Annons

Tränaren om Kalla: "Gäller att prestera resultat"

En VM-stafett utan Charlotte Kalla.
Det är inte ett helt omöjligt scenario.
– Där är hon inte given och det vet hon om. Det gäller att leverera resultat, säger landslagstränaren Stefan Thomson inför Kallas världscupcomeback i helgen.
Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Charlotte Kalla gör comeback i världscupen. Arkivbild.
Charlotte Kalla gör comeback i världscupen. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Med VM en dryg månad bort är Charlotte Kalla på plats i finländska Lahtis. Efter en tålamodsprövande period ska hon i helgen göra säsongsdebut i världscupen. Det blir det största testet sedan hon insjuknade i covid-19 i november.

Två svenska tävlingar har det blivit sedan hon testade positivt för coronaviruset, och för drygt två veckor sedan vann hon i Östersund. 33-åringen medger att det är stor skillnad på att tävla nationellt i Östersund och att tävla i världscupen.

Annons

Men...

– Det känns som att det blir bättre för varje vecka. Just att få vara i de här lägena är vad jag behöver just nu, att få känna nivån på världscupen, säger Kalla.

Den 24 februari inleds VM i tyska Oberstdorf och Sverige ska presentera truppen i samband med SM i Borås 9-11 februari. För Charlotte Kalla innebär det att det endast är två världscuphelger – Lahtis i helgen och Falun 29–31 januari – hon kan visa upp sig på.

– Jag har fortsatt möjligheten till att spetsa till formen. Det ska bli otroligt kul att få tävla i morgon (lördag), men i mitt bästa slag är jag inte, säger hon.

Stenhård konkurrens

Hon försöker att inte tänka för mycket på VM. I stället handlar det mycket om att fokusera på här och nu. Även fast hon i Aftonbladet tidigare i veckan pratade om att hon inte känner sig helt given – framför allt i det svenska stafettlaget.

Charlotte Kalla har kört stafetter för Sverige i tio mästerskap i rad och har varit med och tagit både OS- och VM-guld. Men konkurrensen är knivskarp på damsidan med åkare som Frida Karlsson, Ebba Andersson, Linn Svahn, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist.

– Det är kanske galet av mig att prata om framtiden men det kan bara bubbla ur en när man får frågan, men jag vet att jag inte kan dra några slutsatser efter helgens tävlingar. Jag kommer att ha mer svar i februari och det är bara att fortsätta ha det här tålamodet, säger hon till TT.

Hennes fördel: Rutin

Tränaren Stefan Thomson anser att Kalla är på rätt väg, men att hon måste visa resultat för att ta en plats.

– Hon har inte tävlat någonting på den här nivån ännu och precis som alla andra så måste hon leverera resultat. Det är en tuff konkurrens på damsidan. Där är hon inte­­ given och det vet hon om, säger han.

TT: Vad talar till hennes fördel?

Annons

– Hon har rutin i sådana här sammanhang, men hon måste ändå vara bra i form för att ta en plats. Men det som talar till hennes fördel är rutinen och att hon tidigare har varit i pressade situationer, säger Thomson.

Anton Johansson/TT

Fakta: Världscupen i Lahtis

Fakta: Världscupen i Lahtis

Svenska truppen:

Damer: Charlotte Kalla, Piteå, Emma Ribom, do, Ebba Andersson, do, Evelina Settlin, Hudiksvall, Lovisa Modig, Bore, Sofia Henriksson, Piteå.

Herrar: Axel Ekström, IFK Mora, Björn Sandström, Piteå, Fredrik Andersson, do, Jens Burman, Åsarna, Johan Herbert, IFK Mora, Jonas Eriksson, do.

Programmet:

Lördag 23 januari: Skiathlon, 15/30 kilometer.

Söndag 24 januari: Stafett, 4x5/4x7,5 kilometer.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons