Sverige vände och vann rysare mot Egypten

Sverige var nere i brygga, men vände och vann med 24–23 i en rysare mot Egypten.
Segern innebär ett svenskt jättekliv mot kvartsfinal i VM – och ett tungt slag för värdnationen.
– Det här gör att vi får stor fördel in i nästa gruppspel, säger Linus Persson till TV6.
Publicerad 18 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Linus Persson jublar efter ett av sina mål.
Linus Persson jublar efter ett av sina mål.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter dramat i Kairo går Sverige in i mellanrundan som enda lag med maximala fyra poäng och ett kanonläge för att ta en av de två platserna i VM-kvartsfinal.

Men det såg länge svårt ut mot Egypten.

Sverige hade inlett VM med två övertygande insatser i storsegrarna mot Nordmakedonien och Chile, men det här motståndet var av en annan kaliber.

Egypten har visserligen inte stödet av någon publik i årets coronaanpassade VM, men förberedelserna har varit noggranna och målsättningarna är höga inför det efterlängtade hemmamästerskapet.

Tufft för Palicka

En stor del av hemligheten bakom 73 svenska mål på två matcher har varit ett framgångsrikt och snabbt kontringsspel. Nu gavs få kontringslägen till att börja med. Egypten hade långa tålmodiga anfall och gjorde mål på de flesta när Andreas Palicka inte hade någon lyckad kväll mellan stolparna. När "Palle" hade släppt tio bollar förbi sig, varav fem från högersexan Mohammad Sanad, byttes han ut mot Mikael Aggefors.

Utan att få göra de "enkla" kontringsmålen slet Sverige hårt i det uppställda spelet sex mot sex. Egyptens försvar var kompakt samtidigt som Karim Hendawy överglänste Palicka i målvaktsmatchen.

Sverige fick jaga från start, hölls på ensiffrigt i första halvlek och Egypten gick till pausvila i ledning 12–9.

– Första halvlek står vi helt okej bakåt men vi har problem framåt. Men vi kommer ut i andra halvlek med en väldigt go känsla. Vi snackade mycket om att dra isär dem ännu mer och komma mer på växlar. Jag tror att det är mycket det som gör att vi gör fler mål i andra, säger Sveriges högernia Linus Persson till TV6.

Underläge med fyra mål

I början av andra halvlek hann underläget ändå växa till fyra mål, innan två täta egyptiska utvisningar gav Blågult medvind i upphämtningen. Aggefors fick till några efterlängtade räddningar och redan efter drygt tio minuter var Sverige i kapp när Max Darj kontrade in 16–16. Kort därefter haltade Egyptens stjärna Yahia Omar ut och när Hampus Wanne satte 18–17 på straff ledde Sverige för första gången i matchen.

Det tog bara 14 minuter att göra lika många mål som i hela första halvlek.

Linus Persson – formidabel som högernia – dunkade in sitt sjunde mål för kvällen när han senare satte 22–20 och gav Sverige en tvåmålsledning för första gången.

Då återstod drygt sex minuter, men med två minuter kvar var det helt lika – 23–23 och rysligt spännande i Kairo.

Persson hade mer att ge och sköt 24–23. Aggefors räddade Egyptens kvitteringsförsök i slutsekunderna.

Vändningen var fullbordad.

Linus Persson hade själv dålig koll på hur många mål han gjort.

– Var det så många? Jaha, gött. Det var härligt faktiskt, säger åttamålsskytten.

Desto bättre koll har han på hur viktig segern mot Egypten var. Med fyra poäng in i mellanrundan öppnar sig vägen mot kvartsfinal.

– Det betyder oerhört mycket med tre raka vinster och en förstaplats i gruppen som gör att vi får stor fördel in i nästa gruppspel, säger Linus Persson.

– Det är sjukt härligt så här i efterhand att vi löser vinsten. Jag har ont överallt nu och är helt slut. Vi har en go känsla och bra sammanhållning i laget.

Carl Göransson/TT

Fakta: Så fortsätter VM

Fakta: Så fortsätter VM

De tre bästa lagen i grupp G (Sverige, Egypten och Nordmakedonien) tar med sig inbördes resultat och slås ihop med de tre bästa lagen i grupp H (Ryska handbollsförbundets lag, Belarus och Slovenien) i mellanrundan. De två bästa lagen går sedan vidare till kvartsfinal.

Kommande matcher:

Onsdag: Sverige–Belarus.

Fredag: Sverige–Slovenien.

Söndag: Sverige–Ryska handbollsförbundets lag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.