GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Springer med barn i vagn till fars minne

När Sofie Dahlström började löpträna igen i våras tänkte hon mycket på sin pappa, som gått bort i cancer sommaren före. Det var hans föredöme som en gång fick henne själv att börja springa.
Hon kom på att ett bra sätt att hedra hans minne kunde vara att springa tillsammans med hans barnbarn för att få människor att skänka pengar till cancerforskning. Ett av de mål hon satt upp nådde hon redan efter en vecka.
Lund • Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sofie Dahlström springer sträckor på allt mellan två och tio kilometer.
Sofie Dahlström springer sträckor på allt mellan två och tio kilometer.Foto: Håkan Jacobsson

Kanske har Sofie Dahlström lagt ribban för lågt. När hon startade sin insamling vid årsskiftet lovade hon att springa 700 kilometer - med barnvagn - under året. Hon hoppades att det skulle inspirera människor att skänka 5 000 kronor. Efter en vecka hade det kommit in över 7 800...

Tidningen träffar Sofie Dahlström i Lund för att ta bilder när hon är ute och springer, den här gången med yngsta sonen, ettårige Lukas, i en vagn som hon har på släp.

– Han somnar så bra när jag springer, säger hon och berättar att hon oftare är ute med 3-åringen Viggo:

– Han älskar det. Han säger att vi är springkompisar.

Anknytning

Att löpa med barnen för en insamling kan ses som ett sätt att symboliskt knyta dem an till en morfar som en av dem aldrig träffat och den andre är för ung för att minnas.

Det var den 1 juni 2019 som Sofie Dahlström miste sin far.

– Och så kom Lukas bara några veckor efteråt. Det var väldigt splittrat; jag var ledsen över pappa och glad över Lukas.

Sofia Dahlström tänker driva sin insamling hela 2021.
Sofia Dahlström tänker driva sin insamling hela 2021.Foto: Håkan Jacobsson

I våras började Sofie Dahlström löpträna igen.

– Jag tänkte mycket på pappa. Han sprang väldigt mycket och fick mig intresserad av att göra det också.

Och hon tänkte på sjukdomen som ändat hans liv och på alla andra som får cancer:

– Man har ju vuxit upp och hört om släktingar och vänners släktingar som drabbats. Det är ju så många.

– Jag tänkte att något måste jag göra. Men det tog lite tid att komma på vad.

Frågade om råd

När hon till slut kom på idén att göra en insamling genom att springa pratade hon med både sin man - som är multisportare och som hon också nämner som inspiration när det gäller att träna - och sin bästa kompis:

– Båda sade ”Kör!”.

Vilket hon säger också påminner om hennes pappa, som gärna prövade på saker:

– Han hade stort driv i allt han gjorde. Han tog flygcertifikat. Några år innan han dog började han bygga om gamla bilar. Han kunde typ ingenting om det, men han tittade på Youtube och läste på.

Instagram

Sofie Dahlström lade upp insamlingen ”700 km med barnvagn” på Cancerfonden - man skickar pengarna direkt dit, inte till henne - och den 1 januari satte hon igång. Hon startade ett Instagramkonto - runsofierun - för att sprida budskapet om sitt projekt och där man kan följa hennes väg.

Målet var alltså att springa 700 kilometer med barnvagn och att få in 5 000 kronor.

När tidningen träffar henne, en dryg vecka in på det nya året, har hon hunnit springa 45 kilometer. Men hon har alltså redan fått in över 7 800 kronor.

Profilen

Namn: Sofie Dahlström

Ålder: 30 år

Yrke: Studerar till logoped.

Familj: Maken Robin, barnen Viggo, 3 år, och Lukas, 1 år.

Bor: Östra Lund.

Intressen: Löpträning, matlagning, bakning (”Aldrig efter recept - jag tar vad jag har”).

Aktuell: Hon har startat en insamling till Cancerfonden till minne av sin far; hon har lovat att springa minst 700 kilometer med hans barnbarn i vagn.

När hon inte springer studerar Sofie Dahlström till logoped.

– Jag började som förskollärare. Jag kände att jag älskade att jobba med barn och jag älskade mötet med föräldrarna. Men det är så mycket resursbrister i förskolan, det finns inte tid att göra allt man skulle vilja.

– Jag brann väldigt mycket för språkutveckling och för barn som behöver särskilt stöd. Jag har väl lite av pappas ”jag vill lära mig mer” och när jag var föräldraledig med första barnet började jag läsa till logoped.

Brett

Vilket visade vara ännu mer intressant än hon kunnat föreställa sig.

– Logopedjobbet är väldigt brett. Det tar aldrig slut, allt man kan göra med det - varje termin får jag reda på något nytt jag inte visste att man kunde jobba med.

Många tror kanske att en logoped helt enkelt arbetar med att lära barn prata rent. Men det är bara en del av det som man sysslar med i yrket, som handlar om att diagnosticera och behandla kommunikationsproblem av flera slag hos både barn och vuxna, men till exempel också att ta hand om patienter med sväljningsproblem.

– Just nu arbetar jag extra med stödundervisning på en gymnasieskola.

Behov och styrkor

– Varje elev har ju olika förutsättningar och behov och olika styrkor och det är jättekul att ta reda på hur man kan hjälpa dem.

– Min förhoppning är att kunna ha kvar det jobbet och fylla på med logopedjobb.

Till logopedexamen - det är en skyddad yrkestitel - är det tre terminer kvar.

En del av den tiden ska hon alltså också ägna åt löpning.

För det faktum att hon redan dragit in de pengar hon föresatt sig tycker hon inte ger henne anledning att sluta springa; hon har trots allt lovat att springa 70 mil, med barnvagn. Insamlingen ska pågå året ut, om inte en skada eller något annat sätter käppar i hjulen.

– Det är ganska olika hur långt jag springer, det bli allt mellan två och tio kilometer.

Lång backe

Ibland väljer hon att springa uppför Tornavägen i Lund, en enda lååång uppförsbacke, som måste vara en utmaning när man har en sulky att dra på. Ibland har hon till och med båda barnen i dubbelvagn.

När hon har nått toppen är hon helt nära kyrkogården där hennes pappa vilar.

Ettårige Lukas somnar gott i vagnen  när mamma springer, berättar Sofie Dahlström.
Ettårige Lukas somnar gott i vagnen när mamma springer, berättar Sofie Dahlström.Foto: Håkan Jacobsson
Sofie Dahlström ser både sin pappa och sin man som inspiratörer när det gäller träning.
Sofie Dahlström ser både sin pappa och sin man som inspiratörer när det gäller träning.Foto: Håkan Jacobsson
Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.