Garth Brooks sjunger för Biden

Garth Brooks är den senaste musikstjärnan som presenterats som artist under festligheterna i samband med att USA:s näste president Joe Biden tar plats i Vita huset på onsdag.
Publicerad 19 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Garth Brooks på scen 2019. På onsdagen ska han spela och sjunga för USA:s näste president Joe Biden.
Garth Brooks på scen 2019. På onsdagen ska han spela och sjunga för USA:s näste president Joe Biden.Foto: Mark J Terrill/AP/TT

Brooks ska enligt The Hollywood Reporter delta vid själva installationsceremonin utanför Kapitolium på onsdag, då Lady Gaga har fått uppdraget att sjunga USA:s nationalsång och där även Jennifer Lopez ska uppträda.

Med undantag för Ronald Reagan säger countrystjärnan att han har spelat för samtliga amerikanska presidenter sedan Jimmy Carter (1977–1981), dock inte på allas installationer. Brooks deltog exempelvis inte när Donald Trump svors in som president 2017.

Brooks säger att han bjöds in till installationen av Joe Bidens fru Jill Biden och att hans deltagande inte är ett politiskt ställningstagande utan hans bidrag till att ena USA.

– Det här är historia och det är en ära att få vara med och tjäna landet, säger sångaren som enligt Billboard är den artist som sålt näst flest skivor i USA – färre än The Beatles men fler än Elvis Presley.

Festligheterna har redan inletts med konserter under långhelgen i USA, där måndagen är helgdagen Martin Luther King Day.

Musikfesten avslutas under onsdagskvällen med den 90 minuter långa tv-galan "Celebrating America", med bland andra Bruce Springsteen, The Foo Fighters, John Legend, Kerry Washington, Demi Lovato, Justin Timberlake och Jon Bon Jovi. Konferencier är Tom Hanks.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.