övergångsställe i korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan i Stockholm.Foto: Anders Wiklund/TT

Visste du att...

...ett av världens mest trafikerade övergångsställen ligger i stadsdelen Shibuya i Tokyo? Här kan uppemot 3 000 personer passera på en och samma signal, skriver tidskriften Vi Bilägare. Alla gående får nämligen grönt samtidigt, oavsett åt vilket håll de ska. I Stockholm pågår just nu test med diagonala övergångsställen på två platser, för att se om det kan öka trafiksäkerheten. Projektet avslutas i sommar.

Volvo bygger elmotorer i Skövde

Annons

Volvo investerar 700 miljoner kronor för att starta produktion av elmotorer i fabriken i Skövde från år 2025. I det första skedet kommer man att montera motorerna för att i ett senare skede ha ett helhetsansvar för tillverkningsprocessen. Design och utveckling kommer att ske i Göteborg och Shanghai. Den återstående verksamheten vid fabriken med produktion av förbränningsmotorer kommer att flyttas till ett separat dotterbolag (PES) inom Volvo Cars. Avsikten är att slå ihop produktionen med Geely.

Fabriken i Skövde har varit en del av Volvos historia ända sedan företaget grundades 1927.
Fabriken i Skövde har varit en del av Volvos historia ända sedan företaget grundades 1927.Foto: Volvo

Fler mackar ställer om till el

Drivmedelsföretaget OKQ8 satsar tillsammans med Skellefteå Kraft på supersnabb laddning. 800 laddpunkter på 300 stationer ska etableras i Sverige – med minst 150 kW-laddare. Det innebär drygt 25 mils räckvidd på 20 minuters laddtid. Dessutom utlovas ett smidigt betalsystem. Även finska ST1 som driver Shell meddelar att man satsar fyra miljarder på att omvandla sina stationer till marknadsplatser med restauranger och elbilsladdning. Den första ombyggda stationen öppnar i Varberg intill E6 och kommer att ha sex laddplatser – varav två laddare klarar 150 kW-laddning.

Laddstationer kommer att dyka upp på allt fler bensinmackar, där man kan ladda både sig själv och elbilen med energi.
Laddstationer kommer att dyka upp på allt fler bensinmackar, där man kan ladda både sig själv och elbilen med energi.Foto: Anders Wiklund/TT

En nostalgisk favorit

Att bilar inte bara är döda tingestar utan i allra högsta grad kan väcka känslor hos sina förare vet de flesta. Enligt en Sifoundersökning utförd på uppdrag av Kvdbil är Volvo Amazon svenskarnas favorit genom alla tider. Volvo Amazon tillverkades i cirka 667 000 exemplar åren 1956–1970 och var Volvos första riktiga exportframgång, skriver bilförmedlaren i ett pressmeddelande. På andra plats hamnar Volvo P1800 och på tredje plats Volvo V70. Totalt intervjuades 1 033 personer i åldern 18-79 år.

Volvo Amazon är en riktig nostalgitripp.
Volvo Amazon är en riktig nostalgitripp.Foto: NTB Scanpix/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons