Annons

VW:s vinsttapp inte så illa som befarat

Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Tyska fordonsjätten Volkswagen nära halverade lönsamheten under 2020. Men resultatet blev inte så lågt som ekonomer räknat med. Arkivbild.
Tyska fordonsjätten Volkswagen nära halverade lönsamheten under 2020. Men resultatet blev inte så lågt som ekonomer räknat med. Arkivbild.Foto: Sebastian Willnow/AP/TT

Coronapandemin slog hårt mot lönsamheten hos den tyska fordonsjätten Volkswagen under 2020 men helårsresultatet överträffade ändå förväntningarna. Aktien lyfter drygt tre procent på Frankfurtbörsen.

Rörelseresultatet, exklusive kostnader kopplade till "dieselgate", landade på 10 miljarder euro, motsvarande omkring 100 miljarder kronor, för helåret. Under 2019 uppgick vinsten till 19,3 miljarder euro.

Annons

En återhämtning i försäljningen av lyxbilar i Kina var en av faktorerna som hjälpte fordonsjätten att upprätthålla resultatet på plussidan. Även leveranserna till kunderna ökade starkt under fjärde kvartalet.

"Leveranserna till Volkswagens Groups kunder fortsatte att återhämta sig starkt under fjärde kvartalet och överträffade leveranserna under tredje kvartalet 2020, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett justerat rörelseresultat på 4,8 miljarder euro.

Helena Wande/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons