Annons

EU: Släpp Navalnyj omedelbart

Släpp oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj omedelbart, upprepar EU:s stats- och regeringschefer efter sitt toppmöte i Bryssel.
EU-parlamentet kräver samtidigt sanktioner och stopp för Nord Stream 2.
Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i ett framträdande via videolänk i EU-parlamentet 2018. Arkivbild.
Ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i ett framträdande via videolänk i EU-parlamentet 2018. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin / TT

– Vi fördömer gripandet av honom. Herr Navalnyjs rättigheter måste fullständigt och ovillkorligt respekteras, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel efter torsdagskvällens webbtoppmöte med medlemsländernas stats- och regeringschefer.

På annat håll i Bryssel var samtidigt EU-parlamentets ledamöter ännu tuffare i sin kritik – om än bara i en ickebindande resolution.

Annons

Parlamentet vill att EU-länderna omedelbart ska avbryta allt arbete med gasledningen Nord Stream 2 och införa nya sanktioner mot personer nära knutna till Rysslands president Vladimir Putin, inklusive stora företagsledare och "propagandister".

"Förtrycket av oliktänkande i Ryssland har pågått under alltför lång tid", säger svenska ledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande.

Resolutionen antogs med stor majoritet, 580 röster mot 50, men är i praktiken bara ett viljeuttryck, då det är EU:s ministerråd som beslutar om sanktioner. Flera länder trycker dock på om nya åtgärder mot Ryssland inför medlemsländernas utrikesministermöte i Bryssel på måndag.

Antikorruptionsaktivisten och oppositionspolitikern Navalnyj greps i söndags efter att ha återvänt hem till Moskva för första gången sedan han utsattes för ett förgiftningsförsök i augusti.

Wiktor Nummelin/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons