Klagomål från färgblinda efter stormatchen

Ilskna röster bland färgblinda personer har höjts efter 0–0-matchen mellan Liverpool och Manchester United i söndags.
Anledningen är lagens tröjfärger.
Publicerad 19 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Manchester Uniteds tröja skapade problem för färgblinda.
Manchester Uniteds tröja skapade problem för färgblinda.Foto: Paul Ellis/AP/TT

Bortalaget Manchester Uniteds mörka tröja som användes i matchen beskrivs av tröjtillverkaren Adidas som "legend earth green", skriver ESPN. Och det skar sig mot Liverpools röda hemmatröja.

Organisationen Colour Blind Awareness säger att fler färgblinda personer än någonsin tidigare hade hört av sig under och efter matchen.

– Vi har aldrig fått in så många klagomål. Vi hade hundratals och tillbringade hela morgonen med att samla ihop dem. Det är ett väldigt vanligt problem, och det är ett stort problem eftersom så många påverkas. Det påverkar en av tolv personer, säger organisationens vd Kathryn Albany-Ward till ESPN.

Enligt källor till ESPN ska United ha uppmärksammats på det eventuella problemet tio dagar före matchen, men ombads endast ändra färgen på strumporna från vit till grön.

Manchester Uniteds stjärna Bruno Fernandes är en ambassadör för färgblinda i Portugal.

– Som en del av vårt EU-projekt har det portugisiska fotbollsförbundet två ambassadörer där en är Bruno Fernandes. Men jag tror inte att han var medveten om det här problemet, säger Kathryn Albany-Ward.

Anton Johansson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.