Annons

Ambassadanställd dömd för grovt tjänstefel

Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Svea hovrätt dömer en tidigare anställd vid en svensk ambassad till ett års fängelse för grovt tjänstefel. Arkivbild.
Svea hovrätt dömer en tidigare anställd vid en svensk ambassad till ett års fängelse för grovt tjänstefel. Arkivbild.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

En person som 2013-2014 var anställd vid en svensk ambassad och där ansvarade för att fatta beslut i ärenden om visering till Sverige och Schengenområdet, har dömts till ett års fängelse för grovt tjänstefel, enligt ett pressmeddelande från Svea hovrätt.

Personen ska vid 73 tillfällen ha gjort sig skyldig till grovt tjänstefel vid hanteringar av visum, enligt domen. Personen har bland annat varit jävig i vissa av ärendena och har beviljat visumansökningar som på grund av sitt innehåll inte skulle ha beviljats.

Annons

Tingsrätten dömde den tilltalade för en mindre del av brottsligheten, rubricerade gärningarna som tjänstefel av normalgraden och bestämde påföljden till villkorlig dom.

Hovrätten ändrar rubriceringen till grovt tjänstefel och skärper straffet till ett års fängelse.

Beatrice Nordensson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons