Inrikes

Dödsbudet - "Det jobbigaste man kan göra"

Mats Kemi har lämnat 60–70 dödsbud under sina drygt 30 år som polis. 'Det är det absolut värsta man kan göra', säger han.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes De är alltid två när de ringer på någons dörr. Det de ska berätta vill ingen höra. Men även om ingen vill höra är det polisens uppgift att lämna besked till föräldrar, en partner eller ett syskon att någon de älskar oväntat och plötsligt har dött.
PREMIUM

När någon till exempel tar sitt liv, dör i en olycka eller av en överdos och ingen nära anhörig finns på plats är det polisens uppgift att identifiera den döda, hitta de närmast anhöriga och till dem leverera beskedet att personen har dött.

– Det ska ske skyndsamt och kan ske mitt i natten, berättar polisen Mats Kemi som jobbar som dödsfallsutredare på Citypolisen i Stockholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Även äldre ska vaccineras med Astra Zeneca

Vaccinet från Astra Zeneca kan ges till alla över 18 år.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca ska ges även till personer som är 65 år och äldre, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendation.
– Vi ser i våra beräkningar att det viktigaste är att skydda de allra sköraste, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Tidigare har tillräcklig kunskap om skyddseffekt för äldre saknats och vaccinet från Astra Zeneca har därför endast getts till vuxna som är yngre än 65 år. Men nya studier från Storbritannien har fått Folkhälsomyndigheten att svänga i frågan och Astravaccinet ska nu ges till alla över 18 år.

– Skyddseffekterna av Astra Zenecas vaccin är helt i nivå med övriga godkända vaccin, säger Sara Byfors.

Om den nya rekommendationen påverkar vaccinationstakten av olika grupper kan inte Folkhälsomyndigheten svara på.

– Vi har hela tiden sagt att det vaccin som kommer ut i regionerna ska användas, säger Sara Byfors.

Nya regler

Parallellt med det nya vaccinbeskedet meddelar Folkhälsomyndigheten också att man nu formellt fattat beslut om att begränsa det maximala antalet besökare i varuhus, butiker och gym. Varje person ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av lokalen och det får aldrig närvara mer än 500 personer vid ett och samma tillfälle, enligt den nya regeln. Åtgärderna träder ikraft 6 mars för att sträcka sig till 11 april.

Folkhälsomyndigheten påminner också om det tidigare beslutet om att restauranger i varuhus endast får ta emot en person per sällskap.

– Det här handlar om att vi vill minska risken för trängsel, säger Sara Byfors.

Tredje våg

Generellt är coronaläget dystert i landet, där flera regioner beskriver sig vara i en tredje våg.

– Vi ser en ökning nu de senaste veckorna, säger hon och berättar att ökningen syns i alla åldersgrupper under 70 år, men nästan ingen i gruppen över 80 år, säger Sara Byfors.

Den ökade smittspridningen gör också avtryck i sjukvården där iva-avdelningarna är ansträngda, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Den nationella ökningen av covid-19-patienter fortsätter, säger han.

Erik Nilsson/TT

Boel Holm/TT

FAKTA

Fakta: Corona i siffror

Ytterligare 13 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har nu 12 977 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 680 130 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Hittills har 853 209 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 6,9 procent av den vuxna befolkningen. Av dessa har 285 178 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,5 procent av befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

Riksdagen vänder om tidsgräns för häktade

STOCKHOLM 20200213 Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) är övertygad om att det behövs maxgränser för häktningstider. Arkivbild
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Det finns nu en majoritet i riksdagen för att införa tidsgränser för hur länge misstänkta får sitta i häktade i väntan på åtal.
Justitieutskottet återvänder till max tre månader för 18-åringar och yngre samt nio månader för vuxna, ett förslag som Lagrådet sågat.

– Vi har haft många turer, dubbla remissvändor och är nu övertygade om att tidsgränser behövs. Vi samlar en majoritet för förslaget 3+9, säger Fredrik Lundh Sammeli, socialdemokrat och ordförande i riksdagens justitieutskott, till TT.

Han räknar med justering av betänkandet om några veckor och beslut i kammaren därefter. Det betyder i så fall att förslagen om tidsgränser kommer på plats från den 1 juli i år.

Enligt Lundh Sammeli står, förutom regeringspartierna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna bakom förslaget. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill inte ha några tidsgränser alls, som idag.

Spelar bingo?

– Det här är den fjärde positionen regeringspartierna och de som stödjer dem tar på ett år. De spelar bingo i en av de mest avgörande rättspolitiska frågorna just nu, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Talet om bingo syftar på att det är den kombinationen av gränser för tid i häkte som utskottet har laborerat med sedan regeringens proposition om effektivare häktningar och minskad isolering. Bakom förslagen ligger att Sverige sedan lång tid kritiseras av internationella organ som Europarådet för långa häktestider, som också innebär att en person skärs av från omvärlden i hög grad.

I regeringens proposition föreslogs tre månader för unga och sex månader för vuxna, med möjlighet till förlängning om utredningar drar ut på tiden och det kan försvåra om en misstänkt släpps. Utskottet ändrade, med regeringens goda minne, till tre och nio månader. Det slog dock Lagrådet ned på eftersom utskottet inte hade visat underlag som motiverade att nio månader behövdes.

Utnyttjas

Utskottet tänkte om och försökte med tre månader för unga och ingen gräns alls för vuxna. Det fick hård kritik, från olika utgångspunkter. Åklagarmyndigheten pekade på att det kan leda till att äldre brottslingar utnyttjar yngre för att begå brott eftersom de riskerar kortare tid i häkte än äldre.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Ryska vaccinet Sputnik V kan godkännas i EU

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet Sputnik V. Arkivbild.
Foto: Jorge Saenz/AP/TT
Inrikes
Inrikes Sputnik V, ett ryskt vaccin mot covid-19, kan godkännas i EU.
– Vi behöver vaccin, så om det blir godkänt är det positivt, säger Charlotta Bergquist, Läkemedelsverkets vaccinsamordnare.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet. Granskningen är ett första steg mot ett eventuellt godkännande, men ännu är det för tidigt att säga om vaccinet faktiskt får grönt ljus i Sverige och resten av EU-länderna. Och hur lång processen kommer vara går inte att svara på i dag.

– Det finns inte en riktig tidtabell ännu, säger Charlotta Bergquist.

Liknar astravaccin

Sputnik V är det sjunde covidvaccinet i raden att utvärderas och hittills har tre stycken godkänts. Vaccinet har påståtts vara relativt billigt i sammanhanget och kräver inte samma nedkylning som flera andra vaccin.

– Det liknar mest vaccinet från Astra Zeneca, eftersom det är ett vektorvaccin. Skillnaden är att astravaccinet ges i två doser med samma stammar medan Sputnik V ges i två doser med olika stammar, säger Charlotta Bergquist.

I början av februari publicerade den ansedda vetenskapstidskriften The Lancet resultatet från en fas 3-studie som visar att Sputnik V ger 91,6 procents effektivitet, och att effektiviteten är lika stor bland äldre som yngre åldersgrupper.

"Experter – inte politiker"

Det ryska vaccinet var det första i världen som lanserades mot covid-19 – redan i augusti förra året. I många länder - i exempelvis Sydamerika, Afrika och Europa - är Sputnik V redan godkänt.

TT: Varför har det dröjt för EU till nu?

– Tillverkaren har inte haft så mycket data innan och de har ansökt först nu. Det är inte så att de har fått avslag innan. Man har gjort bedömningen att det nu finns tillräckligt med data för att kunna börja en nytta-riskbedömning, säger Charlotta Bergquist.

TT: Det har pratats om kyliga relationer mellan EU och Ryssland. Spelar det någon roll för processen?

– Nej, det ska det inte göra. Vi är experter, inte politiker, när vi gör vetenskapliga bedömningar.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Tre godkända, fyra utvärderas

Godkända covidvaccin i EU:

"Comirnaty" från Pfizer-Biontech

"Covid-19 vaccine Moderna" från Moderna

""COVID-19 Vaccine AstraZeneca" från Astra Zeneca

Under utvärdering:

"Ad26.COV2.S" från Janssen

"NVX-CoV2373" från Novavax

"CVnCoV" från Curevac

"Sputnik V" från Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology

Källor: EMA, Läkemedelsverket

Inrikes

TT-FLASH: Astra till alla vuxna

Inrikes
Inrikes Astra Zenecas vaccin rekommenderas för alla över 18 år i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Inrikes

Kommunalrådet: "En mardröm"

Henrik Tvarnö (S), kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes I Vetlanda kallar kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö (S) det inträffande för en mardröm.
– Vi är en kommun i chock. Det är tungt för oss alla, säger han.

I kommunens krisplan finns scenarier för olika former av allvarliga händelser i Vetlanda.

Men att det plötsligt hände, en vanlig onsdagseftermiddag i mars, kom ändå som en stor chock.

– Det är så oförklarligt. Man kan inte förstå att något sådant här kan hända överhuvudtaget, framför allt inte här hos oss, säger Henrik Tvarnö.

– Det känns precis som att vi måste vakna upp ur det här, för det kan inte vara sant. Sedan inser man att det är faktiskt sant. Det är otroligt tufft och man kan bara föreställa sig hur de närmast anhöriga känner sig.

Kommunstyrelsen var samlad på onsdagseftermiddagen när uppgifterna om att något hänt började komma in.

– Men vi visste fortfarande inte vad och i vilken omfattning. Vi insåg ganska snart att det var något stort. Vi valde att klubba av mötet så fort det bara gick och försökte att samlas och få veta exakt vad som hade hänt, säger Henrik Tvarnö.

När det framgick att det rörde sig om en allvarlig händelse kallades krisledningen ihop, liksom posom-gruppen, en akronym som står för psykiskt- och socialt omhändertagande.

Under onsdagskvällen pratade Henrik Tvarnö både med statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S), liksom med en rad kommunalråd från länet.

"Det kommer nära"

Dagen efter är stämningen i centrala Vetlanda dämpad.

– Det känns jobbigt. Det kommer nära, jättenära. Man vet inte vad man ska säga. Sånt här ska inte hända här i Vetlanda, säger Vetlandabon Enver Grebic till TT.

– Man har sett det på andra ställen och varje gång blir man ledsen, men det här är så nära. Det känns tungt.

Extra skolpersonal

Den misstänkte gärningsmannen greps i närheten av en skola, knappt 20 minuter efter det första larmet.

Skolorna höll dock öppet som vanligt under torsdagen, men med extra personal på plats.

– Vi har inga uppgifter om någon hotbild, det verkar mer vara en slump att det var där gripandet skedde, säger Magnus Färjhage, kommundirektör i Vetlanda.

– Skolan har samlat personalen på morgonen och förstärkt med ytterligare vuxna. Vi har också förstärkt med personal på gymnasieskolan. I övrigt pågår skolverksamheten precis som vanligt, men med extra personal på plats för att kunna ge det stödet som verkligen behövs i det här läget.

Enligt Henrik Tvarnö kommer attacken att vara något som Vetlanda nu får bära med sig.

– Vi har tidigare sett att i alla mätningar säger man att Vetlanda är en trygg kommun. Det blir vid ett sådant här tillfälle bara statistik som egentligen inte betyder någonting. Nu befinner vi oss mitt i någonting som ingen trodde skulle kunna hända, säger han.

– Vi har nu en händelse i vår historia som vi alltid kommer att bära med oss, som vi önskar att vi hade fått vara utan.

Gustav Sjöholm/TT

Jonas Dagson/TT

Jens Bornemann/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Inrikes

Flertal dömda våldtäktsmän har invandrarbakgrund

Samtliga dömda våldtäktsmän mellan åren 2000 och 2015 har studerats. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes Närmare 60 procent av alla våldtäktsmän hade utländsk bakgrund, enligt en ny svensk studie.
Många var också tidigare dömda för våldsbrott.
Varför invandrare är överrepresenterade kan forskarna inte svara på.

– Det här var verkligen något som stack ut, säger Kristina Sundquist, professor vid Lunds universitet och en av forskarna bakom rapporten, till TT.

– Det krävs mer forskning för att se vilka orsaker den här överrepresentationen kan bero på. Vi måste ta reda på vad som karaktäriserar de invandrare som begår våldtäkter.

Studien, som Kvällsposten var först att rapportera om, är utförd av forskare vid Lunds universitet och publicerad i Forensic Sciences Research. Den har tittat närmare på 3 039 personer som dömts för våldtäkt i Sverige under perioden 2000–2015.

Dömda för våldsbrott

Majoriteten – 60 procent – av gärningsmännen var antingen första eller andra generationens invandrare. Nästan hälften var födda utanför Sverige.

Men våldtäktsmännen skiljde ut sig även på andra sätt.

Halva gruppen var tidigare dömda för våldsbrott, och en av tre gick på socialbidrag. De hade även oftare låg inkomst och det var vanligare att de bodde i socioekonomiskt utsatta områden.

Forskarna identifierade två olika grupper bland gärningsmännen där den mindre av dem – ungefär en fjärdedel av samtliga – kännetecknades av mer utbredd kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa, medan den andra hade en förhållandevis låg brottslighet.

– Det betyder att majoriteten av våldtäktsmännen kan falla under radarn litegrann, och att det kan vara en grupp som det är svårare att jobba förebyggande i, säger Kristina Sundquist.

Alla anmäls inte

Att invandrare är överrepresenterade kan ha flera orsaker, enligt forskarna.

– Vi tror att en del av förklaringen kan bero på ökad psykisk ohälsa, missbruk, social utsatthet, dåliga skolbetyg och så vidare, säger Kristina Sundquist.

Men skevhet i urvalet kan också spela in. Många som blir utsatta för sexualbrott tros inte anmäla det och de dömda våldtäktsmännen skulle med den logiken bara utgöra några få procent av förövarna.

Enligt Brå kan överrepresentationen delvis vara kopplad till anmälningsbenägenhet.

– Det kan vara så att man är mer benägen att anmäla något man blivit utsatt för, om brottet utförts av någon man känner sig mer främmande för, och som har låg social status, säger Stina Holmberg, forskningsråd på Brå, till Aftonbladet.

Dömda för brott

Men det kan också finnas kulturella förklaringar, enligt Brå.

– Det är också tänkbart att invandrare begår mer våldtäkter, utifrån att de kan komma från en kultur där kvinnorna inte beter sig som svenska kvinnor. De får inte festa och dricka alkohol till exempel, och då kan en del killar tolka det som att tjejer som gör det underförstått har sagt ja till sex, säger Stina Holmberg.

Kristina Sundquist är inte främmande för den tanken.

– Även i Sverige har vi en väldigt annorlunda syn på våldtäkt i dag än vad vi hade för inte alls så länge sedan. Länge ansåg man att kvinnans beteende, klädsel, om hon var berusad eller hade följt med mannen hem var förmildrande omständigheter. Men så ser man inte på det i dag.

Syftet med studien är att lägga fakta på bordet.

– Det är bara genom att ta fram fakta och presentera dem som man kan lösa problem. Man ska nog inte se det som att man stigmatiserar en grupp, utan man ska tänka att med rätt insatser kan man skydda personer från att bli förövare, för att inte tala om de kvinnor som utsätts, säger Kristina Sundquist.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Våldtäkter i Sverige

Under de senaste tio åren (2010–2019) har de anmälda våldtäkterna ökat med 44 procent.

Ökningen kan delvis kopplas till för­ändringar i sexualbrotts­lagstiftningen, som inneburit att fler gärningar än tidigare bedöms som våldtäkt.

Bland annat utvidgades våldtäkts­begreppet den 1 juli 2013 i och med att begreppet ”särskilt utsatt situation” infördes i lagstiftningen, och den 1 juli 2018 infördes den så kallade samtyckeslagen.

Även förändringar i anmälnings­­benägenheten kan påverka antalet anmälda våldtäkter.

Källa: Brå

Inrikes

Löfven: Mötas med hela samhällets kraft

STOCKHOLM 20210303 Statsminister Stefan Löfven (S)
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Varje attack mot oskyldiga ska mötas av samhällets samlade kraft. Den som skadar människor här ska ställas inför rätta. Det säger statsminister Stefan Löfven med anledning av Vetlandaattacken.

– Det här var en attack där oskyldiga människor skadades och som just nu kämpar på sjukhus, säger Löfven på en presskonferens med inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han uppger att regeringen står i nära dialog med polisen och Säpo om attacken.

Omöjligt undvika

På frågan om polisen hade för bråttom med att tala om en misstänkt terroristattack säger inrikesminister Mikael Damberg att det är fullt rimligt att man vid sådana här attacker undersöker om det finns terroristmotiv men framhåller att polisen nu utreder försök till mord.

– Det är viktigt att vi nu inte sprider rykten, säger Damberg.

– Låt polisen sköta den här utredningen, de gör det professionellt så får vi sanningen längre fram. Inget kan uteslutas ännu, säger Stefan Löfven.

Inte migrationsfråga

På frågan varför inte samhället kunnat förhindra dådet svarar inrikesminister Mikael Damberg:

– Vi gör väldigt mycket för att kunna hantera sådana här situationer, men det är nästan omöjligt att garantera att vansinnesdåd och terrordåd inte ska inträffa i ett land.

Damberg uppger att väldigt mycket gjorts sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

– Vi kommer aldrig att kunna garantera att det blir slut på våldsdåd i vårt land, säger Löfven.

Han framhåller att det här inte handlar om en migrationsfråga som Sverigedemokraterna vill göra det till. Han tackar all inblandad personal på plats i Vetlanda.

– Vetlanda ska känna att hela landet står bakom dem, säger Stefan Löfven.

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Larm: Vaccinfusk och flest smittade i landet

Under den gångna veckan har Region Gävleborg uppmärksammat flera fall där personer försökt smitta före i kön och vaccinera sig mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Smittoläget av covid-19 är "mycket allvarligt" i Gävleborg, berättar flera företrädare från regionen på en pressträff under torsdagen.

– Vi har nu högst antal positiva fall i landet med 884 fall per 100 000 invånare, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i regionen.

Totalt 60 procent av de positiva fallen består av muterade virusvarianter, enligt smittskyddsläkaren.

– Region Gävleborg är nu inne i en tredje pandemivåg, säger Shah Jalal.

Under den gångna veckan har regionen också uppmärksammat flera fall där personer försökt smita före i kön och vaccinera sig mot covid-19 genom att påstå att de jobbar inom äldreomsorgen.

– Personer som utger sig för att jobba i kommunal verksamhet, men gör inte det, har bokat tider. Vi har nu infört koder för att man inte ska kunna ta sig vidare på det sättet, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Regiontopparna uppmanar invånare att följa restriktionerna och påminner om hur illa det blev under "andra vågen" i december. Då var sjukvården farligt nära sin maxkapacitetet, enligt Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg

– Vi om några, i Gävleborg, borde förstå hur allvarlig den här sjukdomen är, säger han.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL