Sverige vidare i VM efter storsegern

Lucas Pellas tog chansen när succéspelaren Hampus Wanne vilades.
25-åringen gjorde tolv mål när Chile besegrades med 41–26.
Därmed är Sverige klara för mellanrundan i handbolls-VM.
Publicerad 16 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Lucas Pellas gjorde tolv mål när Sverige besegrade Chile.
Lucas Pellas gjorde tolv mål när Sverige besegrade Chile.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På förhand såg det ut att bli en enkel match, men chilenarna bjöd upp till kamp. I den andra halvleken kunde Sverige till slut dra ifrån och vinna med komfortabla 41–26.

– Vi är inte nöjda med försvarsspelet. Det var fantastiskt mot Nordmakedonien, men nu blev vi för defensiva och jobbade för mycket i sidled i stället för att komma ut och tackla för att få frikast. Men det blev bättre i andra halvlek, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Palicka spikade igen

Efter premiärsegern mot Nordmakedonien (32–20) valde Sverige att rotera på målvaktspositionen där Mikael Aggefors kom in i stället för Andreas Palicka.

Och Aggefors fick det svettigt i målet.

Anförda av Erwin Feuchtmann och bröderna Esteban och Rodrigo Salinas hade Chile bara fyra mål upp till Sverige efter den första halvleken (16–20).

Det svenska försvaret hade stora problem med att tygla den chilenska offensiven.

– Det är svårt att möta såna här motståndare som spelar så oortodoxt. De gör det bra och får långa anfall. Är man inte van att möta dem blir det svårt, säger svenske spelaren Max Darj.

Efter pausen valde Sverige att plocka in Palicka i målet. 34-åringen bidrog med både trygghet och rutin, och såg till att Sverige kunde hålla nere siffrorna bakåt.

"Fantastiska vänstersexor"

Samtidigt kunde Lucas Pellas, som kom in i startsjuan efter att ha ersatt målsprutan Hampus Wanne, dominera framåt. 25-åringen trumfade Wannes elva mål i premiären med att själv göra tolv mot Chile.

Pellas uppvisning blir ett angenämt problem för förbundskapten Glenn Solberg vid kommande laguttagningar.

– Vi har två fantastiskt bra vänstersexor och det är vi väldigt glad för, säger han.

Den svenska segern gör att laget är vidare till mellanrundan.

På måndag ställs Sverige mot Egypten i gruppfinal.

– Egypten är favoriter, det är inget snack om det. De har slagit sig in på allvar i världstoppen och tagit stora steg. Där har vi en svår nöt att knäcka, säger Andreas Palicka.

Så fortsätter handbolls-VM

Så fortsätter handbolls-VM

De tre bästa lagen i respektive grupp går vidare till mellanrundan (fyra grupper med sex lag i varje). De två bästa lagen från varje grupp i mellanrundan går till kvartsfinal. Grupp A och B korsas, C och D, E och F och G och H.

Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet. Från mellanrundan går de två bästa lagen i varje grupp vidare till kvartsfinal.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.