Välkomnar beslut: "Sårar diktatorns stolthet"

Den belarusiske människorättsaktivisten Ales Bialiatski välkomnar Internationella ishockeyförbundets (IIHF) beslut att flytta ishockey-VM 2021 från Belarus.
"Utmärkt beslut som kommer såra diktatorns stolthet", skriver han i ett uttalande.
Publicerad 18 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko är ett hängivet hockeyfan, här syns han på rinken i april i fjol.
Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko är ett hängivet hockeyfan, här syns han på rinken i april i fjol.Foto: Andrei Pokumeiko/AP/TT

Bialiatski tilldelades i fjol Right Livelihood-priset, ibland kallat det alternativa nobelpriset, för sitt engagemang för mänskliga rättigheter i Belarus. Samtidigt som han välkomnar beslutet så riktar han skarp kritik mot Aleksandr Lukasjenkos styre.

"Miljoner belarusier har protesterat mot det lagvidriga presidentvalet och krävt en demokratisk förändring. Det är med glädje jag ser att de omfattande människorättskränkningar som skett i Belarus inte har gått det internationella samfundet omärkt förbi" , skriver människorättsaktivisten i ett uttalande kort efter IIHF:s beslut.

Kan statuera exempel

Ales Bialiatski är grundaren bakom människorättsorganisationen Viasna som under en längre tid krävt att ishockey-VM flyttas till följd av det våldsamma efterspelet till fjolårets val. Aktivisten välkomnar därav beslutet.

"Det här är ett utmärkt beslut som kommer såra diktatorns stolthet och visa att människorättssituationen i Belarus inte ignoreras i Europa. Genom detta exempel kan alla diktatorer förstå att sport inte är något för fuskspelare och att det inte går att använda (sportevenemang) för att förbättra bilden av avskyvärda diktaturer".

"Hans favoritidrott"

En annan som tror att förlusten av ishockey-VM kommer bli ett hårt slag för Lukasjenko är Alesia Rudnik, ordförande för föreningen Sveriges belarusier.

– Det är ett ganska hårt slag mot Lukasjenko, både politiskt och emotionellt, säger hon till TT och fortsätter sedan:

– Ishockey är hans favoritidrott och han har själv spelat i över 25 år. Han har alltid varit stolt över sitt stöd till hockeyn, bland annat genom byggandet av stora ishallar.

Symbolisk förlust

TT: Vilken status har ishockey i dagens Belarus?

– Jag tror att Lukasjenko gärna ser på sporten som lite av en belarusisk nationalsport. Vanligt folk ser med viss skepsis på det hela. Vi ser de här arrangerade bilderna när han har klubban i hand och de här stora skrytbyggena till arenor, det blir lätt lite ironiskt.

TT: Vad skulle ishockey-VM 2021 ha betytt för Lukasjenko?

– Att hålla i VM har historiskt varit symboliskt viktigt för auktoritära länder, det är ett sätt att göra bilden av ett land lite mer putsad.

– Inför tidigare internationella sportevenemang i Belarus har man förberett i fem-sex månader innan genom att bygga nya vägar runt hotell och arenor för att måla upp en tillfixad bild för turisterna. Att förlora den möjligheten är en stor förlust för Lukasjenko, säger Alesia Rudnik avslutande.

Tiotusentals gripna

Hundratusentals människor har deltagit i återkommande demonstrationer mot Lukasjenko i landet sedan han förklarade sig som segrare i det starkt ifrågasatta presidentvalet.

Demonstranterna, som kräver Lukasjenkos avgång och nyval, har mötts av hårdfört motstånd. Enligt oppositionsledare har över 30 000 gripanden gjorts sedan i protesterna bröt ut i augusti. Flera demonstranter har dödats.

Ida Vanhainen/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.