Annons

Fest och dans i Wuhan – ett år efter lockdown

Självlysande kaninöron, pulserande techno och löst hängande munskydd.
Dansgolven i kinesiska Wuhan sjuder återigen av liv, ett år efter att invånarna stängdes in i sina hem.
Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Gäster på en nattklubb i kinesiska Wuhan. Bilden är från i torsdags.
Gäster på en nattklubb i kinesiska Wuhan. Bilden är från i torsdags.Foto: Hector Retamal/AFP/TT

Medan resten av världen fortsätter att skärpa restriktioner för att försöka hejda skenande smittspridning njuter Wuhans unga för fullt av sin dyrköpta frihet.

– Jag var fast inomhus i två tre månader, säger Xu, en man i 30-årsåldern, i vimlet på en av elvamiljonerstadens större nattklubbar.

Annons

– Vi var väldigt framgångsrika i att bekämpa viruset, så nu kan jag gå ut med gott samvete.

Just här gäller varken klädkod eller viplista.

Gästerna måste däremot bära munskydd och vakterna kollar temperaturen på samtliga i kön.

Väl där inne tummas det något på reglerna när festglädjen tar över. Munskydd åker av och på under livliga samtal, på dansgolvet och vid rökpauser.

Lokala utbrott

Den uppsluppna stämningen kontrasterar mot situationen på en del andra håll i Kina, där restriktioner återinförts för att slå ner nya lokala utbrott. I delar av Peking infördes häromdagen lockdown sedan en handfull nya fall av covid-19 rapporterats i huvudstaden.

Trots den ökade smittspridningen är de siffror som rapporteras officiellt fortfarande låga jämfört med många andra länders.

Regimen jämför triumfatoriskt Kinas snabba återgång till relativ normalitet med vad som beskrivs som ett fortsatt coronakaos utomlands.

Det är en bild som fastnat hos 20-årige Chen Qiang.

– Kinas styre är bra. Kinas styre gör allt för sitt folk, och folket härskar. Det är annorlunda än i andra länder, säger han.

Men visst märks pandemin fortfarande av, även i Wuhan, medger han. Klubbgästerna är färre än vanligt. Dels är besöksantalet begränsat på många ställen och dels måste man visa upp sin hälsostatus i en app som även registrerar resmönster.

Kraftig minskning

Annons

AFP:s utsända nekades inträde på en av klubbarna eftersom de nyligen anlänt från Peking.

– Även om vårt land åtminstone är till hälften öppnat så finns det fortfarande en oro bland kunderna, säger Li Bo, som arbetar med varumärkesbyggande inom nattklubbsbranschen.

Han uppskattar att aktiviteten i Wuhans nattliv gått ner med mellan 60 och 70 procent jämfört med före pandemin.

Men många är fortfarande upprymda bara över att få umgås fritt igen efter fjolårets stränga restriktioner, som förvandlade Wuhan till en spökstad.

Xu hoppas slippa framtida nedstängningar.

– Jag hade tur som inte smittades, säger han.

– Nu har saker och ting återgått till det normala, jag känner mig lugn och glad.

Gäster på en nattklubb i kinesiska Wuhan. Bilden är från i torsdags.
Gäster på en nattklubb i kinesiska Wuhan. Bilden är från i torsdags.Foto: Hector Retamal/AFP/TT
Fakta: Covid-19-pandemin

Fakta: Covid-19-pandemin

Coronaviruset som orsakat den pågående pandemin konstaterades för första gången i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019. Men det finns misstankar om att det då kan ha funnits hos människor i flera månader.

Ursprunget tros vara fladdermöss, och spridningen kan ha skett via andra djur på en marknad i Wuhan.

Sedan dess har sjukdomen covid-19 nått i stort sett hela världen. Men ursprungslandet Kina har lyckats bemästra den relativt bra. Den officiella totala dödssiffran i Kina är 4 635. Det i absoluta tal värst drabbade landet, USA, har nästan lika många dödsfall i covid-19 varje dag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons