Annons

Riksrätt drar i gång redan nästa vecka

Det riksrättsåtal mot USA:s förre president Donald Trump som en majoritet av det amerikanska representanthuset enats om kommer att sändas till senaten på måndag.
Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Representanthusets talman Nancy Pelosi, Demokraterna, kommer att sända riksrättsåtalet mot USA:s tidigare president Donald Trump till senaten på måndag.
Representanthusets talman Nancy Pelosi, Demokraterna, kommer att sända riksrättsåtalet mot USA:s tidigare president Donald Trump till senaten på måndag.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Därmed dras processen i gång och därmed avvisas önskemålet från den republikanske minoritetsledaren ledare i senaten om en tidsfrist för Trump och inleda riksrätten först i mitten av februari.

– Jag har talat med talman Nancy Pelosi och hon informerade mig om att dokumentet kommer att levereras till senaten på måndag, säger demokraten och numera majoritetsledare i senaten Chuck Schumer.

Annons

– En rättegång kommer att hållas i USA:s senat och det kommer att bli en omröstning om presidenten ska fällas, säger han i ett anförande till sina senatorskollegor.

Republikanen och minoritetsledaren Mitch McConnell förklarade tidigare att han önskade att representanthuset skulle överlämna de formella anklagelserna mot Trump den 28 januari och att den före detta presidenten då skulle få två veckor på sig att förbereda sitt försvar.

Men så blir det alltså inte. Processen drar i gång redan nästa vecka.

– Som jag förstår det, så måste det (riksrättsåtalet) komma till oss på måndag. Enligt senatens regelverk så måste vi, om dokumentet har kommit till oss, starta rättegången direkt, konstaterar McConnell i ett senatsanförande.

Donald Trump är anklagad för anstiftan till uppror, efter stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons