Volkswagen hotas av miljardböter

Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Volkswagen planerar att lansera fler elbilar för att nå EU:s krav på utsläppsminskningar. Arkvibild.
Volkswagen planerar att lansera fler elbilar för att nå EU:s krav på utsläppsminskningar. Arkvibild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Tyska Volkswagen hotas av böter på mer än 100 miljoner euro, motsvarande drygt en miljard kronor, från EU då fordonstillverkaren inte lyckades uppnå utsläppsgränserna för 2020.

Volkswagen minskade sina koldioxidutsläpp med omkring 20 procent under förra året till 99.8 g/km, cirka 0,5 g/km över sitt mål, enligt bolaget självt.

Enligt Volkswagens vd Herbert Diess var det på grund av covid-19 pandemin som koncernen inte nådde målet. Men då flera av bilvarumärkena som ingår i gruppen under det här året lanserar nya elektriska bilmodeller tror han på snar bättring.

"Det kommer att hjälpa oss att nå vårt mål i år", säger Diess, i en kommentar.

År 2015 erkände Volkswagen att man fuskat för att koncernens bilar skulle klara avgaskontroller trots för stora utsläpp. Jätteskandalen "dieselgate" har kostat koncernen mer än 30 miljarder euro i böter och andra kostnader kopplat till skandalen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.