Stjärnan missar långlopp – fötter i bandage

Britta Johansson Norgren kan inte köra långloppet i skidor i Toblach på lördag på grund av köldskador på fötterna.
Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Britta Johansson Norgren under Vasaloppet i fjol.
Britta Johansson Norgren under Vasaloppet i fjol.Foto: ULF PALM / TT

Sveriges främsta långloppsåkare i skidor har fått båda fötterna hårt bandagerade för att läka de svåra köldskadorna som hon fick i loppet i Schweiz i lördags.

”Jag vet inte när jag kommer kunna stå på skidor igen”, skriver Johansson Norgren i ett sms till SVT Sport.

Efter loppet började köldblåsorna att svullna på fötterna och hon fick åka till sjukhus för att få dem behandlade. Det kommer att ta tid innan Johansson Norgren kan tävla igen.

”De läkare jag varit i kontakt med och har stor erfarenhet av köldskador säger att det tar 3-6 veckor innan det läkt”, skriver hon på sitt Instagramkonto där hon visar upp en bild på de bandagerade fötterna.

Dessutom är risken för nya köldskador stor den närmaste tiden.

”Riskerna är att det är svårt att se hur djupa skador det är och att du är väldigt känslig för kyla de första veckorna. Så risken för nya eller värre köldskador är stor i början”, skriver Johansson Norgren i ett sms.

Den 7 mars går det största långloppet, Vasaloppet.

Ingela Ahlberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.