I en tid då teatrar tvingas hålla stängt på grund av den pågående pandemin är digitala föreställningar ett alternativ. Så finns till exempel Unga Klaras (i samarbete med Uppsala Stadsteater) pjäs "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" nu tillgänglig i en filmatiserad version som streamas på plattformen Voyd.
Det rör sig om en dramatisering av Johannes Anyurus Augustprisbelönta roman. Min första tanke när jag hörde talas om att den skulle omvandlas till teaterpjäs var att det måste vara en nästan omöjlig utmaning. I romanen som har drag av science fiction varvas nämligen olika tidsplan, nutid och framtid, samtidigt som en av huvudpersonerna pendlar mellan två olika identiteter. Sådant kan vara mycket svårt att återge på en scen.
Två identiteter
Men Farnaz Arbabi, som också regisserat, har lyckats förvånansvärt väl med att överföra romanens handling till scenen. När berättaren, författaren i Johannes Anyurus roman kommer i kontakt med en ung kvinna som deltagit i ett terrordåd får han också ta del av hennes texter. Hon sitter inspärrad på en rättspsykiatrisk klinik, bedöms som schizofren och tycks pendla mellan två identiteter.
I den ena identiteten är hon en kvinna från framtiden och det hon skriver ner i nutid är alltså ett slags framtidsminnen. I romanen blir det en smula öppet om kvinnan är galen eller om tidsresan faktiskt ägt rum. Rent dramaturgiskt så går det knappast att ha samma svävning på scenen. Farnaz Arbabi har därför valt att gå på spåret att tidsresan - det är bara den unga kvinnans medvetande/själ som förflyttat sig - faktiskt är en realitet.
Det blir också besvärligt att låta tidsplanen alternera hela tiden - istället delas dramat upp i två delar. En inledande som utspelas i ett nutida Sverige och en andra del där handlingen tilldrar sig i en mörk framtid där nationalister/fascister tagit makten. Den framtid som rollgestalten Nour hoppas kunna förhindra genom sitt agerande - i en annan kvinnas kropp - i nutiden.
Utmärkta rollprestationer
Låter det lite förvirrande? Det är det faktiskt inte när det hela gestaltas på scenen. Flickan i framtiden, Nour, spelas av Tina Pour Davoy och Ester Claesson gestaltar den kvinna vars kropp Nour tagit i besittning. Båda gör utmärkta rollprestationer. Vilket överlag måste sägas om hela ensemblen. Rollen som författaren spelas på ett övertygande och nyansrikt vis av Astrid Kakuli. Hennes man spelas av Bashkim Neziraj och de utgör ett par såväl i nutids- som framtidsdelen av pjäsen. I birollerna agerar Robin Keller, Rita Lemivaara och Davood Tafvizian på ett flexibelt och mångsidigt vis.
Den framtid som Nour kommer från är iskallt dystopisk. Det finns en stor lägeranläggning där de oliktänkande, många av dem muslimer, men även judar, ska omskolas. Men de fångar som är riktigt motsträviga råkar ut för betydligt värre saker än ideologisk omskolning. Det utförs hälsovådliga och avancerade experiment på dem.
Dessa experiment är som en framtida spegling av saker som pågår i pjäsens nutid i ett amerikanskt fångläger. Detta framgår tydligare i boken och är en nyckel till hur handlingen ska förstås, men väl att märka finns detta med även i Farnaz Arbabis dramatisering.
Större utrymme för musiken
I framtidsdelen är det för övrigt mindre dialog och mer fråga om fysiska gestaltningar och koreografin samt Mikael Karlssons smäktande, romantiska musik får också ett större utrymme.
Sammanfattningsvis tycker jag att Unga Klaras "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är djupt engagerande och även om framtidsskildringen är kuslig så tänds ändå ett visst hopp om att en sådan utveckling kan stoppas.
FAKTA
Teaterrecension
Scen
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Unga Klara och Uppsala stadsteater, streamad föreställning
Efter en roman av Johannes Anyuru
Dramatisering och regi: Farnaz Arbabi
Filmproduktion: Karl Oskar Gustafsson och Milja Rossi
Dramaturgi: Marie Persson Hedenius och Jens Ohlin
Scenografi: Jenny Kronberg
Kostym: Elin Hallberg
Musik: Mikael Karlsson
Medverkande: Ester Claesson, Astrid Kakuli, Robin Keller, Rita Lemivaara, Bashkim Neziraj, Davood Tafvizian och Tina Pour Davoy
Den streamade föreställningen hittar man via Unga Klaras hemsida ungaklara.se
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN