GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många engagemang genom livet

Publicerad 18 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ivar Svensson blev 98 år gammal.
Ivar Svensson blev 98 år gammal.Foto: Arkiv

Den förre facklige ombudsmannen Ivar Svensson, Malmö, har avlidit, 98 år gammal.

Han växte upp i Malmö, där den åtta personer stora familjen huserade i en enrumslägenhet.

Efter genomgången folkskola började han, 13 år gammal, arbeta på en speditionsfirma. Först som kontorsbud, men ganska snart fick han sköta kassan.

Politiskt engagerad

Han engagerade sig i SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, där han blev ombudsman i Skånedistriktet. Han satt också i partiets distriktsstyrelse.

Han agiterade energiskt och spåddes en framtid som politiker, men så blev det inte.

I stället valde han den fackliga scenen och blev ombudsman i Handelsanställdas förbund. Tidningsklipp från 1950-talet vet berätta att han kämpade för att butikerna skulle stänga tidigare på lördagarna; på den tiden hade lördagar så smått börjat räknas till veckändan och fler och fler slapp jobba hela dagen. En utveckling som Ivar Svensson tyckte att även butiksanställda borde få njuta av. Så blev det också.

1957 blev han förbundets förste revisionsombudsman. Han reste runt och hjälpte anslutna avdelningar att få ordning på redovisningar och bokföring; alla som fått uppdrag som kassörer och revisorer hade inte fått skolning i alla de uppgifter som medföljde förtroendet.

1967 blev Ivar Svensson förbundskassör.

Många olika uppdrag

Han var med i styrelsen för Malmö socialdemokratiska förening, där han en tid också svingade ordförandeklubban.

Han intresserade sig speciellt för föreningens internationella arbete.

På 1980-talet var han vice ordförande och ordförande för Malmö Folkets park.

Förra året flyttade Ivar Nilsson till ett äldreboende i Malmö.

Strax före jul drabbades han av en infektion; när han sedan också fick covid-19 blev det mer än han klarade av och han gick bort.

Ivar Svensson efterlämnar syskonbarn med familjer.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.