Annons

Vill stoppa reklam för flyg och bensinbilar

Tre partier i Göteborg vill stoppa reklam för bland annat flygresor, bensinbilar och oljeföretag på de reklamtavlor som kommunen ansvarar för, till exempel vid kollektivtrafikens hållplatser.
Publicerad 18 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Tre partier i Göteborg förbjuda reklam för bland annat flygresor på reklamtavlor som kommunen har ansvar för. Arkivbild.
Tre partier i Göteborg förbjuda reklam för bland annat flygresor på reklamtavlor som kommunen har ansvar för. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ som står bakom förslaget. Reklam ska inte locka till konsumtion som skadar klimatet, anser de.

– Vi kan påverka genom att uppmana att inte köpa saker som åstadkommer fossila utsläpp och som bidrar till att försämra klimatet, säger kommunalrådet Grith Fjeldmose (V) till Göteborgs-Posten.

Annons

Inspirationen kommer från Amsterdam, där man beslutat att utreda om ett liknande förbud ska införas.

Om förslaget blir verklighet, skulle det påverka Göteborgsbaserade Volvo Cars.

– Vi vet exempelvis att Volvo gör suvar som inte är bra, men också elbilar som är bra. Då kan man tänka sig att de skulle få göra reklam för sina elbilar, säger Fjeldmose.

Volvo Cars vill inte ha någon åsikt om förslaget.

– Vi följer alltid de lagar och regler som gäller, säger Christina Zander, presstalesperson på Volvo Cars, till GP.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons