Swenn-Larsson: "Liten förhoppning ändå"

Foten sitter fortfarande i fel typ av pjäxa efter operationen.
Men trots att det bara är en månad kvar vill Anna Swenn-Larsson inte ge upp VM-slalomen riktigt än.
– Alla säger att det inte går. Men jag har en liten förhoppning ändå, säger hon till TT.
Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Anna Swenn-Larsson. Arkivbild.
Anna Swenn-Larsson. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Anna Swenn-Larsson och resten av det svenska slalomgänget portades från premiären i Levi i november sedan en ledare blivit covid-19-smittad.

Sedan fick hon covid själv i början av december.

Och så ett fotbrott på det strax före jul.

Det blev ingen drömsäsong för den svenska slalomstjärnan direkt.

– Det har inte varit ett bra år. Det kan vi konstatera, säger hon.

När den preliminära svenska VM-truppen till det kommande mästerskapet i Cortina presenterades på torsdagen saknades Anna Swenn-Larssons namn som väntat.

Själv har hon dock hoppet kvar, trots att hon med en månad kvar till VM-slalomen fortfarande måste ha foten i en stöttande pjäxa efter fotbrottet och operationen.

– Pjäxan är kvar och den kommer att vara kvar i tio dagar till. Sedan ska jag in och träffa ortopeden, göra en ny röntgen och och då kommer jag väl att få veta mer, säger hon.

– Men jag tror inte att jag har tappat så mycket styrka, träningen har känts väldigt bra. Det handlar mer om hur det har läkt och hur foten känns utan pjäxan sedan.

"Kör som satan"

Hur stor chansen är att det trots allt blir en VM-start den 20 februari – i så fall hennes första tävling för säsongen – vet Anna Swenn-Larsson inte.

Kanske 10 procent, kanske mer, kanske mindre. Klart är att hon tänker vara så väl förberedd det bara går om foten trots allt läker snabbare än läkarna trott.

– Jag kör på som satan. Det gör jag. Alla frågar om VM och jag vet ju att det är väldigt tufft. Men jag kör ju på nu, för att vara fysiskt redo om det händer, säger Anna Swenn-Larsson.

– Fast om det skulle vara aktuellt måste jag ju åka ner och känna att jag hänger med. Jag vill känna att jag har chansen att ta medalj om jag ska starta.

"Inte deppa ihop"

Om det inte blir en VM-start i Cortina hoppas Anna Swenn-Larsson på att åtminstone kunna starta i hemmabacken i Åre, som har två slalomtävlingar i världscupen i mars.

– Jag hade ju som mål att slåss om slalomcupen i vinter. Men då kan man inte nolla två tävlingar direkt som det blev i Levi, säger hon.

– Men man får sätta upp nya mål och inte deppa ihop.

Jens Bornemann/TT

Fakta: Anna Swenn-Larsson

Fakta: Anna Swenn-Larsson

Född: den 18 juni 1991 i Rättvik (29 år).

Klubb: Rättviks SLK.

Bor: Åre.

Gren: Slalom.

Främsta meriter:

VM: Silver i Åre 2019, 16:e i S:t Moritz 2017, 22:a i Vail 2015, 23:a i Schladming 2013.

OS: Femma i Pyeongchang 2018, elva Sotji 2014.

Världscupen: 111 starter, sex pallplatser.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.