Annons

Misstänkt knarkboss gripen i Amsterdam

Publicerad 24 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Den misstänkte knarkbossen greps på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam. Arkivbild, tagen vid ett annat tillfälle.
Den misstänkte knarkbossen greps på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam. Arkivbild, tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Den misstänkte ledaren för Asiens största brottssyndikat och en av världens mest eftersökta män har gripits i Nederländerna. Australiska myndigheter försöker nu få honom utlämnad för att ställa honom inför rätta i Australien.

Det var i fredags som kinesisk-kanadensiska Tse Chi Lop greps på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam efter en begäran från Australiens federala polis. Han har jämförts med den mexikanska knarkbossen Joaquín "El Chapo" Guzmán och har varit eftersökt i många år.

Enligt FN:s kontor för bekämpning av narkotika och kriminalitet (UNODC) misstänks han leda en kartell som kallas Sam Gor, som producerar och distribuerar stora mängder metamfetamin. Kartellen tros tvätta miljarder i drogintäkter i affärsverksamheter i Mekongregionen i Sydostasien – exempelvis genom kasinon, hotell och fastigheter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons