Annons

Kinesiska gruvarbetare räddade efter 14 dagar

Elva kinesiska arbetare har räddats efter två veckor i en guldgruva hundratals meter under jord. Men fortfarande är tio personer fångade i gruvan.
Publicerad 24 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En gruvarbetare räddas efter två veckor under mark.
En gruvarbetare räddas efter två veckor under mark.Foto: Chen Hao/Nya Kina/AP/TT

En första gruvarbetare undsattes tidigt på söndagsmorgonen, svensk tid. Mannen hade befunnit sig i en annan sektion av gruvan än de andra fångade arbetarna och uppgavs vara "extremt fysisk svag". Bilder från det statliga tv-bolaget CCTV visade hur han invirad i en filt ‒ med ögonbindel för att skydda mot dagsljuset ‒ fördes iväg med ambulans.

Några timmar senare kunde ytterligare tio gruvarbetare undsättas. Förra veckan fick räddningsarbetare kontakt med gruppen som då befann sig runt 580 meter under jord. Mat och mediciner sändes ned men en av gruvarbetarna hann avlida innan räddningen kom.

"Ett genombrott"

Annons

En underjordisk explosion den 10 januari stängde in 22 gruvarbetare flera hundra meter under markytan. Fler än 600 räddningsarbetare deltar i insatsen för att undsätta männen.

Så sent som i torsdags var prognosen att det skulle ta två veckor att gräva sig ned till arbetarna som nu räddats.

– Vi hade ett genombrott i morse. Efter att ha röjt undan de här trasiga, porösa bitarna upptäckte vi att det fanns håligheter under och vi kunde ta oss fram snabbare, säger räddningsinsatsens chefsingenjör Xiao Wenru enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Hoppet falnar men är inte ute

Sedan elva undsatts under söndagen, och en gått bort, är tio av gruvarbetarna alltjämt fångade under jord. Exakt var i gruvan gruppen befinner sig är oklart.

Insatsen är en kamp mot klockan ‒ vattennivån stiger sakta men säkert i schakten. Men historiska erfarenheter ger hopp. 2010 hittades en en grupp gruvarbetare i Chile vid liv 17 dagar efter att de stängts in 700 meter under mark. Först efter 69 dagar kunde de chilenska gruvarbetarna evakueras.

Olyckor vanliga

Dödliga gruvolyckor förekommer ofta i Kina, bland annat på grund av bristande efterlevnad av arbetsmiljöregler. I slutet av december omkom 23 personer som hade blivit instängda i en kolgruva i staden Chongqing.

Kolgruvor har varit överrepresenterade i de allvarliga arbetsplatsolyckorna och myndigheterna har försökt pressa ned dödstalen. Under 2020 miste 225 arbetare livet i 122 olyckor i kolgruvor, en minskning med närmare 29 procent jämfört med 2019, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Fakta: Farlig bransch

Fakta: Farlig bransch

Gruvnäringen brukar kallas en av världens farligaste sektorer, men det saknas säkra siffror över hur många som årligen mister livet i sektorn.

Det globala facket Industriall uppskattar att 7 000‒8 000 årligen förolyckas i den formella gruvsektorn, och minst lika många i den informella.

FN:s arbetsmarknadsorgan ILO beräknar antalet gruvarbetare i världen till drygt 24 miljoner människor. Siffran omfattar både den formella och den informella gruvnäringen.

Dödsfallen i världens gruvor tros ha minskat under senare år, något som till stor del beror på färre svåra olyckor i Kina. 2005 miste närmare 6 000 arbetare livet enbart i landets kolgruvor, enligt officiell statistik.

Globalt uppskattas 2,3 miljoner människor mista livet i arbetsrelaterade olyckor eller sjukdomar varje år. Det motsvarar drygt 6 000 dödsfall per dag.

Källor: ILO, Arbetet

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons