Hbtq-plan sjösätts – ett år försenad

Unga hbtq-personers psykiska ohälsa ska undersökas, och arbetet mot självmord ska stärkas.
Det är delar i regeringens nya handlingsplan för hbtq-personer som nu lanseras.
Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Nu klubbar regeringen handlingsplanen för hbtq-personers rättigheter. Arkivbild.
Nu klubbar regeringen handlingsplanen för hbtq-personers rättigheter. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Handlingsplanen för att stärka hbtq-, eller numera hbtqi-, personers rättigheter aviserades för två år sedan och skulle sjösättas redan förra året.

Men även om beslutet fattas först nu har inte arbetet legat stilla, påpekar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

– Vi har tagit beslut och satsat pengar också innan på att vidta åtgärder. Men sedan är det också ett arbete med att jobba fram planen, med en dialog med hbtqi-organisationer i civilsamhället och att lyssna in deras synpunkter, säger hon.

Handlingsplanen är tänkt att samla arbetet kring hbtqi-frågorna framöver. Det handlar om att förhindra diskriminering, våld och andra kränkningar, men också om att öka kunskapen inom arbetslivet och om unga hbtqi-personers situation.

Självmordsförsök vanligare

Konkret ges ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) om att undersöka unga hbtqi-personers psykiska ohälsa.

Studier har visat att självmordsförsök är vanligare bland unga hbtq-personer jämfört med heterosexuella ungdomar, och ideella organisationer får fyra miljoner kronor som öronmärks till insatser för just denna grupp.

Satsningar ska också ske inom skolan för att unga hbtqi-personer ska kunna känna sig tryggare.

TT: Den psykiska ohälsan bland unga hbtq-personer har varit känd länge – vad förändrar det här?

– Precis den här typen av åtgärder behöver vi göra för att hela tiden ta steg framåt för att förändra normer och värderingar. Det är inte något man gör från en dag till en annan. Det finns inga flashiga politiska beslut som vi kan fatta som löser detta, utan det är ett enträget arbete som behövs, säger Åsa Lindhagen.

"Gör skillnad på sikt"

Handlingsplanen trycker på åtgärder som undersökningar och lägesbeskrivningar.

TT: Hur ska du se till att det här blir mer än en pappersprodukt?

– Jag är övertygad om att exempelvis det MUCF ska göra i skolorna för en mer inkluderande skolmiljö ger konkret resultat, liksom resurserna till förebyggande arbete mot självmord.

– Som politiker är jag medveten om att den här typen av åtgärder inte alltid kan låta så revolutionerande, men det är min övertygelse att det gör skillnad på sikt att vi tar fram ny kunskap och också vidtar åtgärder utifrån det.

14 miljoner kronor tilldelas för 2020, och därefter ytterligare 10 miljoner kronor detta år respektive nästa.

Anja Haglund/TT

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Fakta: Hbtqi

Fakta: Hbtqi

Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson.

Homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, alltså vem man har förmågan att bli kär i eller attraherad av.

Transperson handlar om könsidentitet. Som transperson önskar man inte alls eller delvis inte identifiera sig med det kön som tilldelats vid födseln.

Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

Intersexvariationer är många olika tillstånd där en person föds med en inre eller yttre anatomi som inte stämmer överens med hur en typiskt kvinnlig eller typiskt manlig kropp förväntas vara.

Källa: RFSL

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.