GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gastronomin prisas efter tuffa restaurangåret 2020

Skånska Gastronomiprisets 2020 delas ut på lördag på Malmö Rådhus. Men det är en prisutdelning som på olika sätt präglas av restaurangbranschens tuffa coronaår och genomförs utan galamiddag i en livesänd ceremoni på nätet.
SKÅNE • Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

– 2020 har varit ett svårt och utmanande år, men med utmaningar kommer också möjligheter. I år är det viktigare än någonsin att lyfta fram kreativitet, kämpaglöd och den fantastiska initiativkraft som finns inom den skånska gastronomin, säger kocken Tareq Taylor, jurymedlem i Skånska Gastronomipriset, i ett pressmeddelande.

Krögaren Tareq Taylor möter media i april 2020 i samband med uppropet "Öppet eller stängt? Regeringens dubbla budskap till branschen"
Krögaren Tareq Taylor möter media i april 2020 i samband med uppropet "Öppet eller stängt? Regeringens dubbla budskap till branschen"Foto: Andreas Hillergren / TT

I år delas Skånska Gastronomipriset ut med förhoppning om att inspirera och se framåt, mot bättre och ljusare tider. Priset tilldelas den eller de som utfört särskilt utmärkta insatser för den skånska mat- och dryckeskulturen liksom främjar och värnar skånska mat- och dryckestraditioner och belönar skåningar som förvaltar och bär dem vidare.

Namnkunnig jury

2020 års jury består förutom av Tareq Taylor även av kocken Titti Qvarnström, matkreatören Malin Broman, chefredaktör Tove Oskarsson Henckel, krögaren Nina Christensson, konditorerna Marie Skogström och Jan Hedh, samt spritproducenten Thomas Kuuttanen, Sällskapet Malmö Akvavit, en ideell sammanslutning av personer från Skånes närings-, samhälls-, kultur- och restaurangliv.

Gastronomipriser delas ut på Rådhuset

Årets skånska Stjärna

Nicolina Karlsson, MJ’s, Malmö

Charlotta Ranert, Pink Chili, Skanör

Anne Lundberg, SVT/Den gröne slaktaren, Skivarp

Årets skånska Värdskap

Lyran, Malmö

Bouchon, Malmö

Grands matsal, Lun

Årets skånska Spritpris

Färgstark Rombar, Lund

Stefan Forsberg Care/Of bar, Malmö

Ingvar Rönde, Malt Whisky yearbook, Limhamn

Årets skånska vinpris

L Enoteque, Helsingborg

Swedish Winecenter, Malmö

Kullabergs Vingård, Nyhamnsläge

Årets Skånska Krog

Vollmers, Malmö

Mutantur, Malmö

Weinbergs, Trelleborg

Gastro Gaspari, Flyinge

Skånska Gastronomipriset har i år tagit hjälp av allmänheten för att hitta oupptäckta pärlor och uppmärksamma krogar som lyft sig under året. Juryn har därför kommit ut och besökt och bedömt fler krogar än någonsin och breddat sina urvalskriterier och utökat antalet nomineringar till Årets Skånska Krog.

Ny krog utanför Trelleborg

Två av de nominerade återfinns i Malmö, Vollmers och Mutantur, en av de nyaste är Weinbergs utanför Trelleborg tillsammans med Gastro Gaspari i Flyinge.

Bland priserna som ska delas ut finns även Årets Skånska Destination som röstas fram av skåningarna själva. Juryn har utsett trettio finalisterna som i tre röstningsomgångar röstat fram vinnaren som presenteras på lördag.

Framröstade är de tre finalisterna Strandhuset på Sibbarp, Glada geten gårdsmejeri i Tyringe och Ransviks havsveranda Kullaberg.

Destinationerna 2020 som folket röstat på

Absolut Home, Åhus.

Allé på Österlen,

Arilds Vingård, Nyhamnsläge.

Bjärhus gårdsbutik, Klippan.

Blå Hoddan, Malmö.

Blåsingborgs Gårdshotell, Kivik.

Brösarps Gästgifveri, Brösarp.

Gastro Gaspari, Flyinge.

Grönby Gårdscharkuteri, Anderslöv.

Höganäs Saluhall, Höganäs.

Kiviks Hotell, Kivik.

Kullabergs Vingård, Nyhamsläge.

Kvarteret Erikstorp, Landskrona.

Lilla Sjötorp, Tygelsjö.

Lindegrens, Båstad.

Mölle Krukmakeri & Café, Mölle.

Olof Viktors, Glemmingebro.

Pillehill, Skivarp.

Skivarps Gästgivaregård, Skivarp.

Smokey Barbecue & Pickles, Höllviken.

Smörtaxen, Landskrona.

Talldungen Gårdshotell, Brösarp

The Lodge, Genarp

Wanås Restaurant Hotel, Knislinge.

Weinbergs Hotell, Trelleborg.

Ängavallen, Vellinge.

Örum 119, Löderup.

En av de tre finalisterna som kan vinna folkets röst:

Glada Geten Gårdsmejeri, Tyringe

Ransvik Havsveranda, Kullaberg.

Strandhuset, Sibbarp

Pernilla Nielsen NegrénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.