Annons

Företag misstänkt i stor assistanshärva

Ett västsvenskt företag misstänks ha fuskat till sig tiotals miljoner kronor i en stor assistanshärva, rapporterar SVT Nyheter Väst.
Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Försäkringskassan har avslöjat en stor härva av misstänkt assistansfusk i Västsverige. Arkivbild.
Försäkringskassan har avslöjat en stor härva av misstänkt assistansfusk i Västsverige. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Fallet uppdagades när Försäkringskassan granskade en brukare i Vänersborg, men det visade sig snabbt vara betydligt större än så.

Totalt misstänks uppemot 50 personer vara inblandade i härvan, som rör flera olika brukare på olika orter i västra Sverige.

Annons

Det misstänkta företaget har nu kartlagts av polisen i över ett år.

– Det är en omfattande undersökning. Vi har hört 130 enskilda personer och åtalet kommer vara på runt 10 000 sidor, säger åklagaren Petter Lundgren till SVT.

Personerna bakom företaget misstänks ha överdrivit eller hittat på assistansbehov för olika brukare under närmare ett decennium.

I ett av exemplen misstänks närmare 20 miljoner kronor ha betalats ut felaktigt till samma brukare.

Tre personer sitter häktade, misstänkta för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Även en rad brukare och assistenter är också misstänkta i härvan, där åtal väntas under våren.

– Brottsligheten är uppdelad på det sättet att brukarna har ett kluster av brottslighet omkring sig med assistenter och huvudpersonerna som organiserat upplägget, säger åklagaren till SVT.

Samtliga inblandade nekar till brott.

Jens Bornemann/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons