EU-kommissionen på idéjakt

Publicerad 18 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lanserar kommissionens drömmar om en ny Bauhaus-rörelse.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lanserar kommissionens drömmar om en ny Bauhaus-rörelse.Foto: Johanna Geron/AP/TT

Konstnärer, ingenjörer, vetenskapsmän och arkitekter – alla välkomnas nu till EU-kommissionens förhoppningar om en ny Bauhaus-rörelse.

– Det här handlar om hur vi vill leva efter pandemin, samtidigt som vi respekterar planeten och skyddar vår miljö. Det finns så många bra idéer därute – låt oss tillsammans få ihop dem, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett framträdande på webben.

I första hand manas alla intresserade att engagera sig via en särskild webbplats som drogs igång på måndagen. I höst hoppas man sedan kunna dra igång fem pilotprojekt för att ta fram allt från nya material till nya idéer för boende, arbete och fritid.

Den ursprungliga Bauhaus-rörelsen var en tysk konst- och hantverksskola, grundad i Weimar 1919, med syfte att "upphäva gränserna mellan hantverk, konst och arkitektur". Skolan stängdes av naziregimen 1933.

Wiktor Nummelin/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.