Annons

Nya Zeeland utreder eventuell samhällssmitta

Publicerad 24 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Nyzeeländska hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield. Arkivbild.
Nyzeeländska hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield. Arkivbild.Foto: Nick Perry/AP/TT

Nyzeeländska myndigheter utreder vad man misstänker kan vara ett första fall av samhällssmitta av covid-19 på flera månader.

En kvinna som i slutet av december reste till Nya Zeeland från Europa har testat positivt för covid-19, elva dagar efter det att hon lämnat karantänen. Under de två veckor som hon satt i karantän testade hon negativt två gånger.

Annons

– Vi arbetar utifrån hypotesen att detta är ett positivt fall och att det handlar om en mer smittsam variant, antingen den som först upptäcktes i Sydafrika eller Storbritannien, eller potentiellt i Brasilien, säger hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield.

Det är inte känt när kvinnan smittades och eftersom hon testade positivt flera dagar efter att ha släppts från karantänen behandlar myndigheterna det som ett "troligt samhällsfall".

Senast Nya Zeeland hade ett fall av samhällssmitta var den 18 november.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons