Inrikes

Fler smuggelhundar upptäcks hos veterinären

Flera illegalt införda hundar upptäcks hos veterinärklinikerna via förfalskade handlingar som de nya ägarna har med sig när de kommer in för rutinkontroller av sina ungdjur,. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Antalet insmugglade hundar har ökat under pandemin. De illegalt införda djuren upptäcks ofta vid gränsen – men även hos veterinärer som vittnar om hur förfalskade intyg för djur allt oftare dyker ute på landets kliniker.
Men lagstiftning hindrar veterinärer att göra något åt det.
PREMIUM

– Vi är i viss mån bakbundna, säger överveterinär Anna Norlin på Distriktsveterinärerna, som har mottagningar på ett åttiotal platser i landet, om problemet som blivit allt vanligare.

Från valpfabriker

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tidigare Säpoanställd häktad

En man har häktats efter måndagens Säpoinsats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes En man har häktats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen har tidigare arbetat på Säpo och Försvarsmakten och är i dag högt uppsatt chef på en annan statlig myndighet.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps i en insats i måndags morse och misstänktes då för spioneri. Han häktas som misstänkt för det något mindre allvarliga brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

"Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt. Nu fortsätter förundersökningen med sedvanliga utredningsåtgärder", säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Stockholms tingsrätt har lagt yppandeförbud på samtliga inblandade, vilket innebär att varken åklagare eller försvarsadvokat får berätta något mer om misstankarna.

Filt över huvudet

När häktningsförhandlingen mot den misstänkte inleddes på torsdagseftermiddagen kom mannen in i salen med en filt över sig. När det framgick att det inte fanns några kameror bland åhörarna tog han av sig filten och fick sin handfängsel upplåst. Han gav ett samlat intryck, iklädd mossgrön kavaj, och hälsade sedan mot domarbänken.

Brotten ska enligt åklagaren ha ägt rum mellan september 2011 och november 2015, "i bland annat Stockholm". Enligt häktningsframställan anhölls mannen i sin frånvaro den 15 september. Fem dagar senare, i måndags morse, slog Säpo till med en insats någonstans i Mellansverige.

Åklagare Lindqvist gav ingen närmare beskrivning av misstankarna mot mannen innan häktningsförhandlingarna fortsatte bakom stängda dörrar.

Anställd i flera år

Den misstänkte mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet. Han har enligt egna uppgifter tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen i totalt flera års tid.

Enligt hans egna offentliga uppgifter har han också arbetat vid Försvarsmakten i flera år.

– Vi kan bekräfta att mannen som greps i måndags har arbetat vid Försvarsmakten. Det pågår en förundersökning så i övrigt hänvisar vi till åklagare och Säkerhetspolisen, säger försvarets presschef Philip Simon.

Bägge dessa anställningar pågick inom den period som åklagaren gör gällande att brotten begicks, av den misstänktes egna uppgifter att döma.

Ändrad rubricering

Efter Säpos insats i måndags angavs att mannen var skäligen misstänkt för spioneri, men rubriceringen har alltså sedan dess ändrats. Han häktas likväl med omfattande restriktioner.

– Min klient förnekar brott, att han skulle ha gjort någonting fel. Han mår efter omständigheterna väl, och nu får vi avvakta den fortsatta utredningen, säger hans försvarsadvokat Anton Strand.

TT: Gör du någon tolkning av omrubriceringen?

– Jag vill inte spekulera i det, utan det får vi passa vidare till Åklagarmyndigheten.

Åklagaren gjorde sig inte tillgänglig för intervju efter det att förhandlingen avslutats.

Erika Nekham/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Försvarsadvokat Anton Strand har belagts med yppandeförbud när hans klient häktas för obehörig befattning med hemlig handling. Arkivbild.
Försvarsadvokat Anton Strand har belagts med yppandeförbud när hans klient häktas för obehörig befattning med hemlig handling. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Skiljer sig från spioneri

Brottet obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

I lagtext beskrivs det som att någon har kommit över, fört vidare eller röjt hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", men inte haft för avsikt att gå främmande makt tillhanda.

Om syftet har varit att lämna över dem till främmande makt ska det i regel bedömas som spioneri, där maxstraffet vid grovt brott är livstids fängelse.

Den obehöriga befattningen kan ses som grov om den kunde orsaka särskilt stor fara, till exempel vid pågående krig, eller om uppgifterna var av väldigt stor betydelse. Det ska också beaktas om personen röjt hemligheter som denne anförtrotts i tjänsten.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: 5–9 §, kap. 9 Brottsbalken, Svensk författningssamling

Inrikes

Fyra till sjukhus efter frontalkrock

Fem personer har skadats i en trafikolycka. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Fyra personer fick föras till sjukhus efter en frontalkrock mellan två personbilar på riksväg 31 i Uppvidinge kommun utanför Växjö på torsdagseftermiddagen. Olyckan ska ha skett på en sträcka med hastigheter mellan 70 och 90 kilometer i timmen.

Det är oklart hur allvarliga skador de inblandade fått. Initialt ska fem personer ha befunnit sig i fordonen.

– Det är en allvarlig olycka men det är allt vi kan säga. Vi kommer att gå ut med mer uppgifter senare, säger polisens presstalesperson Filip Anas till TT vid 19-tiden.

Vägen var helt avstängd under räddnings- och röjningsarbetet som pågick i flera timmar.

Inrikes

Oväder orsakar strömavbrott – "varit stökigt"

SMHI klass 1-varnar för stora regnmängder längs delar av Norrlandskusten och mycket hårda vindbyar i Halland och Skåne. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Kraftiga vindar är på väg in över södra Götaland. Än så länge har över tusen hushåll drabbats av strömavbrott till följd av ovädret.
– Det har varit stökigt, säger Markus Tobé, presstalesperson på Ellevio.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar gällande hårda vindar i Halland, Skåne, Kronoberg och Blekinge.

Där förväntas styrkan på vindbyarna nå upp till 21 till 24 meter per sekund.

Ovädret har dragit in över västkusten och vindarna väntas tillta under kvällen.

– Det är på väg in nu, så nu kommer det att öka de närmaste timmarna, säger Annika Hjelmsten.

Omkring 1 700 kunder till bolaget Ellevio står vid 19-tiden utan el i Västra Götaland och Halland.

– Vi har haft flertalet avbrott på flera håll i både Halland och Västra Götalands län, så det har varit stökigt, säger Markus Tobé, presstalesperson på Ellevio.

Men som det ser ut lär de hårdaste vindarna inte hålla i sig särskilt länge.

– Det kommer inte att blåsa hela natten utan det är under kvällen som det blåser som mest, säger Annika Hjelmsten.

– Det kan fortfarande vara blåsigt inatt, men inte på varningsnivå.

Markus Tobé håller tummarna för att prognosen stämmer.

– Det borde lugna ner sig relativt snart, säger han och fortsätter:

– Vi har goda förhoppningar att alla kunder ska kunna få strömmen tillbaka så fort det bara går.

Höstrusket har även tagit sig till Västernorrland och Västerbottens kustland. Inför dagen väntades det 35–45 millimeter regn i området – vilket motsvarar en halv månads normal regnmängd.

– Det har regnat på rätt bra där, men jag kan inte säga exakt hur mycket just nu, säger Annika Hjelmsten.

Inrikes

Man bar på sitt barn – rånades på halskedja

En pappa blev rånad på sin guldhalskedja, trots att han bar på sitt barn. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i Tuve i norra Göteborg blev på torsdagseftermiddagen av med sitt guldhalsband – trots att han hade sitt barn i famnen. En man i svart huvjacka sprang fram till pappan och barnet och slet av honom halsbandet, skriver polisen på sin hemsida. Sedan sprang rånaren iväg i riktning mot en skola i närheten.

Varken pappan eller barnet ska ha blivit skadade vid rånattacken. Polisen har förhört mannen och söker efter rånaren.

Inrikes

Centerstämman nu för omskärelse av pojkar

Partiledare Annie Lööf
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Centerstämman anser att icke-medicinsk omskärelse av pojkar ska vara tillåtet.
Därmed rullar partiet tillbaka sitt beslut från stämman 2019 att det ska förbjudas.
PREMIUM

– Jag tycker att det var en bra och respektfull debatt, som i mångt och mycket utgick från barnens rätt. Det är ett viktigt ställningstagande vi har tagit i dag för många svenska muslimer och judar. Det är ett beslut som landar i att vi står bakom religionsfriheten, säger partiledaren Annie Lööf efter omröstningen.

Som ny riksdagsledamot 2006 motionerade hon själv för ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse, men ändrade sig sedan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Kommer nya iPhone 13 att vinna över skeptiska företagare?

www.mariacasino.se

Apple tog världen med storm 2007 med lanseringen av iPhone, som kallades "en iPod med mobilanslutning och internet" Den första iPhone-versionen följdes av ett flertal framgångsrika modeller som fortfarande är populära i dag.

Vi kan dock inte påstå att hela världen är övertygad när det gäller iPhone, då en stor del av befolkningen världen över fortfarande fortfarande Android-smartphones, till exempel Apples största konkurrent Samsung. Efter den enorma framgången med iPhone 12-serien säger ryktena att en ny iPhone 13 dock är på gång.

Varje gång Apple arbetar inför lanseringen av en ny iPhone-modell är världen fylld av spekulationer om den nya telefonens funktioner och teknik. Smartphone-användare världen över håller öronen öppna för nyheterna, och alla undrar om den nya iPhone kommer att kunna övertyga även skeptikerna till telefonen.

Den har tillräckligt snabb internet för att du ska kunna slå vem som helst i onlinespel

Om du älskar att spela onlinespel och vinna har du ytterligare en anledning att älska den nya iPhone. Den ska vara otroligt snabb med helt överlägsen internethastighet, vilket är perfekt för dig som gillar onlinespel.

Vi är många som säkert kan relatera till hur vi har fastnat eller hur vår telefon har hängt sig när vi spelar spel online på olika underhållningssajter. En av orsakerna till detta är internethastigheten hos telefonen, och det kan vara frustrerande. Med ökad hastighet och en bättre telefon har du en ökad möjlighet att vinna, eftersom du har fördelen av en snabbare och bättre anslutning. Nu kan du definitivt njuta av fördelarna med snabbt internet genom att öppna dina favoritunderhållningssajter, till exempel mariacasino.se, njuta av spel, dela dina erfarenheter och inte ens komma ihåg hur komplicerat det var på din gamla telefon.

Det ryktas också att telefonen ska ha 5G-kapacitet för användare över hela världen. För närvarande har iPhone 12 5G-internet, men det är bara tillgängligt för användare som bor i USA. 5G blir dock mer populärt världen över, även i Sverige. Det har därför spekulerats om att Apple kan komma att göra detta mer allmänt tillgängligt i nästa modell, så oavsett var du befinner dig kan du förvänta dig mobila internethastigheter på en iPhone som slår allt du sett tidigare!

Displayen är tydligare - bra för onlinespel

Den nya displyen sägs integrera ProMotion-skärmteknik. ProMotion-tekniken gör skärmen ännu tydligare än den redan är. Även om kritiker har påpekat att en ProMotion-skärm belastar batteriet ytterligare, blir det enkelt att fixa om Apple använder LTPO-teknik i kombination med ProMotion-skärmen!

Ny kamerateknik

För närvarande har den dyraste iPhone 12-versionen, iPhone 12 Pro Max, tre kameror i kombination med LiDAR (Light Detection and Ranging). Fans har dock spekulerat att iPhone 13 kommer att ha fyra kameror och LiDAR-teknik. Även om detta rykte anses av de flesta skeptiker vara osannolikt, antas det att Apple kommer att förbättra vidvinkelkamerorna och utvidga ProRAW-funktionen till alla modeller av iPhone 13, inte bara Pro-modellerna.

Ändringar i utformningen

Enligt rykten kan Apple komma att introducera nya iPhone-färger, bland annat brons och en matt svart färg. Dessutom har man förbättrat den vattenresistenta tekniken och till och med gått så långt som att ta bort laddningsporten och ersätta den med trådlös laddning.

Viktigast att ta med sig

Den nya iPhone 13 kommer troligen att väcka intresse inte bara hos hardcore-fans utan även hos skeptiker. Kamerafunktionerna, den snabba internethastigheten och den trådlösa laddningstekniken kan kanske få en del Android-användare att byta sida.

Inrikes

Staten kan få helansvar för assistans

Regeringen ska utreda om ansvaret för personlig assistans ska bli en fråga enbart för staten och inte som nu vara delat mellan kommun och stat. Bilden är från en demonstration för rätt till assistans 2016. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes En utredare ska se över om staten ska ta över ansvaret för personlig assistans till funktionshindrade.
I dag delar staten och de 290 kommunerna på ansvaret, vilket innebär problem för enskilda.
PREMIUM

– Det delade ansvaret har skapat otydlighet och personer har kunnat hamna i kläm, sade Lena socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Hon ger uppdraget till Lars Lööf, överdirektör på Arbetsförmedlingen, som tidigare bland annat varit handikappombudsman och har utrett yrket personlig assistent. Direktiven säger att han ska lämna sina förslag i mars 2023.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Inga tolkar evakuerade sedan Kabuls fall

Många tolkar som arbetat för den svenska Försvarsmakten finns kvar i Afghanistan. En del fruktar för sina liv. Arkivbild.
Foto: Felipe Dana/AP/TT
Inrikes
Inrikes När andra länder lyckats har Sverige inte fått ut en enda tolk från Afghanistan sedan talibanernas maktövertagande.
Enligt UD fortsätter arbetet oförtrutet.
PREMIUM

– Vi fortsätter att gå igenom de listor som finns, vi fortsätter att ta kontakt med dem som finns inne i Afghanistan, vi fortsätter samarbetet med andra länder och ser över vilka möjligheter som finns att ta sig ut, säger UD:s kabinettssekreterare Robert Rydberg.

Den 15 augusti gick talibanerna in i presidentpalatset i Kabul.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Elev misshandlad – två gripna för mordförsök

Skolan spärrades av efter händelsen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer har gripits misstänkta för mordförsök sedan en elev misshandlats på en gymnasieskola i Alvesta, rapporterar lokala medier.

Händelsen ska ha inträffat i anslutning till en entré vid 14-tiden på torsdagen, och flera polispatruller ryckte ut efter larmet och spärrade av platsen.

– En person i anslutning till en skola ska ha fått stick- eller skärskador, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till TT och fprtsätter:

– Vi har ingen uppgift att det skulle vara ett angrep på skolan. Men vad som hänt får vi reda ut.

De gripna, en man i 20-årsåldern och en kvinna under 18 år, är misstänkta för mordförsök. Vad som ligger bakom händelsen är oklart. Eleven ska enligt medieuppgifter inte vara allvarligt skadad.

Anna Karolina Eriksson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL