Inrikes

Utlandssvenskar riskerar bli utan vaccin

Vissa svenskar som bor utomlands riskerar att hamna mellan stolarna under vaccineringen mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Svenskar som bor utomlands riskerar att hamna mellan stolarna under vaccineringen mot covid-19, rapporterar Ekot.
Bor man utomlands är man inte garanterad vaccin i Sverige.
PREMIUM

– Huruvida en utlandssvensk omfattas av rekommendationen om avgiftsfri vaccination mot covid-19 eller inte beror bland annat på bosättningsland, vilken anställning de har eller om de är studenter, säger Emma Spak på hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner (SKR,) till Ekot.

Sverige kommer inte att utföra några vaccinationer utanför landets gränser. Men de som bor eller uppehåller sig i Sverige sedan minst sex månader tillbaka får gratis vaccin enligt samma prioritetsordning, enligt SKR.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tidigare Säpoanställd häktad

En man har häktats efter måndagens Säpoinsats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes En man har häktats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen har tidigare arbetat på Säpo och Försvarsmakten och är i dag högt uppsatt chef på en annan statlig myndighet.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps i en insats i måndags morse och misstänktes då för spioneri. Han häktas som misstänkt för det något mindre allvarliga brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

"Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt. Nu fortsätter förundersökningen med sedvanliga utredningsåtgärder", säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Stockholms tingsrätt har lagt yppandeförbud på samtliga inblandade, vilket innebär att varken åklagare eller försvarsadvokat får berätta något mer om misstankarna.

Filt över huvudet

När häktningsförhandlingen mot den misstänkte inleddes på torsdagseftermiddagen kom mannen in i salen med en filt över sig. När det framgick att det inte fanns några kameror bland åhörarna tog han av sig filten och fick sin handfängsel upplåst. Han gav ett samlat intryck, iklädd mossgrön kavaj, och hälsade sedan mot domarbänken.

Brotten ska enligt åklagaren ha ägt rum mellan september 2011 och november 2015, "i bland annat Stockholm". Enligt häktningsframställan anhölls mannen i sin frånvaro den 15 september. Fem dagar senare, i måndags morse, slog Säpo till med en insats någonstans i Mellansverige.

Åklagare Lindqvist gav ingen närmare beskrivning av misstankarna mot mannen innan häktningsförhandlingarna fortsatte bakom stängda dörrar.

Anställd i flera år

Den misstänkte mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet. Han har enligt egna offentliga uppgifter tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, i bägge fall i flera års tid.

– Vi kan bekräfta att mannen som greps i måndags har arbetat vid Försvarsmakten. Det pågår en förundersökning så i övrigt hänvisar vi till åklagare och Säkerhetspolisen, säger försvarets presschef Philip Simon till TT.

Aftonbladet och Dagens Nyheter har tagit del av en jobbansökan som mannen gjort, där han lagt fram en mer detaljerad meritförteckning.

Där står bland annat att han arbetat med "underrättelseinhämtning och utredningsarbete" vid Säpo, samt att han under en period tjänstgjorde i direkt anslutning till den högsta ledningen. Inom försvaret uppger han att han verkat som analytiker.

Bägge anställningar har av dessa uppgifter att döma pågått inom den period som åklagaren gör gällande att brotten begicks.

Ändrad rubricering

Efter Säpos insats i måndags angavs att mannen var skäligen misstänkt för spioneri, men rubriceringen har alltså sedan dess ändrats. Han häktas likväl med omfattande restriktioner.

– Min klient förnekar brott, att han skulle ha gjort någonting fel. Han mår efter omständigheterna väl, och nu får vi avvakta den fortsatta utredningen, säger hans försvarsadvokat Anton Strand.

TT: Gör du någon tolkning av omrubriceringen?

– Jag vill inte spekulera i det, utan det får vi passa vidare till Åklagarmyndigheten.

Åklagaren gjorde sig inte tillgänglig för intervju efter det att förhandlingen avslutats.

Erika Nekham/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Försvarsadvokat Anton Strand har belagts med yppandeförbud när hans klient häktas för obehörig befattning med hemlig handling. Arkivbild.
Försvarsadvokat Anton Strand har belagts med yppandeförbud när hans klient häktas för obehörig befattning med hemlig handling. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Skiljer sig från spioneri

Brottet obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

I lagtext beskrivs det som att någon har kommit över, fört vidare eller röjt hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", men inte haft för avsikt att gå främmande makt tillhanda.

Om syftet har varit att lämna över dem till främmande makt ska det i regel bedömas som spioneri, där maxstraffet vid grovt brott är livstids fängelse.

Den obehöriga befattningen kan ses som grov om den kunde orsaka särskilt stor fara, till exempel vid pågående krig, eller om uppgifterna var av väldigt stor betydelse. Det ska också beaktas om personen röjt hemligheter som denne anförtrotts i tjänsten.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: 5–9 §, kap. 9 Brottsbalken, Svensk författningssamling

Inrikes

Två tonåringar omkom i trafikolycka

Två personer omkom i en trafikolycka. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Två pojkar, 16 och 17 år, omkom i en frontalkrock mellan två personbilar i Uppvidinge kommun utanför Växjö på torsdagseftermiddagen.

Initialt befann sig fem personer i fordonen, varav fyra fördes till sjukhus. Två av dem vårdas fortfarande för sina skador, uppger polisen.

Olyckan ska ha skett på en sträcka med hastigheter mellan 70 och 90 kilometer i timmen. Polisen har ännu ingen bild av vad som föranlett olyckan.

– Vid en så här allvarlig kollision kommer vi att utreda för att kunna slå fast vad som har orsakat olyckan, och det är alldeles för tidigt att säga just nu, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

Det finns inga brottsmisstankar.

Vägen var helt avstängd under räddnings- och röjningsarbetet som pågick i flera timmar.

Inrikes

Växjö slår tillbaka – hotar skrota elsparkcyklar

Elsparkcyklar som inte parkerats på rätt sätt. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson
Inrikes
Inrikes

Konflikten om elsparkcyklarna går vidare. Trots att flera kommuner i landet sagt nej till etablering av elsparkcyklar har dessa placerats ut av uthyrningsföretagen.

I Växjö ställde det norska företaget Ryde ut en mängd cyklar i helgen men nu slår kommunen tillbaka, rapporterar lokala medier. Kommunen kräver polistillstånd, felparkerade cyklar avlägsnas och om inte företaget betalar böter skrotas åkfordonen.

– Elsparkcyklarna hanteras enligt parkeringslagstiftningen och vi kommer därmed att plocka bort felparkerade elsparkcyklar. Företaget ska betala 500 kronor styck för varje omhändertagen cykel annars skrotas de, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef i Växjö kommun, till SVT Småland.

Fram till torsdagen hade sju cyklar tagits omhändertagits, enligt kommunen.

Inrikes

Unga oroliga för sitt mobilanvändande

Många ungdomar tycker att de själva använder mobilen och sociala medier för mycket. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Allt fler unga oroas av mängden tid de själva lägger på Snapchat, Instagram och andra sociala medier.
I en ny rapport svarar över hälften av 9—18-åringarna att ”för mycket” tid går åt till mobilen.

Användandet av sociala medier bland barn och unga har ökat stadigt under 2010-talet.

Enligt rapporten "Ungar och medier 2021" ökar dessutom tiden som de unga lägger ner på de olika apparna och webbsidorna.

Av de 18-åriga flickorna som svarat använder över hälften (54 procent) sociala medier mer än 3 timmar per dag.

Det kan i sin tur ge konsekvenser både för sömnen och skolarbetet.

– Det är många som tror att sömnen påverkas negativt av medieanvändningen, säger Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd.

– Vi frågar också om hur ofta de anser att medieanvändandet kommer i vägen för andra saker de borde göra, som läxor. Där är det också ganska många som svarar att det händer dagligen eller några gånger i veckan i alla fall.

Inte lagom

I enkäterna som skickades ut i fjol fick ungdomarna bland annat svara på hur de såg på mängden tid de lade ner på olika aktiviteter, som läxor, sport/träning/motion och kompisar.

I de flesta kategorierna är ”lagom” det vanligaste svaret.

Men när det gäller mobilen och sociala medier sticker svarsalternativet ”för mycket tid” ut, särskilt bland de lite äldre i undersökningen.

I gruppen 17—18 år tycker över hälften att de lägger för mycket tid på mobilen och sociala medier.

– När man märker själv att det faktiskt går ut över andra saker kan det mycket väl få en att tänka att "nu är det faktiskt för mycket", säger Yvonne Andersson.

Kan vara pandemieffekt

Missnöjet med den egna medieanvändningen har ökat konstant sedan Statens medieråd började mätningarna 2010.

Men en viss pandemieffekt kan också ligga bakom att siffrorna i den senaste rapporten, som presenterades på torsdagen, krupit ytterligare uppåt.

– Alternativen till de här digitala nöjena och aktiviteterna har ju varit mycket färre under pandemin, säger Yvonne Andersson.

– Och om man mer eller mindre ofrivilligt blir hänvisad till att hänga på nätet kan man ju också känna att det är för mycket. Det är en tänkbar förklaring som kan inverka.

Jens Bornemann/TT

Andel av ungdomarna som tycker att de lägger för mycket tid på mobilen och sociala medier.
Andel av ungdomarna som tycker att de lägger för mycket tid på mobilen och sociala medier.
Foto: Johan Hallnäs/TT

FAKTA

Fakta: Ungas sömn

Rapporten Ungar och medier 2021 kommer från Statens medieråd och bygger på enkätsvar från förra hösten.

Utöver att många unga anser att mobilen och sociala medier tar för mycket av deras tid ansåg många också att medieanvändandet skadar sömnen.

Närmare hälften (47 procent) av 17–18-åringarna tror att deras medieanvändning gör att de sover sämre.

I åldrarna 13–16 var motsvarande siffra 30 procent och hos de yngsta i rapporten, 9–12-åringar, 17 procent.

Källa: Statens medieråd

Inrikes

Oväder orsakar strömavbrott – "varit stökigt"

SMHI klass 1-varnar för stora regnmängder längs delar av Norrlandskusten och mycket hårda vindbyar i Halland och Skåne. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Kraftiga vindar är på väg in över södra Götaland. Än så länge har över tusen hushåll drabbats av strömavbrott till följd av ovädret.
– Det har varit stökigt, säger Markus Tobé, presstalesperson på Ellevio.
PREMIUM

SMHI har utfärdat klass 1-varningar gällande hårda vindar i Halland, Skåne, Kronoberg och Blekinge.

Där förväntas styrkan på vindbyarna nå upp till 21 till 24 meter per sekund.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Leovegas.se

Om LeoVegas Casino online

Leocasino De flesta har hört talas om LeoVegas, Sveriges mobilcasino, och i Finland så känner de flesta till sajten uudet kasinot 2020 (nya casinon 2020, på finska) som samlat de bästa casino online på marknaden.

Att spela på casino online är idag något som många väljer att göra men när det blir populärt att spela på casinon så kan det också kännas svårt att veta vilket av alla nätcasinon det är som man borde spela på. Ett av de populäraste casinon online i Sverige är LeoVegas. Varför LeoVegas heter just LeoVegas är inte speciellt komplicerat alls. Leo på latin betyder nämligen lejon och Vegas är den ikoniska casino staden som nog de flesta först tänker på när casino kommer på tal. Det innebär med andra ord att LeoVegas vill erbjuda en riktigt häftig spelupplevelse där man verkligen får chansen att drömma sig bort i spelens värld även fast man inte är i Vegas utan kan istället spela vart man än må befinna sig som exempelvis hemma i soffan. Varför resa långt när man kan få det bästa av Vegas till ens egna hem?

Målet med LeoVegas var alltid att kunna erbjuda ett casino med riktigt hög kvalite där det gick att spela när som helst på dygnet. LeoVegas lanserades 2011 av inga mindre än entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson. Casinot erbjuder inte enbart att man kan spela olika casinospel utan även sportsbetting. Genom åren har många fina ord sagts om online casinot och de har också fått många fina titlar såsom ‘Online Casino Operator of the Year’ (2017) och ‘Online Casino of the Year’ (2019). Det går naturligtvis att spela casinospelen via datorn men många väljer också att ladda ner appen så att man man enkelt ska kunna spela vart man än befinner sig. Appen går att ladda ner på ett klick på app store.

Det är även möjligt att få tillgång till appen om man har en Android mobil trots att appen idag inte finns att ladda ner via Google play store. Det man behöver göra är bara att godkänna åtkomsten av appen utanför Google play store vilket kan låta komplicerat men det är enklare än vad man kan tro eftersom det enkelt går att göra i inställningarna på mobilen. Sedan är det bara att besöka android.leovegas.com för att få tillgång till appen och börja spela.

LeoVegas är ett casino online som man definitivt kan lita på för de lovar alltid hög kvalite och dessutom en riktigt proffsig kundservice. Behöver man komma i kontakt med kundservice är det hur smidigt som helst bara genom att man antingen ringer eller mejlar. Det går också att livechatta för att på så sätt få hjälp så fort som möjligt.

Tre populära och roliga slotspel på LeoVegas

LeoVegas MEGAWAYS är verkligen ett slotspel helt utöver det vanliga och antagligen är det därför spelet har blivit så pass populärt. Dessutom är chansen till vinst stor vilket både gör det roligt och spännande att spela. I LeoVegas MEGAWAYS så har man chansen att vinna när man snurrar på bonus hjulen. De symboler som är bäst att stanna på i hjulet om man är ute efter hög vinst är diamant samt röda, blåa och gröna ädelstenar.

24 Hour Grand Prix är ett annat slotspel på LeoVegas som man absolut inte får gå miste om att spela. Spelet går ut på att köra en bil riktigt snabbt. För att kunna köra så snabbt som möjligt gäller det att få minst tre Race Spin-symboler samtidigt som en publik jublar i hopp om att bilen ska lyckas köra riktigt snabbt.

Book of dead är ett populärt slotspel som sticker ut för att det utspelar sig i en spännande egyptisk miljö. Chansen till vinst är stor, mycket tack vare spelets free-spins funktion.

Inrikes

Man bar på sitt barn – rånades på halskedja

En pappa blev rånad på sin guldhalskedja, trots att han bar på sitt barn. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i Tuve i norra Göteborg blev på torsdagseftermiddagen av med sitt guldhalsband – trots att han hade sitt barn i famnen. En man i svart huvjacka sprang fram till pappan och barnet och slet av honom halsbandet, skriver polisen på sin hemsida. Sedan sprang rånaren iväg i riktning mot en skola i närheten.

Varken pappan eller barnet ska ha blivit skadade vid rånattacken. Polisen har förhört mannen och söker efter rånaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Centerstämman nu för omskärelse av pojkar

Partiledare Annie Lööf
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Centerstämman anser att icke-medicinsk omskärelse av pojkar ska vara tillåtet.
Därmed rullar partiet tillbaka sitt beslut från stämman 2019 att det ska förbjudas.
PREMIUM

– Jag tycker att det var en bra och respektfull debatt, som i mångt och mycket utgick från barnens rätt. Det är ett viktigt ställningstagande vi har tagit i dag för många svenska muslimer och judar. Det är ett beslut som landar i att vi står bakom religionsfriheten, säger partiledaren Annie Lööf efter omröstningen.

Som ny riksdagsledamot 2006 motionerade hon själv för ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse, men ändrade sig sedan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Staten kan få helansvar för assistans

Regeringen ska utreda om ansvaret för personlig assistans ska bli en fråga enbart för staten och inte som nu vara delat mellan kommun och stat. Bilden är från en demonstration för rätt till assistans 2016. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes En utredare ska se över om staten ska ta över ansvaret för personlig assistans till funktionshindrade.
I dag delar staten och de 290 kommunerna på ansvaret, vilket innebär problem för enskilda.
PREMIUM

– Det delade ansvaret har skapat otydlighet och personer har kunnat hamna i kläm, sade Lena socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Hon ger uppdraget till Lars Lööf, överdirektör på Arbetsförmedlingen, som tidigare bland annat varit handikappombudsman och har utrett yrket personlig assistent. Direktiven säger att han ska lämna sina förslag i mars 2023.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL