Joe Biden: "För att läka måste vi minnas"

USA:s näste president, demokraten Joe Biden, är framme i Washington och medverkade på tisdagskvällen lokal tid i en ceremoni i parken National Mall, vid Vita huset och kongressen, för att hedra de över 400 000 amerikaner som har avlidit i pandemin.
Publicerad 20 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Den blivande presidenten Joe Biden under ceremonin i Washington.
Den blivande presidenten Joe Biden under ceremonin i Washington.Foto: Alex Brandon/AP/TT

– För att läka måste vi minnas. Ibland kan det vara svårt att minnas, med det är så vi läker. Det är viktigt att göra det som en nation, sade Biden.

Längs med den stora dammen Lincoln Memorial Reflecting Pool hade 400 lyktor placerats för att symbolisera de personer som har mist sina liv i pandemin.

Innan Biden höll sitt tal tog den blivande vicepresidenten Kamala Harris till orda. Även hon med budskap om att landet måste enas.

– I många månader har vi sörjt för oss själva. I kväll sörjer vi och börjar läka tillsammans.

Tidigare under dagen höll Biden ett känslosamt avskedstal i hemdelstaten Delaware, innan han och hustrun Jill tog flyget, i stället för tåget som det ursprungligen var planerat, till huvudstaden. Avskedsceremonin hölls i staden New Castle på nationalgardets anläggning, uppkallad efter Bidens avlidne son Beau.

– Jag är stolt, så så stolt över att vara en Delaware-son. Men ännu mer stolt över att stå här och göra detta från major Beau Biden-anläggningen.

– Jag sörjer bara en sak – att han inte är här. Vi borde presentera honom som ny president, sade Biden med tårar rinnande ner över kinderna.

Emma Gyllestad/TT

400 lyktor representerar de amerikaner som har mist sina liv i pandemin.
400 lyktor representerar de amerikaner som har mist sina liv i pandemin.Foto: Alex Brandon/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.