När Mette Frederiksen och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz i dag landar i Israel har de stora förhoppningar om att de tre länderna ska kunna samarbeta om vaccintillverkning.
– Jag gläder mig över att Danmark kan samarbeta med Israel, som just nu är världsmästare på vaccin, sade Frederiksen enligt Danmarks Radio i tisdags.
– Det handlar om att öka tillverkningskapaciteten och det kan i praktiken innebära att vi bygger nya fabriker ihop.
Tillverkar inget eget vaccin
Men kritikerna påpekar att Israel trots höga vaccinationssiffror – mycket högre än EU – inte själv har utvecklat eller tillverkat något vaccin. I stället var landet tidigt ute med att såväl godkänna som beställa Pfizers vaccin. Utrullningen av doser har sedan gått fort, och 40 procent av israelerna har fått två doser, jämfört med bara tre procent av danskarna, enligt DR.
Men de siffrorna inbegriper inte palestinierna. Israels framgångsrika vaccineringsprogram kommer inte dem till godo, säger de, och landet får kritik för att inte dela med sig av vaccinet till invånarna på Västbanken och i Gaza.
Från palestinskt håll kommer även kritik mot Frederiksen. Manuel Hassassian, palestinsk diplomat i Danmark, säger att statsministern i och med det tänkta samarbetet tar Israels sida i Israel-Palestina-konflikten.
– Jag ser beslutet som ett stöd för apartheid och inte att (Danmark) försöker balansera på mitten. Danmark har alltid varit känt för att kämpa för mänskliga rättigheter, säger han enligt Ritzau till tidningen Altinget, och sägs beskriva resan i ord som ""oacceptabel" och "avskyvärd".
Det danska utrikesdepartementet säger i ett uttalande till Altinget att Frederiksens resa på intet sätt har ändrat regeringens politik i förhållande till Israel eller Palestina.
Om Frederiksen kan navigera runt kritiken återstår ett problem. För att komma överens om en gemensam tillverkning låter bra, säger kritikerna, men att bygga en fabrik och sedan börja producera något tar tid – om allt gå som planerat kanske ett år. Och sedan ska kunskapen till också.
– Det tar lång tid att testa och validera ett arbete som gjorts på en annan plats, det är inte så enkelt som att bara börja producera på en gång, säger Pascal Soriot på Astra Zeneca till DR.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN