Annons

Rätten att inte vara uppkopplad blir EU-fråga

Det är en grundläggande rättighet att på fritiden inte vara digitalt tillgänglig för arbetsgivaren, anser Europaparlamentet som uppmanar EU-kommissionen att föreslå en lag om saken.
Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Pressen på distansarbetande att ständigt vara uppkopplade kan bli för mycket till slut. Arkivbild.
Pressen på distansarbetande att ständigt vara uppkopplade kan bli för mycket till slut. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter pandemiutbrottet har andelen personer som arbetar hemifrån ökat med nästan 30 procent, och så väntas det förbli eller till och med öka.

Jämfört med kollegorna som fysiskt vistas på jobbet är distansarbetande mer än dubbelt så benägna att överstiga den maximala arbetstiden på 48 timmar i veckan, enligt en rapport från Eurofound, EU:s institution för forskning om levnads- och arbetsvillkor.

Annons

Nästan 30 procent av distansarbetarna säger sig arbeta på sin fritid varje dag eller flera gånger i veckan. Motsvarande siffra för dem på kontoret ligger under 5 procent, enligt rapporten.

Skev arbetskultur

Digitala verktyg har skapat en arbetskultur där arbetstagare alltid förväntas vara tillgängliga, vilket ökar risken för depression, ångest och utbrändhet, konstaterar EU-parlamentet i ett lagstiftningsinitiativ som på torsdagen fick röstsiffrorna 472 ja, 126 nej och 83 nedlagda.

"Vi kan inte överge miljoner europeiska arbetstagare som är utmattade av att alltid behöva vara uppkopplade, samt av alltför långa arbetspass. Tiden är inne för att stå vid deras sida och ge dem vad de förtjänar: rätten att inte alltid behöva vara uppkopplad. Denna rätt är av största vikt för vår mentala och fysiska hälsa. Det är dags att se över arbetstagares rättigheter så att de är anpassade till den digitala tidsålderns verkligheter", sade den maltesiske socialdemokraten Alex Agius Saliba, föredragande parlamentsledamot, enligt ett pressmeddelande.

Ska inte straffas

Att utanför sin arbetstid avstå från telefonsamtal, e-post och annan digital kommunikation, får inte leda till diskriminering, förebråelser, uppsägning eller annan negativ behandling från arbetsgivaren, förmanar Europaparlamentet. Detta bör EU-länderna reglera exempelvis genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.

Rätten att utan repressalier kunna koppla bort sig från arbetet ska även gälla under semester och andra ledigheter.

Den lag som Europaparlamentet hoppas på bör dessutom fastställa minimikrav för distansarbete och klargöra arbetsvillkor, arbetstid och viloperioder.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons