Utrikes

Elva döda i IS-bakhåll i Irak

En attack har krävt flera dödsoffer nära den centralt belägna staden Tikrit i Irak.
Foto: TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

I Irak har minst elva medlemmar i den statligt understödda milisen Hashed al-Shaabi dödats i ett bakhåll av terrorgruppen IS.

Uppgiften kommer från irakiska säkerhetskällor och attacken uppges ha ägt rum i närheten av den centralt belägna staden Tikrit.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FN: Nordkorea köper olja trots straff

En nordkoreansk soldat vaktar oljetunnor i staden Sinuiju nära gränsen mot Kina. Arkivbild.
Foto: Chinatopix/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nordkorea importerar långt mer petroleumprodukter än vad sanktionerna mot landet tillåter, enligt en rapport till FN:s säkerhetsråd som nyhetsbyrån AFP tagit del av. För att finansiera förbjuden atomforskning stjäl diktaturen också kryptovaluta.

Landet får enligt sanktionerna importera 500 000 fat per år men under 2020 överskreds den mängden "flera gånger om", enligt rapporten.

Sanktionerna ska bromsa Nordkoreas vapenprogram genom att strypa regimens intäkter. Förutom begränsningar för oljeimporten finns ett tak för exporten av kol, fisk och textilprodukter.

Men Nordkorea har lyckats hålla liv i sina kärnvapen- och robotprogram, bland annat genom att systematiskt runda sanktionerna. Vem de köper exempelvis oljan av framgår dock inte.

Dessutom ägnar sig den slutna diktaturen åt storskalig stöld av kryptovalutor ‒ en samlingsterm för digitala valutor som exempelvis bitcoin.

Genom cyberattacker har Nordkorea sedan 2019 kommit över kryptovaluta till ett värde av motsvarande 2,7 miljarder kronor, enligt FN-rapporten. Pengarna uppges användas bland annat till kärnvapenforskning.

Ivar Andersen/TT

Utrikes

Fransk höger i otakt med rättvisan

2011 togs denna bild då Frankrikes dåvarande premiärminister François Fillon och president Nicolas Sarkozy deltog i en ceremoni i Élyséepalatset i Paris tillsammans med förre premiärministern Édouard Balladur. Alla tre har sedan dess ställts inför rätta för olika korruptionsanklagelser.
Foto: Philippe Wojazer/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fejkanställningar, löften om fina jobb och otillåtna kampanjbidrag har slagit hårt mot den franska högern.
Äntligen är alla lika för lagen, jublar motståndarna. Anhängarna talar om en häxjakt.

För tio år sedan hette Frankrikes president Nicolas Sarkozy och François Fillon var hans premiärminister. Nu skulle de kunna bli cellkamrater i stället – om det inte vore för överklaganden och fotbojor.

Det senaste året har båda två dömts till ovillkorliga fängelsestraff för olika korruptionsbrott. Och de är inte ensamma.

– Alla högerledare under de senaste 20 åren har dragits in i rättsaffärer. I historieböckerna kommer det här att vara något helt oerhört, konstaterar statsvetaren Jérôme Jaffré i en webb-tv-sändning hos tidningen Le Figaro.

Låtsasjobb

Och så rabblar han.

– Chirac, Balladur, Juppé, Fillon, Sarkozy... Det är en smäll för den franska högern som kan få stora konsekvenser för presidentvalet, säger Jaffré.

Listan är onekligen omfattande.

Sedan 2004 har de två högerpresidenterna Jacques Chirac och Nicolas Sarkozy samt deras tidigare premiärministrar Alain Juppé och François Fillon alla fällts för olika korruptionsbrott, mestadels kopplat till välavlönade låtsasjobb som getts till olika släktingar och medhjälpare.

Undantaget på listan är förre premiärministern Édouard Balladur, som i veckan friades i sitt korruptionsfall – där i gengäld hans gamle försvarsminister François Léotard drog på sig ett villkorligt fängelsestraff.

"Ovanför lagen"

För vissa analytiker är domarna ett sorts äntligen.

"Tiden med arroganta och uppblåsta presidenter som tycks orörbara och ovanför lagen är kanske på väg att ta slut. Sarkozys dom kommer vid ett läge då fransmännen har tröttnat på deras presidenters ansvarsfrihet", skriver statsvetaren Philippe Marlière på Twitter.

"I dag skördar han vad han har sått och måste fundera över det kloka i att fortsätta med sin populism, som inte bara har blivit en fälla för honom själv utan också en risk för landet", anser vänstertidningen Le Monde om Sarkozy.

Rent nationellt ses annars inte Frankrike som särskilt korruptionsbenäget. Antikorruptionsorganisationen Transparency International placerar landet som elva av de 27 EU-länderna – sämre än länderna i nord och väst, men betydligt bättre än syd och öst.

Domstolskritik

Bland många högerpolitiker och högerväljare är ändå irritationen stor. Sarkozy själv har bedyrat sin oskuld och lovat dra sitt fall till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, om så krävs.

– Det är en dom som är oförklarlig och fullständigt oproportionerlig, säger Christian Jacob, partiledare för Sarkozys parti LR (Republikanerna), till fransk tv.

Många i partiet skjuter i stället in sig på den särskilda instans som utrett både Fillon och Sarkozy. PNF – Nationella finansåklagarämbetet – inrättades så sent som 2014 men får redan höra att det är politiskt färgat och borde läggas ned.

– Vi måste börja fundera över framtiden för PNF. Utan den skulle Emmanuel Macron inte vara republikens president, hävdar LR-parlamentsledamoten Valérie Boyer för tv-kanalen LCI.

Hon syftar då på hur Fillon fick se sina presidentvalschanser skjutas i sank 2017 när hans fejkade anställning av hustrun Penelope avslöjades och granskades.

Val att vänta

Domen mot Sarkozy kommer bara drygt ett år före nästa presidentval, i april och maj 2022. Vad den får för konsekvenser för LR är svårt att säga. Ingen har på allvar räknat med Sarkozy som kandidat, men däremot som något av en kungamakare, med tungt inflytande över processen.

Både ytterhögern och yttervänstern har samtidigt försökt att utmåla Sarkozy-domen som politisk, snarare än juridisk.

"Sarkozy dömd. Macron gör sig av med en tung rival", twittrade vänsterledaren Jean-Luc Mélènchon.

Opinionsmässigt talar det mesta sedan länge för att valet landar i en ny duell mellan Macron och ytterhögerns Marine Le Pen, som i flera år har legat en bra bit före alla andra tänkbara motståndare.

Wiktor Nummelin/TT

Nicolas Sarkozy och Jacques Chirac (1932–2019). Bilden är från 2005, då den sistnämnde var president och Sarkozy hans inrikesminister.
Nicolas Sarkozy och Jacques Chirac (1932–2019). Bilden är från 2005, då den sistnämnde var president och Sarkozy hans inrikesminister.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Förre premiärministern François Fillon och hustrun Penelope (i mitten) under ett kampanjmöte inför presidentvalet 2017.
Förre premiärministern François Fillon och hustrun Penelope (i mitten) under ett kampanjmöte inför presidentvalet 2017.
Foto: Christophe Ena/AP/TT

FAKTA

Fakta: Fem franska fall

Fyra fällda och en friad – här är rättsfallen som skakat den franska högern:

Jacques Chirac var president 1995-2007 och dömdes 2011 till villkorligt fängelse i två år för att ha delat ut fejkade jobb till partivänner under sin tid som borgmästare i Paris från 1977 till 1995.

Alain Juppé var Chiracs premiärminister 1995-1997 och dessförinnan mångårig medarbetare och inblandad i samma skandal. Dömd till 14 månaders villkorligt för samma ärende redan år 2004.

François Fillon var premiärminister 2007-2012 och presidentkandidat 2017, då det avslöjades att hustrun Penelope i 15 år avlönats med statliga medel utan att göra någonting. Sommaren 2020 dömdes han till fem års fängelse, varav tre år villkorligt. Domen har överklagats.

Nicolas Sarkozy var president 2007-2012 och har därefter utretts i en rad rättsfall. I måndags dömdes han till tre års fängelse, varav två år villkorligt, för att ha utlovat en domare ett toppjobb i löfte om information kring ett annat fall. Domen kommer att överklagas.

Édouard Balladur var premiärminister 1993-1995 och har på senare år granskats kring anklagelser om att mutor från fartygsaffärer med Pakistan och Saudiarabien ska ha landat i hans kampanjkassa. Friad i torsdags, då i stället förre försvarsministern François Léotard fälldes.

FAKTA

Fakta: Fransk opinion inför presidentvalet

Frankrike håller sitt nästa presidentval i april och maj 2022. Så här ser opinionsläget ut för tillfället, bland dem som väntas kandidera:

Emmanuel Macron (liberala LREM): 24-27 procent

Marine Le Pen (högernationalistiska Nationell samling): 25-26 procent

Xavier Bertrand (konservativa LR): 14-16 procent

Anne Hidalgo (socialdemokratiska PS): 8-16 procent

Yannick Jadot (miljöpartistiska EELV): 7-17 procent

Jean-Luc Mélènchon (vänsterpartiet FI): 9-10 procent

Siffrorna kommer från en mätning från Ipsos i slutet av januari, där de tillfrågade fick ta ställning till olika alternativ beroende på vilka kandidater som eventuellt ställer upp eller samarbetar. De högre siffrorna för Hidalgo och Jadot bygger exempelvis på att PS och EELV samarbetar om en kandidat, snarare än varsin.

I en sannolik avgörande andra omgång mellan Macron och Le Pen leder Macron, om än med betydligt mer knapp marginal än i valet 2017, då han vann med 66 procent mot 34.

Utrikes

Historiskt när påven besökte storayatollan

Utrikes
Utrikes Mötet beskrivs som historiskt. Under dag två av sin Irakresa besökte påve Franciskus storayatollan Ali al-Sistani i den heliga staden Najaf.
PREMIUM

Säkerhetspådraget var massivt när bilkonvojen banade väg genom Najaf i centrala Irak. Påve Franciskus klev ut i en av den heliga stadens trånga gränder och in i storayatollan Ali al-Sistanis anspråkslösa kontor.

Mötet mellan den katolska kyrkans överhuvud och storayatollan beskrivs som historiskt. Franciskus har försökt stärka Vatikanens interreligiösa relationer och har tidigare träffat höga sunnimuslimska företrädare i flera länder. 2019 undertecknade han en deklaration om "mänskligt broderskap" tillsammans med Ahmed al-Tayeb, storimamen av al-Azar. Inför besöket i Najaf hade det spekulerats i att en liknande deklaration skulle signeras med shiamuslimske al-Sistani.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

"Jag rör på mig!" – Marsbilen provkörd

Perseverance fotograferar sina egna hjulspår under den första korta turen på Mars.
Foto: Nasa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Marsbilen Perseverance har tryckt ner pedalen och tagit sig en första liten sväng på den röda planeten. Med betoning på liten. Testturen var över efter 5–6 meter.
– Det här var bara början, säger Anais Zarifian vid Nasa.
PREMIUM

På USA:s rymdstyrelse är humöret på topp efter den lyckade utflykten, som ägde rum i torsdags.

"Jag rör på mig!", heter det på roverns egna Twitterkonto.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Frukt ruttnar när virus stoppar backpackers

Ruttnande jordgubbar – ett problem även i Australien. Arkivbild.
Foto: Chris O'Meara/AP/TT
Utrikes
Utrikes Flakvis med persikor skickas till avfallskvarnen, blåbär förmultnar och sönderslagna vattenmeloner ligger i drivor. I Australien lämnas tonvis med frukt och grönt att ruttna sedan stängda gränser har fått flödet av ung utländsk arbetskraft att sina.
PREMIUM

Snabbt förmultnande fruktkött ligger exponerat i morgonsolen under äppelträden på Peter Halls fruktgård. Hade det varit som vanligt under årets skördetid hade det rått en febril aktivitet i hans äppellund i sydöstra Australien just nu och de flesta av de rödspräckliga frukterna hade redan omsorgsfullt lagts i korgar.

Men i år är inget som vanligt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Utrikes

Norska experter: Nedstängning krävs till påsk

Oslo införde nya restriktioner den 2 mars. Flera professorer vill nu att resten av landet följer efter.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Smittspridningen stiger och oron växer inför påsk i Norge. Flera professorer vill stänga se en hård nedstängning och hälsominister Bent Høie har varslat om nya restriktioner.
PREMIUM

Under torsdagen testade 307 personer positivt för coronaviruset i Oslo, den högsta dagsnoteringen under pandemin. På nationell nivå noterades samma dag 729 smittade, den högsta siffran sedan början av januari.

Oslo återinförde den 2 mars stränga restriktioner som ska gälla till den 15 mars. Men mer behövs, enligt flera professorer som anser att hela Norge bör stänga ned.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Xi: Mer mandarin i Inre Mongoliet

Xi Jinping under folkkongressens första dag.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Utrikes
Utrikes De lokala myndigheterna i Inre Mongoliet måste "lösa de etniska problemen", det säger Kinas president Xi Jinping efter månader av oro i regionen.
Presidenten vill framförallt se att språket mandarin i mycket större utsträckning än i dag ska användas i regionen.
PREMIUM

Diktaturen genomförde i fjol landsomfattande förändringar för att assimilera etniska minoriteter och lyfta fram den dominerande han-kulturen.

Insatserna möttes under vintern med stora protester i kinesiska Inre Mongoliet, som gränsar till, och inte ska förväxlas med, landet Mongoliet, med vilken regionen delar mycket kultur.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Protester mot virushanteringen i Paraguay

Kravallpolis slåss mot demonstranter i Paraguays huvudstad Asunción.
Foto: Jorge Saenz/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ilska över regeringens hanterande av coronakrisen har orsakat kraftiga protester i Paraguay.

Under fredagskvällen drabbade ett hundratal personer samman med polis, som sköt gummikulor och tårgas mot de stenkastande demonstranterna utanför parlamentsbyggnaden i huvudstaden Asunción.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL