Annons

Kulturen återanvänder reglar och färgskvättar

Kungliga Operan, Liljevalchs konsthall och Dramaten är tre av de kulturinstitutioner som nu ska samla byggmaterial och annan rekvisita i ett gemensamt magasin. Tanken är att utrustningen ska återanvändas av flera.
Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) och Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs, inviger Materialmagasinet i Ulvsunda.
Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) och Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs, inviger Materialmagasinet i Ulvsunda.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Materialmagasinet i Ulvsunda utanför Stockholm invigdes på torsdagen av kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Initiativet kommer från Liljevalchs konsthall som tillsammans med Dramaten, Operan, Kulturhuset Stadsteatern, Scenkonstmuseet, Nobelprismuseet, Nordiska museet och Stockholms stadsmuseum nu lagrar rekvisita och byggmaterial på samma ställe.

De som bidrar får låna gratis – övriga (konstskolor, teatergrupper med flera) kan få hyra eller köpa begagnat material, varav en del annars skulle ha slängts eller samlat damm i externa förråd.

Annons

– Traditionsenligt har man beställt fram en stor container och sedan slängt socklar och reglar, man har vräkt ner sådant som man inte har plats för. Det mer värdefulla har man slängt in i ett förråd någonstans och glömt bort, säger Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs konsthall.

Nu finns socklar, bildskärmar, skyltdockor, färgskvättar , elutrustning med mera i stället i det gemensamma materialmagasinet.

– Det här blir ett bättre sätt att göra utställningar på. Genom det här samarbetet kommer det också att uppstå idéer. Det märker vi redan nu.

Erika Josefsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons