Annons

Kriminalutredning om dödsfall på äldreboenden

Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En patient behandlas på ett sjukhus i Barcelona i Spanien. rkivbild.
En patient behandlas på ett sjukhus i Barcelona i Spanien. rkivbild.Foto: Felipe Dana/AP/TT

Spanska åklagare inleder en granskning av över 200 dödsfall på äldreboenden. Utredningen ska se om hanteringen av de äldre kan vara brottslig.

Spaniens äldreboenden drabbades svårt i coronapandemins första våg i våras. Närmare 43 000 personer som bodde på äldreboenden avled av coronarelaterade sjukdomar.

Annons

Många anställda berättade om bland annat brist på säkerhets- och skyddsutrustning.

Åklagare meddelar att ungefär hälften av fallen kan röra vållande till annans död genom försummelse. 21 av fallen kan handla om brist på medicinsk behandling.

"Ökningen i allmän smittspridning innebär en fortsatt risk för äldreboenden", skriver åklagarmyndigheten och påpekar att man kommer att följa utvecklingen noggrant.

Tidigare förekommande brister – såsom dålig styrning, finansiering, koordinering och arbetsmiljöproblem – ses som några av orsakerna till det svåra läget, enligt åklagarrapporten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons