Annons

Legendariske producenten Phil Spector är död

Producenten Phil Spector har avlidit. På 1960-talet revolutionerade han musikbranschen med inspelningstekniken han kallade "Wall of sound". Han dömdes 2009 för mord och dog i sviterna av covid-19 i fängelset, enligt källor till TMZ.
Publicerad 17 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Producenten Phil Spector har avlidit. Arkivbild.
Producenten Phil Spector har avlidit. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Phil Spector föddes 1939 i stadsdelen Bronx i New York. Redan i gymnasiet började han skriva egna låtar.

Spectors far begick självmord 1949 och till hans gravsten valde anhöriga inskriptionen "Att känna honom var att älska honom". Den raden förvandlade Spector till låten, "To know him is to love him" och spelade in den med The Teddy Bears, bandet han bildade med gymnasiekompisar och där han själv ingick.

Blev en hit

Annons

Låten blev en hit och 1958 nådde den förstaplatsen på Billboardlistan. Phil Spector träffade flera inflytelserika personer i musikbranschen, som Lester Sill, Lee Hazelwoods affärspartner. Han anlitade Spector som producentämne till sitt skivbolag Trey Records och lärde upp honom. Spector skrev bland annat låten "Spanish Harlem" tillsammans med Ben E King 1960.

Året därpå bildade Phil Spector och Lester Sill ett eget skivbolag, Philles Records, och karriären tog riktig fart. Bland hitsen som följde finns bland annat Unchained melody" med Righteous Brothers, "Be my baby" med The Ronettes, "Da doo ron ron" och "Then he kissed me" med The Crystals och "River deep, mountain high" med Ike & Tina Turner. 1963 gav han ut julalbumet "A christmas gift for you", där ett gäng artister på Philles Records tolkade kända julklassiker.

Han gifte sig med Ronnie Crawford, sångerska i The Ronettes, 1968. Hon har senare berättat att han höll henne inspärrad i deras hem i Kalifornien tills hon lyckades ta sig därifrån barfota 1972. Hon har hävdat att anledningen till att hon gav upp alla sina framtida musikrättigheter och vårdnaden om deras (adopterade) barn i den uppslitande skilsmässoförhandlingen 1974 var att Phil Spector hotade henne med att hyra in en lönnmördare för att döda henne.

Producerade The Beatles

Slutet på "Wall of sound"-eran var "River deep, mountain high" 1966, som floppade i USA, men blev en hit i Europa. Phil Spector bjöds in av John Lennon och George Harrison att producera deras redan färdiga inspelningar till Beatles-albumet "Let it be" 1970. Detta ledde till ett samarbete med Lennon och Harrison och att Spector producerade flera av deras soloplattor, Harrisons "All things must pass" och Lennons "Plastic Ono Band" samt "Imagine".

2003 greps Phil Spector misstänkt för mord på skådespelaren Lana Clarkson. Hon hittades skjuten till döds i Spectors hem efter att hon hade träffat honom på House of Blues i Hollywood där hon jobbade. Spector hävdade att skådespelaren begick självmord. Rättegången drog ut flera år på tiden på grund av att juryn inte var enhällig i sin dom. Till sist, 2009, dömdes han till minst 19 års fängelse.

Enligt TMZ smittades Phil Spector av corona för en månad sedan, men tillfrisknade och fördes tillbaka till fängelset. Han blev sämre under söndagen och avled på sjukhus, 81 år gammal.

Ann Edliden/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons