Annons

Ny rekommendation för resenärer från Brasilien

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som reser in i Sverige, och som har varit i Brasilien, testar sig för covid-19 och undviker kontakt med andra.
Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Den som besökt Brasilien bör testa sig och undvika kontakter med andra. Arkivbild.
Den som besökt Brasilien bör testa sig och undvika kontakter med andra. Arkivbild.Foto: Fotoarena

De nya rekommendationerna för resenärer från Brasilien kommer efter att Europeiska enrådighetsmyndigheten, ECDC, publicerat en ny riskbedömning rörande nya varianter coronaviruset som orsakar covid-19.

Folkhälsomyndigheten skriver att ECDC pekar på "tre varianter av viruset som länder bör vara extra uppmärksamma på." Sedan tidigare var en variant med ursprung i Storbritannien och en med ursprung i Sydafrika utpekade. Nu listar ECDC också en variant med ursprung i Brasilien.

Folkhälsomyndigheten uppmanar därför alla som reser till Sverige och som har vistats i Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst med ett uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons