Annons

Brittisk misstanke: Mutation lite dödligare

Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Glest med folk i Londons finansdistrikt på fredagen. Arkivbild.
Glest med folk i Londons finansdistrikt på fredagen. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Den mutation av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien för några veckor tycks vara något dödligare, enligt brittisk bedömning.

Mutationen sprids snabbare och bedöms vara omkring 30 procent mer dödlig, meddelar myndighetsföreträdare och premiärminister Boris Johnson vid en presskonferens, enligt brittiska medier. Men de tillägger att vaccinen som används verkar skydda även mot mutationen.

Annons

Ytterligare 1 401 personer har avlidit inom 28 dagar efter att ha diagnostiserats med covid-19 i Storbritannien, meddelar myndigheterna. Fredagens dödssiffra är något högre än torsdagens (1 290), men det bedöms bero på en fördröjning i statistiken.

Smittspridningen bedöms ha stannat av något, men antalet dödsfall väntas vara högt ännu en tid och vården är under "extraordinär" press, enligt vårdcheferna som deltog vid presskonferensen.

Fler än 5,3 miljoner invånare har fått en första vaccinspruta i Storbritannien så här långt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons